„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (90)

2008-iųjų gegužės 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gyvybės apsauga prenatalinėje fazėje: Lenkijos patirtis

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Nesibaigia diskusijos dėl Seime įregistruoto Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto. Projektui jau pritarė Seimo Žmogaus teisių komitetas, vis daugiau parlamentarų įsitikina, kad žmogus prasideda nuo pradėjimo momento, gaunama daug laiškų, pritariančių įstatymo projektui. Tačiau nenusileidžia kita pusė, kuri agresyviai teigia: „Įstatymu versti moteriai gimdyti – tai žmogaus teisių pažeidimas.“

Balandžio 17 dieną Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisija (pirmininkė Rima Baškienė), Santuokos ir šeimos studijų centras, VDU (atstovavo Birutė Obelenienė) ir NVO vaikams konfederacija (pirmininkė Elena Urbonienė) Europos informacijos biure Vilniuje surengė diskusiją, kurioje patirtimi dalijosi garbūs svečiai iš Lenkijos: buvę Lenkijos Respublikos Seimo nariai Antonis Šymanskis (Antoni Szymanski), Kšyštofas Anuškievičius (Krzysztof Anuszkiewicz), Lenkijos moterų forumo pirmininkė Eva Kovalevska (Ewa Kowalewska) ir LR senatorius, teisininkas advokatas Zbignevas Janas Cichonas (Zbigniew Jan Cichon).

Trumpai apžvelkime svečių patirtį. „Mes neatvažiavome jūsų agituoti priimti įstatymą. Priimsite ar nepriimsite – tai jūsų apsisprendimas. Mes jums sakome tai, kas mūsų šalyje šiuo požiūriu pasikeitė per penkiolika metų“, – pabrėžė visi kalbėjusieji svečiai, nė kiek nesistebėję piketuotojais, kurie plakatais užtvindė salę.

Tad kokia ta lenkų patirtis? 1993 metais Lenkijoje buvo priimtas analogiškas įstatymas. Jį priimti trukdžiusios baimės – padaugės pamestinukų vaikų, prasidės demografinis bumas, moterys mirs nuo kriminalinių abortų ir t. t. – nepasitvirtino. Jau spėta įsitikinti, kad įstatymas patikimai saugo pradėtą gyvybę, moterį, šeimą. Pagerėjo moters fizinė ir psichinė sveikata, sumažėjo savaiminių persileidimų, gimsta sveikesni kūdikiai, sumažėjo jų mirtingumas, taip pat sumažėjo lytiniu būdu plintančių ligų. Demografinis bumas irgi neprasidėjo, pamestinukų nepagausėjo. Įstatymas įpareigoja labiau rūpintis nėščia moterimi, taip pat pastebima ryškesnė socialinė pagalba nėščiai moteriai ir šeimai po gimdymo. Vyriausybė ilgina motinystės atostogas, nemokami natūralūs gimdymai ligoninėse, prie gimdančios moters gali būti vyras ar kitas jai artimas žmogus. Sukurtas tinklas namų, kuriuose vienišos motinos randa pagalbą. Padedama socialiai motinoms grįžti į darbą po motinystės atostogų. Taigi įmanoma suderinti motinystę ir darbą arba karjeros siekimą. Žmonės jau suprato, koks didelis blogis yra abortas. Apie motinos, padariusios abortą, kančias reikia kalbėti ir kalbėti. Juk motina po kūdikio yra antroji auka, kuriai būtina pagalba. Įstatymas saugo ne tik kūdikį, bet ir motiną. Ginant motinystę, ginamas ir kūdikis. Įstatymas gina teisę gyventi, būti sveikiems ir laimingiems. Lenkijoje kuriama vis daugiau fondų, steigiama organizacijų, asociacijų, remiančių motinystę, teikiančių pagalbą toms, kurioms šios pagalbos reikia. Šiuo metu tik 12 proc. Lenkijos gyventojų nėra patenkinti tuo įstatymu – bet nepatenkintų yra visada.

Ilgam įsiminė lenkės gydytojos, apsivilkusios vienuolės abitu, emocingas žodis: „Lietuvos maža populiacija – tik trys milijonai. Nejaugi jūs pasirinksite žudymą? Niekada nepamirškite poabortinių problemų. Motiną ir tėvą abortai suluošina. Juk visi esame sukurti Dievo. Užmušus kūną, siela pasilieka, jūsų kūdikio siela. Ar jūs galėsite po to ramiai gyventi? Kovodami prieš įstatymo projektą, jūs kovojate dėl savo ateities kančių“, – sakė ji.

Už įstatymo projektą pasisakė Seimo narės Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Rima Baškienė, Ramunė Visockytė ir įstatymą parengęs Valdemaras Tomaševskis. Diskusijas ketinama tęsti. Galbūt pavyks surengti susitikimus su Airijos ir Maltos atstovais.

Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos pirmininkė gydytoja doc. dr. Alina Šaulauskienė padėkojo diskusijos dalyviams, nuoširdžiai ginantiems žmogaus gyvybę ir atminimui įteikė profesoriaus Leono Žuklio sukurtą nėščios moters skulptūrėlę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija