„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (90)

2008-iųjų gegužės 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Popiežius remia gyvybės gynėjų veiklą

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
skatina politines ir socialines
iniciatyvas, padedančias
moterims ir šeimoms
kurti palankias sąlygas priimti
kiekvieną pradėtą gyvybę

Aborto legalizavimas šeimos problemų neišsprendė

Dabar, kai Lietuvoje rengiamas įstatymas, kuriuo siekiama apriboti negimusių kūdikių naikinimą, svarbu žinoti, kad popiežius Benediktas XVI visokeriopai remia šias gyvybės gynimo pastangas, nurodydamas aborto įteisinimo pragaištingumą. Apie tai Šventasis Tėvas kalbėjo gegužės 12 dieną Vatikane, audiencijoje priėmęs beveik tūkstantį Italijos judėjimo „Už gyvybę“ narių. Susitikimas buvo skirtas liūdnai sukakčiai paminėti: prieš 30 metų Italijoje buvo legalizuotas abortas.

Popiežius pasakė italų gyvybės gynėjams, jog remia jų ketinimus „giliai apsvarstyti, kokias žmogiškas ir socialines pasekmes per šį laikotarpį atnešė aborto legalizavimo įstatymas pilietinei ir krikščioniškai bendruomenei“. Italijoje abortas buvo legalizuotas šalį valdant krikščionių demokratų vyriausybei po 1978 metais surengto referendumo. Bažnyčia atkakliai stengėsi sulaikyti šį procesą, tačiau referendumo rezultatai atspindėjo nepalankią jai situaciją.

„Mes turime pripažinti, kad praktiniu požiūriu šiandien žmogiškosios gyvybės gynimas tapo dar sunkesnis“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Taip yra dėl to, kad žmonių mentalitetas vis labiau nuvertina gyvybę, o dėl vyraujančio moralinio reliatyvizmo jos likimas paliekamas atskirų individų sprendimui. Ši situacija Bažnyčiai ir visiems geros valios žmonėms kelia didelį nerimą, nes mažėja pagarba pačiam žmogaus asmeniui, o juk ši pagarba yra kiekvieno pilietinio sambūvio pamatas, nepriklausomai nuo žmonių išpažįstamos religijos.

Bažnyčia moko, kad gyvybė šventa ir neliečiama nuo prasidėjimo, nes kiekvieno žmogaus egzistencijos vertė yra nulemta Kūrėjo plane. Kita vertus, ji supranta, kokios sudėtingos yra priežastys, kurios atveda į tokį skausmingą sprendimą – abortą, sakė popiežius Benediktas XVI. Todėl Bažnyčia nuolat skatina politines ir socialines iniciatyvas, padedančias moterims ir šeimoms kurti palankias sąlygas priimti kiekvieną pradėtą gyvybę. Dabar vis labiau akivaizdu, kad negimusių kūdikių žudymo įteisinimas „ne tik neišsprendė daugelio moteris (ir ne mažiau šeimas) užgulusių problemų, bet atvėrė dar vieną žaizdą mūsų visuomenėje“, – pabrėžė Šventasis Tėvas.

Pagarba gyvybei – pirmoji teisingumo forma

Problemų yra tikrai daug – nuolatinio darbo stygius, nepakankamai palankūs įstatymai motinystei, pinigų trūkumas. Visa tai slopina vaisingos santuokinės meilės poreikį ir atveria duris augančiam nepasitikėjimo ateitimi jausmui. Todėl stengiantis nutraukti abortų praktiką būtina imtis dvejopų priemonių: užtikrinti, kad valstybinės institucijos „vėl sutelktų savo veiklą žmogiškosios gyvybės apsaugojimui ir kad prioritetu taptų rūpinimasis šeimomis“, – sakė Popiežius.

Jis nurodė, kad krikščionys pirmiausia privalėtų konkrečiais veiksmais paliudyti, jog pagarba kiekvienai gyvybei „yra pirmoji teisingumo forma, kuri turi būti visuotinai patvirtinta“. Todėl judėjimas „Už gyvybę“ yra palaikomas bei skatinamas Bažnyčios. Populiarūs Italijoje ir „Pagalbos gyvybei centrai“, kuriuose teikiama įvairi parama moterims. Tai padedama joms išvengti aborto net ir esant sunkioms materialinėms bei dvasinėms sąlygoms. „Tik Dievas yra gyvybės Viešpats. Kiekvienas žmogus yra Jo žinomas, mylimas, norimas ir vadovaujamas (…) ir kiekvienas turi savo vietą Dievo kuriamajame plane“, – pažymėjo Benediktas XVI.

Tarp svarbių teisinių aktų jis paminėjo ir Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją, priimtą prieš 60 metų, kuri skirtingose kultūrose padėjo sukurti vieningą vertybinį branduolį teisėtumui. Balandžio mėnesį kalbėdamas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje popiežius Benediktas XVI pasakė, kad „turi būti gerbiamos kiekvieno žmogaus teisės“, nepriklausomai nuo įstatymų leidėjų valios. Kartu padėkojo judėjimui „Už gyvybę“ dėl jo drąsaus veikimo politinėje sferoje siekiant užtikrinti teisingą „žmogaus orumo“ sampratą.

Judėjimas „Už gyvybę“ yra plačiai žinomas dėl savo peticijų Europos parlamentui. Jomis siekiama įtvirtinti fundamentalią teisę individui gyventi teisingoje šeimoje, besiremiančioje vyro ir moters santuoka, nuo prasidėjimo momento. „Visa tai patvirtina jūsų ryžto solidumą ir visišką ištikimybę Bažnyčios magisteriumui, kuris skelbia ir gina šias vertybes kaip nediskutuotinas“, – kalbėjo Šventasis Tėvas gyvybės gynėjams. Jis dėkojo sąjūdžiui už tarnystę Bažnyčiai ir visuomenei, už daugybės žmonių gyvybių išgelbėjimą nuo sunaikinimo. „Ir toliau ženkite be baimės šiuo keliu, kad gyvenimo šypsena triumfuotų vaikų ir jų motinų lūpose“, – palinkėjo popiežius Benediktas XVI.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija