„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (44)

2004-iųjų rugpjūčio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gydytojų katalikų kova nesibaigia

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas

Lietuvių katalikų mokslo akademijos
medicinos skyriaus pirmininkas ir Europos
gydytojų katalikų asociacijų valdybos narys

Rašinio autorius
audiencijoje pas Šventąjį Tėvą

Tarptautinės gydytojų katalikų federacijos (FIAMC) ir Europos asociacijų (FEAMC) valdybos posėdžiai vyko Romoje, „Marijos SS. Bambino“ institute, o šalia jo esančiame Augustiano universitete vyko tarptautinis kongresas tema „Gyvybę palaikantis gydymas ir vegetacinė būsena: mokslinė pažanga ir ateities dilemos“. Buvau pakviestas dalyvauti ir šio kongreso darbe bei apgyvendintas Vatikane, Šv. Mortos svečių namuose.

FIAMC prezidentas prof. Džian Luidžis Džiglis atsiskaitė už darbą per praėjusius 2003 metus. Jį papildė Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos, Šiaurės Amerikos, Okeanijos atstovai. Visų kalbose buvo konstatuota, kad gydytojai katalikai savo veikloje – konferencijose, suvažiavimuose, seminaruose, spaudoje – pasisako už gyvybės kultūrą ir neigia mirties kultūrą-eutanaziją, abortus, prieškontracepcinius medikamentus, kovoja už žmogaus gyvybę ir orumą nuo pat jos pradžios iki natūralios mirties, pasisako prieš eksperimentus su žmogaus embrionais, prieš dirbtinį apvaisinimą mėgintuvėliuose ir t.t.

Trumpai paminėsiu Europos asociacijų valdybos ataskaitą. Į FEAMC buvo priimta Bulgarija (25 narė), o kandidate yra Švedija. Nutrūko ryšys su Albanija, Austrija, Danija, Airija, Malta. Jį atnaujinti numatoma šiais metais. Valdybos posėdžiai vyksta du kartus per metus: pernai gegužės 31 dieną – Vilniuje, spalio 25 dieną – Matrane. Posėdžiuose buvo svarstoma: rengimas kampanijos prieš eutanazijos legalizavimą Europos Sąjungos valstybėse ir įteikti raštai šiuo klausimu Europos Tarybos parlamentinei asamblėjai, skelbtas spaudoje jų turinys; rengtasi 10-ajam FEAMC kongresui; reikštas protestas dėl „kontracepcinio“ preparato levonogestral (Norlevo, Postinor) naudojimo, nes jis nėra kontraceptikas, o tik trikdantis apvaisinto kiaušinėlio įsitvirtinimą gimdoje. Jis turėtų būti vadinamas „interceptikas“; kai kurie valdybos nariai dalyvauja kitose tarptautinėse organizacijose, jų veikloje. FEAMC veikla yra skelbiama biuleteniuose du kartus per metus.

Posėdyje buvo kalbama apie atskirų kontinentų gydytojų katalikų asociacijų kongresus ir apie ateinantį FIAMC kongresą, kuris įvyks 2006 metais; naujų narių priėmimą – jais tapti nori pasaulinė Lurdo gydytojų katalikų sąjunga, gydytojai katalikai chiropraktikai; apie tarptautinę pagalbą gydytojų katalikų organizacijoms; kompiuterinę informaciją (internetinis adresas: www.fiame. org); bendradarbiavimą su farmacininkais, slaugytojais, tarptautinėmis katalikų ir kitomis organizacijoms.

Buvo pristatyta kompaktinė plokštelė su popiežiaus Jono Pauliaus II kalbomis, laiškais, pasisakymais, darbais medicinos, sveikatos apsaugos, bioetikos, gydytojo profesijos, gyvybės ir kančios klausimais, pateiktais per 25-erius jo darbo metus ir kurie yra reikšmingi mokslui ir medicinos praktikai. Paminėti tokie darbai: „Saivifioci doloris“, „Evangelium vitae“, „Dolentium hominum“, „Vitae mysterium“, gydytojo malda ir kiti. Plokštelė išleista italų ir anglų kalbomis, ji pasitarnaus kaip studijų, mokslo ir konsultacijos objektas.

Buvo aptartas eutanazijos klausimas. Kaip žinoma, D.Marty 2003 m. rugsėjo 10 d. pristatė Europos Parlamento asamblėjai eutanazijos įvedimo į visas sąjungos valstybes projektą. Po debatų ir daugelio organizacijų prieštaravimo (tarp jų FIAMC ir FEAMC) balsavimas neįvyko ir projektas buvo grąžintas komitetui, kad jis per metus parengtų naują tekstą, susijusį su debatais.

FIAMC ir Tarptautinė moterų sveikatos organizacija šių metų spalio 13-17 dienomis rengia Romoje III akušerių-ginekologų kongresą, kuriame bus svarstoma krūties vėžio ryšys su abortais, kontraceptinių piliulių vartojimu, etinės nevaisingumo problemos, natūralus šeimos planavimas, akušerių-ginekologų rengimo ir kiti klausimai. Vegetacinė paciento būsena yra sunkios galvos smegenų traumos ar jų įgimto neišsivystymo pasekmė, kai veikia tik pagrindinės nervų sistemos funkcijos, palaikančios gyvybę. Sąmonė ir dauguma kitų funkcijų, kuriomis žmogus palaiko ryšį su aplinka, yra sutrikusios ar neveikia. Nors žmonės tokiais atvejais gali kartais išgyventi dešimtmečiais, tačiau paskutiniais metais vis dažniau, taupant lėšas, artimųjų pageidavimu tokių ligonių maitinimas ir skysčių įvedimas nutraukiamas ir taip nutrūksta jų gyvybė. Toks veiksmas yra artimas eutanazijai.

Pateikiami statistiniai duomenys rodo, kad iki 43 proc. atvejų „pastovios vegetacinės būsenos“ diagnozė būna klaidinga ir po ilgus metus trukusios nesąmoningos būklės ligonis atsigauna. Katalikų Bažnyčios mokymas pabrėžia, jog kiek ilgai žmogiškoji būtis išlieka gyva, tiek žmogus yra asmuo ir turi teisę, kad juo būtų rūpinamasi. Nepaisant to, kiek asmenyje yra gyvybės, šis asmuo lieka egzistuoti visu savo orumu, nes jis turi sielą. Teikti maitinimą ir patenkinti skysčių poreikį vegetacinės būsenos pacientui privaloma tiek etiniu požiūriu (taip išsaugojamas žmogiškosios gyvybės gėris), tiek ir medicininiu požiūriu, nes, esant dabartiniam medicinos moksliniam lygiui, neįmanoma iš anksto žinoti, kada šis ligonis pagis. Dirbtinis maitinimas ir skysčių tiekimas nėra gydymo priemonės, jos yra ligonio globa. Negalima taikyti eutanazijos silpniems ligoniams, nors jų išlaikymas nemažai kainuoja. Viską turi lemti pagarba žmogaus gyvybei, asmens prigimtinis orumas, o ne jos naudingumas. Barbariškumas, kuris vis labiau reiškiasi sekuliarizuotoje visuomenėje, teigia, kad gyvybę, kuri neverta gyvenimo, būtina užbaigti nuodų injekcija. Tai nepriimtina, nes žmogaus gyvybės egzistencijos nenulemia jos naudingumas.

Pranešimuose buvo kalbama apie diagnostiką, gydymą ir gyvybės palaikymą, dėmesys skirtas ir praeinančiai vegetacinei būsenai.

Baigiantis kongresui, mes, jo dalyviai, buvome priimti Popiežiaus rezidencijoje. Šventasis Tėvas pabrėžė, kad „vegetacinės būsenos“ pacientai nepraranda savo orumo ir teisių, todėl maisto ir vandens suteikimo jiems nutraukimas reikštų eutanaziją. Nors „vegetacinės būsenos“ situacija su jos moksliniais, etiniais, socialiniais ir pastoraciniais aspektais reikalauja gilaus apmąstymo bei vaisingo tarpdisciplininio dialogo, tačiau čia visų pirma reikia vadovautis krikščioniška nuostata, kad „kiekvienos žmogiškosios būtybės vidinė vertė ir asmeninis orumas nesikeičia nepriklausomai nuo jo gyvenimo sąlygų“. Dažnai pasitaikančios diagnostinės klaidos, kai ligoniai atsigauna po gerokai ilgesnio „vegetacinio“ laikotarpio, įgalina teigti, jog medicinos mokslas iki šiol nėra pajėgus numatyti, kurie iš šiomis sąlygomis egzistuojančių pacientų atsigaus, o kurie ne. Todėl tokie ligoniai yra globotini nepriklausomai nuo galimybių atsigauti. Reikia teikti visokeriopą pagalbą šeimoms, kurių artimieji yra tokios sunkios būklės, jos negali būti paliktos vienos su sunkia žmogiška, psichologine ir finansine našta.

FIAMC prezidentas pristatė Šventajam Tėvui valdybos narius. Kai buvo pasakyta, jog esu iš Lietuvos, iš Vilniaus, popiežius Jonas Paulius II, žvilgtelėjęs į mane, pasisveikino lietuviškai: „Garbė Jėzui Kristui!“ Buvau nustebintas, tačiau greitai susiorientavau ir atsakiau: „Per amžių amžius, amen!“ Įdomu tai, kad nė vieno iš pristatytųjų Šventasis Tėvas nepasveikino jo gimtąja kalba. Po priėmimo kongreso dalyviai apžiūrėjo puikius rūmus, kiemą, susitikome su Vatikano gvardiečiais-šveicarų kariais, fotografavomės.

Tą pačią dieną įvyko ir FEAMC valdybos posėdis. Buvo perskaityta 2003 metų ataskaita. Konstatuota, kad reikia ir toliau aktyvinti veiklą prieš eutanazijos įgyvendinimą Europos Sąjungoje. Antras uždavinys – tai tinkamai pasirengti FEAMC kongresui. Reikia suaktyvinti FEAMC veiklą. Apie tai kalba ir gautas laiškas iš Italijos AMC prezidento D. Di Virgilio, kuriam siūloma numatyti veiklos planą ateinantiems metams, kaip galima bendradarbiauti su Šventojo Sosto Sveikatos taryba ir tautinėmis vyskupų konferencijomis.

Buvo svarstomi pasirengimo 10-ajam FEAMC kongresui klausimai, atkreiptas visų dėmesys, kad Lietuva aktyviai rengiasi kongresui – atsiųsta apie dešimt pranešimų. Nė viena šalis tiek neatsiuntė! Mano pranešimas „Moralinės ligos ir gydytojas katalikas šiuolaikinėje Lietuvoje“ buvo įtrauktas į pagrindinių pranešimų sąrašą.

Laisvu nuo kongreso darbo metu lankiausi Šv. Petro bazilikoje. Bazilika visada pilna lankytojų. Po šv. Mišių teko klausytis vargonų muzikos koncerto. Kadangi gyvenau Vatikane, tad pasinaudojau proga lankytis jo sode.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija