„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (44)

2004-iųjų rugpjūčio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pasaulis gali pralaimėti kovą su AIDS,
jei ignoruos tuberkuliozę

Buvęs PAR prezidentas
Nelsonas Mandela

Pasaulis gali pralaimėti kovą su AIDS, jei ignoruos tuberkuliozę, kuri ŽIV infekuotiems žmonėms dažnai tampa „mirties nuosprendžiu”. Tai pareiškė buvęs Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela. „Pasaulis kovai su AIDS yra suteikęs pirmenybę. Tai - palaima, tačiau tuberkuliozė lieka ignoruojama”, - žurnalistams tarptautinėje konferencijoje Bankoke sakė Nobelio premijos laureatas ir kovos su AIDS kampanijų šalininkas.

Nuo AIDS planetoje yra mirę 20 mln. žmonių. Visame pasaulyje ŽIV ir tuberkulioze yra užsikrėtę maždaug 14 mln. žmonių, 70 proc. iš jų - į pietus nuo Sacharos dykumos Afrikoje. Šis regionas labiausiai kenčia nuo ŽIV ir AIDS. ŽIV - AIDS lemiantis virusas - naikina žmonių imuninę sistemą. Dėl to pacientai lengviau užsikrečia tokiomis ligomis kaip tuberkuliozė - užkrečiamąja kvėpavimo liga. Ja sirgdami visame pasaulyje miršta iki trečdalio visų ŽIV-AIDS pacientų.

“Negalime laimėti kovos su AIDS, jei taip pat nekovosime su tuberkulioze. Tuberkuliozė per dažnai tampa mirties nuosprendžiu AIDS pacientams. Taip neturi būti”, - sakė N. Mandela. Jis papasakojo apie savo paties kovą su tuberkulioze tuo metu, kai 27 metus kalėjo už kovą su apartheidu, kol 1994 metais PAR tapo demokratine šalimi. „Nuėjau pas savo draugus kalėjime, Volterį Sisulą ir kitus bei pasakiau, kad mano organizme buvo rasta tuberkuliozės bakterija. Jie nuliūdo”, - sakė N. Mandela. Po keturių mėnesių gydymo tąkart jis pasveiko. Būdamas 85 metų, N. Mandela vis dar yra nepailstantis kovos su AIDS aktyvistas, nors birželį ir oficialiai paskelbė pasitraukiąs iš visuomeninio gyvenimo. N. Mandela pabrėžė, kad nors pasaulis kovos su tuberkulioze priemones turi jau 50 metų, išteklių ligai nustatyti ir gydyti, deja, trūksta.

Pagal Reuters-dpa-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija