„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (82)

2007-iųjų rugsėjo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Parama jaunavedžiams

Romas BACEVIČIUS

Atnašas šv. Mišių aukai neša
Jūratė Kvietkauskienė, Ingrida
ir Vaidas Boguckiai, jas priima
klebonas kun. Artūras Stanevičius

Rugsėjo antrąją Veliuonos bažnyčioje

Atnašas neša Šeimos centre
santuokai rengęsi Marius Gerulaitis,
Irma ir Aivaras Dungveckiai

Veliuoniečius sveikino kolegės
iš Jurbarko Irena Danupienė
ir Meilė Karvauskienė

Šeimos centro vadovė
gydytoja Nijolė Dungveckienė,
mokytojai Elena Jurkšaitienė
ir Justinas Palukaitis

Veliuonos parapijietės
džiaugiasi šventę papuošusiu
Vadžgirio sakralinės muzikos
ansamblio koncertu

Klebonas kun. Artūras Stanevičius
agapėje parapijiečius
vaišino sumuštiniais
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

80-mečio proga pasveikintas
bažnyčios choristas
Alfonsas Sabataitis

Rugsėjo 2 dieną Veliuonos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje sekmadienio Sumos šv. Mišios buvo aukojamos valanda vėliau negu įprasta, nes čia paminėtas parapijos Šeimos centro 10-metis. Įprastu metu į šv. Mišias susirinkę parapijiečiai, vadovaujant vienam iš Šeimos centro atstovų mokytojui Justinui Palukaičiui, sukalbėjo visą rožinį, buvo skaitomos Evangelijos citatos. Paskui vyko adoracija, buvo kalbamos litanijos, melstasi intencijomis prašant geros kloties vaikams ir jaunimui, šeimoms, vilties įveikiant visuomenės blogybes. Sumos šv. Mišios buvo aukojamos už parapijos Šeimos centrą. Skaitinius skaitė buvusi Šeimos centro lankytoja Irma Dungveckienė, visuotinę maldą – Antano ir Jono Juškų vidurinės mokyklos mokiniai Justė Daukšaitė, Lauryna Skrickutė, Martynas Jonikas ir Karolis Mačėnas, o atnašas šv. Mišių aukai atnešė jau šeimas sukūrę jauni žmonės: Jūratė Kvietkauskienė, Ingrida ir Vaidas Boguckiai, šiame Šeimos centre santuokai rengęsi Marius Gerulaitis, Irma ir Aivaras Dungveckiai.

Pasibaigus šv. Mišioms Šeimos centro vadovė gydytoja Nijolė Dungveckienė priminė susirinkusiesiems 1997 metus, kai klebono kun. Artūro Stanevičiaus įpareigoti trys Veliuonos parapijiečiai – ji, mokytoja Elena Jurkšaitienė ir Justinas Palukaitis – Kauno arkivyskupijos Šeimos centre baigę mokymą pradėjo rengti jaunavedžius Santuokos sakramentui. Oficiali parapijos Šeimos centro įkūrimo data yra 1997 m. liepos 17-oji. Be abejo, Santuokos sakramentui jaunavedžiai buvo rengiami ir anksčiau, bet tą darė „Caritas“ organizacija. Tada buvo ką tik panaikintas Veliuonos dekanatas ir įkurtas Jurbarko, todėl jauniesiems veliuoniškiams, norintiems tuoktis, būtų reikėję vykti paskaitų klausyti pakankamai toli. Pasak kun. A.Stanevičiaus, Veliuonos ir jo aptarnaujamų parapijų poreikiams tenkinti toks Šeimos centras esąs labai reikalingas. Kita vertus, gerai, jog būsimieji jaunavedžiai turi galimybę pasirinkti, kuriame Šeimos centre paskaitas lankyti. Veliuoniečiams ir aplinkinių parapijų jaunavedžiams Veliuonos parapijos Šeimos centras dažnai patogesnis todėl, kad paskaitos čia užtrunka tik vieną dieną, o ne kelias kaip kitur, bet jos vyksta nuo ryto iki pat vakaro ir būna tik vieną kartą per mėnesį. Kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį besirengiantiems tuoktis jaunavedžiams J.Palukaitis primena tikėjimo pagrindus, aiškina Santuokos sakramento esmę, E.Jurkšaitienė kalba apie šeimą socialiniu ir psichologiniu požiūriu, o pati gydytoja pasakoja apie šeimos planavimą. Mokytoja Marytė Stankaitytė supažindina su alkoholio ir narkotikų žala. Iš pradžių Šeimos centrą priglaudė vidurinė mokykla, dabar jis veikia parapijos namuose.

Pasak N.Dungveckienės, visi jaunavedžiai kviečiami tikėti, kad didžiausias jų šeimų rėmėjas yra Dievas, siūloma Jį įsileisti į visus šeimos įvykius, į šventes ir negandas.

Per dešimt Šeimos centro gyvavimo metų jame paskaitų išklausė 165 jaunavedžių poros ne tik iš Veliuonos, Raudonės ir Stakių, bet ir iš Skirsnemunės, Seredžiaus, Juodaičių, Čekiškės parapijų. Daugiausia porų apsilankė 2000-aisiais – 28, mažiausiai jų būta 2003-iaisiais – 9. Dažniausiai būsimųjų jaunavedžių sulaukiama vasarą, pasitaiko mėnesių, ypač per Adventą ir Gavėnią, kai niekas nesituokia. Šeimos centro žmonės vis tiek susirenka pasikalbėti, pasitarti apie būsimus darbus. Gyvybės dienos proga visada vyksta pamaldos už negimusius kūdikius, atgailaujama už abortus, Šeimos centras organizuoja Užgavėnes, Gavėnios susikaupimo valandas, Advento vainikų parodas bažnyčioje, Velykų šventes, visada pasveikina vidurinę mokyklą baigusius abiturientus, įteikia jiems prasmingų dovanų, sveikina parapijiečius Santuokos sakramento jubiliejaus (Dalią ir Leoną Simanavičius, Angelę ir Bronislovą Kvietkauskus) ar gyvenimo sukakties proga, aptaria parapijiečių išleistas knygas (Stasio Liutvinavičiaus „Takai takeliai“, Angelės Kvietkauskienės „Saulės žiedas“ ir „Laukai dainuoja“, Aleksandro Veverskio „Aidai“). Šeimos centras visada padeda „Caritas“ ir kitoms bažnytinėms ir visuomeninėms organizacijoms jų kilniuose darbuose. Pasak N.Dungveckienės, visų Lietuvoje veikiančių Šeimos centrų veikla galėtų būti dar įvairesnė, jei į ją įsitrauktų daugiau savo darnios šeimos pavyzdžius galinčių paliudyti žmonių.

Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir čia pasitaiko skyrybų. „Bet jų Veliuonoje tikrai mažiau, – sakė mokytojas J.Palukaitis. – Džiaugiamės, kad galbūt čia ir mūsų Šeimos centro indėlio esama“. Mokytojas taip pat sakė, kad bene pirmoji Veliuonos parapijos Šeimos centre kursus lankiusi jaunavedžių pora buvo Laimutė ir Alvydas Steponavičiai. Liūdna, kad, Laimutei laukiantis trečio vaiko, autoavarijoje žuvo jos vyras. Tačiau galima džiaugtis, kad moteris, gyvendama kartu su anyta, viena augina tris vaikus. Tai tikras ištikimybės savo šeimai pavyzdys. J.Palukaitis vardijo ir daugiau šeimų, kurias išskyrė nelaimingi atsitikimai vienam iš sutuoktinių iškeliavus į amžinybę. Bet kiekvienas gyvename, kiek Dievo skirta. Svarbu, kad šeima būtų dora ir darni, kad joje vyrautų santarvė ir pagarba vienas kitam.

Veliuonos parapijos Šeimos centrą 10-mečio proga pasveikino kolegės iš Jurbarko Irena Danupienė ir Meilė Karvauskienė, parapijos bažnytinių ir visuomeninių organizacijų atstovai. Klebonas kun. A.Stanevičius perskaitė Kauno arkivyskupijos Šeimos centro sveikinimą ir įteikė jo sveikinimo raštus. Bažnyčioje tą sekmadienį giedojo Vadžgirio sakralinės muzikos ansamblis, paskui parapijos namuose vyko agapė, kurioje 80-mečio proga pasveikintas bažnyčios choristas Alfonsas Sabataitis.

Veliuona,

Jurbarko rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija