„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (49)

2004-iųjų gruodžio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Ar kursime ateitį ant tvirtų dvasios pamatų?

Popiežiaus Jono Pauliaus apaštališkojo paraginimo „Ecclesia in Europa“ studijos paskatino mane reaguoti į tai, kas dedasi, šiuo laišku. Priežastimi tapo interneto svetainėje „Delfi“ perskaityta informacija „Rekviem policijos pastangomis pažaboti prostituciją“ ir joje rašoma, kad jau vasarį, priėmus Administracinių teisių pažeidimo kodeksą, Lietuvoje gali būti įteisinta prostitucija.

O štai keletas „Ecclesia in Europa“ citatų, kurias aš supratau kaip ateitininkas. Popiežius ragina imtis „veiksmingų priemonių“ prieš prostituciją: „Bažnyčia nepaliaujamai smerkia moterims daromas skriaudas bei smurtą jų atžvilgiu, kad ir kur, kad ir kokiomis aplinkybėmis tai vyktų. Ji reikalauja iš tikrųjų taikyti moteris ginančius įstatymus ir imtis veiksmingų priemonių prieš žeminantį moterų vaizdavimą komercinėje reklamoje ir prieš prostitucijos rykštę“.

Šventasis Tėvas primena katalikų atsakomybės visuotinumą: „Į misiją pasiųsta visa Bažnyčia“, „Tarnauti vilties Evangelijai evangelizuojančia meile yra visų pareiga ir atsakomybė“.

Popiežius akcentuoja pašaukimus „būti Europos visuomenės ateities kūrėjais“. Gal tai ATEITININKAI? „Nepaprastai svarbu žadinti ir palaikyti ypatingus bendrajam gėriui tarnaujančius pašaukimus: žmones, kurie, sekdami vadinamųjų Europos tėvų pavyzdžiu bei stiliumi, geba būti Europos visuomenės ateities kūrėjai, statantys ją ant tvarių dvasios pamatų“.

Pagaliau Popiežius kalba apie organizuotą įtaką aplinkos kultūrai: „Kiekvienai dalinei Bažnyčiai Europoje tenka misija – ne išleisti iš akių kiekvieno asmens jaučiamo tiesos troškulio ir autentiškų vertybių, galinčių gaivinti žemyno tautas, poreikio. Su nauja energija ji privalo liudyti jų gaivinančią naujybę. Kalbama apie gerai struktūrizuotą kultūrinę ir misijinę veiklą, kuri įtikinamais veiksmais ir argumentais parodytų, jog naujajai Europai būtina vėl atrasi savo giliąsias šaknis“.

„Tad krikščionys kviečiami ugdytis tikėjimą, leidžiantį jiems kritiškai traktuoti šių dienų kultūrą bei atsispirti jos vilionėms; daryti veiksmingą įtaką kultūrinei, ekonominei, socialinei ir politinei aplinkai; (...) džiugiai perteikti tikėjimą naujoms kartoms; kurti krikščioniškąją kultūrą, gebančią vis plačiau evangelizuoti kultūrą, kurioje gyvename“. Kyla klausimas: kas susisuko lizdą toje Teisingumo ministerijoje, jog jų parengtais įstatymais griaunamas visų mūsų Valstybės kultūros ir dorovės paveldas, sukeliantis grėsmę mūsų ateičiai ir mūsų visų gyvenimo aplinkai?

Gal jau atėjo laikas atnaujinti „Kronikos“ leidimą?!

Arimantas RAŠKINIS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija