„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (44)

2004-iųjų rugpjūčio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Teismai anuliuoja tos pačios lyties asmenų santuokas

Kalifornijos (JAV) aukščiausiasis teismas anuliavo per keturis tūkstančius San Franciske sudarytų gėjų santuokų. Jo nutarimu, miesto vadovai elgėsi neteisėtai, kai anksčiau šiais metais, nepaisydami valstijos įstatymų, išdavė santuokos leidimus to pačios lyties asmenims. Vieno liberaliausio JAV miesto meras vasario mėnesį sukėlė karštas diskusijas visoje šalyje, kai leido susituokti 4037 tos pačios lyties poroms. Praėjus keturioms savaitėms, Kalifornijos aukščiausiasis teismas santuokas įšaldė, norėdamas išnagrinėti miesto veiksmus.

Kalifornijos valstijos įstatyme, kuris buvo priimtas per referendumą, santuoka apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga, o apklausos rodo, kad daugelis Kalifornijos gyventojų ir toliau nepritaria gėjų ir lesbiečių santuokoms.

“Mes sutinkame su ieškovais, kad vietos pareigūnai San Franciske viršijo savo įgaliojimus, ėmęsi veiksmų, kuriais pažeidė galiojančius statuto nuostatus”, - pareiškė teismas. Jis nurodė pareigūnams „imtis visų būtinų priemonių, kad būtų ištaisyti ankstesnių neleistinų veiksmų padariniai. Būtina padaryti atitinkamus pakeitimus visuose susijusiuose oficialiuose įrašuose, taip pat informuoti visas susituokusias tos pačios lyties poras apie tai, kad pareigūnų sankcionuotos tos pačios lyties asmenų santuokos negalioja“.

Priimdamas šį sprendimą, teismas labiau gilinosi į tai, ar San Francisko meras turėjo teisę sankcionuoti gėjų santuokas, ir nenagrinėjo, ar Konstitucijoje numatyta nuostata dėl lygių žmonių teisių apskritai turi būti taikoma ir gėjų santuokoms. Numatoma, kad kitą mėnesį žemesnės instancijos teismas pradės nagrinėti gėjų santuokos ir konstitucingumo klausimą.

Tuo tarpu ir Prancūzijos teismas, sukurdamas teisinį precedentą, anuliavo pirmąją Prancūzijoje sudarytą tos pačios lyties asmenų santuoką, faktiškai uždrausdamas gėjų ir lesbiečių santuokas. Bordo miesto teismas paskelbė negaliojančia Stefano Šapeno ir Bertrano Šarpentjė santuoką, sudarytą birželio 5 dieną.

Prancūzijos vyriausybė nepritarė šiai santuokai ir laikinai sustabdė Bordo priemiesčio Beglo mero Noelio Mamero, dalyvavusio sutuoktuvių ceremonijoje, įgaliojimus. Prieš teismui paskelbiant nuosprendį, meras pareiškė, jog galbūt kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą.

Pagal Reuters-dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija