„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (106)

2009 m. rugsėjo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Rūpinimasis blaivybe yra rūpinimasis gyvybe

Mindaugas BUIKA

Perspėjantys sociologinių tyrimų duomenys

Visoje pokomunistinėje Rytų Europoje girtuoklystė, alkoholio vartojimas su skaudžiomis pasekmėmis visuomenės moralinei ir fizinei sveikatai yra opus pastarojo meto reiškinys. 2006 metais Europoje atliktų sociologinių tyrimų duomenimis, Lenkijoje vidutiniškai vienas suaugęs gyventojas (vyresnis nei 15 metų amžiaus) per metus suvartoja 11,68 litro gryno alkoholio. Šiuo atžvilgiu Lenkija užima 15-ą vietą Europos Sąjungoje (pirmoje vietoje yra kaimyninė Slovakija – 19,41 l, antroje vietoje – Lietuva 17,22 l). Toje pat palyginamoje statistikoje nurodoma, kad Lenkija dėl alkoholio vartojimo mirčių (ligos, nelaimės) skaičiumi – 100 tūkstančių šalies gyventojų vidutiniškai tenka 160 tokių aukų – Europos Sąjungoje užima 13-ą vietą. (Pirmoje, bet toli gražu ne pačioje garbingiausioje vietoje šiuo atžvilgiu yra Estija: 100 tūkstančių vietos gyventojų vidutiniškai tenka 388 su alkoholio vartojimu susiję mirtys. Antrą „prizinę“ vietą Europos Sąjungoje ir vėl užima Lietuva: 100 tūkstančių gyventojų tenka 362 mirtys).

Dėl tokių sudėtingų aplinkybių Lenkijos katalikų vyskupai ryžosi paskelbti dar vieną ganytojinį laišką, kviečiantį vietos tikinčiuosius susitelkti kovai su pragaištingu alkoholio vartojimu ir ryžtingai stiprinti blaivybės nuostatas. Rugpjūčio mėnesį paskelbtame dokumente, kurį pasirašė Lenkijos vyskupų konferencijos Blaivybės apaštalato grupės pirmininkas vyskupas Tadeušas Bronakovskis, pirmiausia primenama, kad šiemet minint lemtingus šalies istorijos tarpsnius jokiu būdu negalima užmiršti ir ištvermingų  pastangų, skirtų tautos blaivinimui, sukakties. (Šiemet Lenkija mini nacistinės Vokietijos agresijos 70-metį, taip pat pirmųjų 1989 metų laisvų rinkimų, atvedusių į komunizmo tironijos žlugimą jubiliejų. Šiemet taip pat sukako 50 metų, kai Lenkijos episkopatas paskelbė pirmąsias bažnytinės veiklos už blaivybę gaires.)

Dabartinės sudėtingos aplinkybės, susijusios su girtuoklystės plėtra, Lenkijos vyskupus paskatino pažymėti minėta pastoracinio dokumento sukaktį nauju kreipimusi, kviečiančiu į blaivios visuomenės kūrimą. „Kokia bus nauda iš atgautos laisvės,  jeigu mes prarasime savo sielas girtuoklystėje?“ – naujajame laiške pagrįstai klausia ganytojai. Jie primena  susirūpinimą keliančią statistiką, patvirtinančią dramatišką alkoholizmo plėtrą. Alkoholikų skaičius 38 milijonus gyventojų turinčioje Lenkijoje viršijo 800 tūkstančių. O rizikos grupėje atsidūrusių skaičius dėl perdėto piktnaudžiavimo alkoholiu pasiekė 16 proc. visų gyventojų. Lenkijos vyskupai atkreipia dėmesį, kad vis daugėja nuolat girtaujančių jaunų žmonių, ypač merginų. Šalyje yra beveik 200 tūkstančių vietų, kurios prekiauja alkoholiu (viena girdykla tenka vidutiniškai 200 gyventojų. Beje, panaši padėtis yra ir Lietuvoje).

Fatališkos alkoholio pasekmės šeimai ir studijoms

Lenkijos Katalikų Bažnyčios vadovai pastarajame savo dokumente skelbdami naują pastoracinės veiklos devizą – „Rūpinimasis blaivybe yra rūpinimasis gyvybe“ – pažymi, kad reikia susitelkti ne tiek į grynąją statistiką, bet į tai, kas už tų duomenų slypi – žmogiškąją kančią ir pažeminimą, sveikatos ir gyvybės praradimą, šeimų gyvenimo žalojimą, daugelio žmonių svajonių ir vilčių neišsipildymą. Jie ir skelbia, kad blaivybė turi būti dvasinio gyvenimo vystymo pagrindas. Alkoholio vartojimas žlugdo šį dvasinį augimą, kadangi lemia daugelį nuodėmių ir kliudo siekti bendrystės su Dievu ir su kitais žmonėmis. (Ne veltui apaštalas šv. Paulius savo Laiške efeziečiams primygtinai ragina tikinčiuosius nepiktnaudžiauti alkoholiu, nes girtuoklystėje slypi pasileidimas.)

Lenkų ganytojai taip pat nurodo, kad rūpinimąsi blaivybe skatina ir tautos fizinės sveikatos siekimas, pabrėžiant penktojo Dievo įsakymo reikalavimą. Todėl pirmiausia jie kreipiasi į motinas, primindami joms, kad net mažiausias alkoholio kiekis yra pavojingas jų įsčiose bręstantiems kūdikiams. Vyskupai ragina šeimos gydytojus nuolat informuoti apie dramatiškas girtavimo pasekmes nėštumui. Bet ir kiekvienas žmogus turi žinoti apie alkoholio nešamą žalą sveikatai ir medicinos patvirtinimus, kad girtavimas yra pagrindinis ligų ir ankstyvos mirties priežastis.

Laiške, be abejonės, nurodomos ir skaudžios tragedijos, kurias alkoholis atneša šeimos  gyvenimui. Tai smurtas, dėl kurio pirmiausia kenčia vaikai ir moterys, šeimai svarbaus meilės ir orumo jausmo praradimas, pagaliau šios pačios svarbiausios bendruomenės struktūros visiškas suirimas. Vyskupai apgailestauja, kad žiniasklaida, kurios svarbus pajamų šaltinis yra alkoholio reklama, palyginti mažai informuoja apie tiesioginę girtuoklystės žalą šeimai. Jie taip pat pažymi pačių tėvų blaivaus elgesio liudijimo svarbą jaunų žmonių ugdymui, kadangi tėvai jiems yra pirmasis pavyzdys, kuriuo jie seka.

Tėvai turi būti jautrūs net ir mažiausiems savo vaikų girtavimo požymiams bei rūpintis jų laisvalaikio blaiviu praleidimu. Lenkų ganytojai dar kartą pabrėžia, kad jaunimas iki 18 metų amžiaus turi visiškai susilaikyti nuo alkoholio vartojimo ir tai yra vienintelė priimtina blaivybės forma.

Paliesdami svarbiąją visuomeninio švietimo ir studijų sritį, vyskupai pabrėžia, kad mokyklose bei universitetuose yra svarbios ne tik alkoholio priklausomybės prevencijos programos, bet ir pačių ugdytojų asmeninis liudijimas. Mokykla turi būti laisva nuo alkoholio, įskaitant įvairias šventes, jubiliejus ar ekskursijas, pabrėžiama lenkų ganytojų laiške. Jame taip pat nurodoma, kad nė vienas mokinys neturi matyti geriančio mokytojo ir kad čia negali būti jokių išimčių! Taip pat ir universitetuose turi būti formuojamas teisingas požiūris į alkoholio vartojimą. Ypač reikia griežtos tvarkos studentų bendrabučiuose, kurie, deja, neretai tampa ne tik girtavimo, bet ir nelegalios prekybos alkoholiu vietomis. Tokia priežiūra svarbi ir studentų šventėse, kur taip pat dažnai neapsieinama be skandalingo elgesio. Vyskupai primena tuos skaudžius visai visuomenei atvejus, kai talentingi ir išsilavinę jauni žmonės viską praranda, netgi savo gyvybę, dėl pragaištingos priklausomybės alkoholiui.

Privalu priešintis girtavimo diktatui

Visi šie simptomai skatina pripažinti, kad rūpinimasis blaivybe turi būti svarbus viso socialinio ir nacionalinio gyvenimo uždavinys. Netgi šiomis sunkiomis ekonominės krizės sąlygomis svarbu pripažinti, kad valstybės biudžetas dėl girtavimo praranda penkis kartus daugiau nei gauna pajamų iš prekybos alkoholiu, pabrėžia savo laiške ganytojai. O kur dar akivaizdus girtos visuomenės nestabilumas ir bejėgiškumas, negebėjimas siekti darnios pažangos. Vyskupai primena legendinio Lenkijos kardinolo Stefano Vyšinskio žodžius, kad „tauta, kovojanti už kilniausius idealus, turi būti blaivi“. Todėl valstybė privalo riboti priėjimą prie alkoholio, taip pat turi būti atitinkamai sutvarkyta ir savivaldybių bei nevyriausybinių organizacijų veikla.

Ganytojai pabrėžia kiekvieno piliečio asmeninę atsakomybę, kadangi be jų aktyvaus dalyvavimo nėra pajėgūs netgi geriausi įstatymai. „Šiuolaikinis patriotizmas turi būti išreikštas per mūsų rūpinimąsi blaivybe“, – rašoma kreipimesi. Reikia atkakliai priešintis girtavimo diktatui, įsivyravusiam daugelyje visuomenės gyvenimo situacijų ir skatinti grįžti prie ramios, saugios ir dora grindžiamos aplinkos. Į blaivybės stiprinimą per maldą, asmeninį liudijimą ir savanorišką veikimą gali įsijungti ir kartu būti pagerbtas kiekvienas žmogus. „Mūsų tėvynė šioms pastangoms turi rodyti aukščiausią vertinimą ir giliausią padėką“, – teigiama Lenkijos vyskupų laiške.

Jame pabrėžiamam, jog atsakingo svarstymo nusipelno alkoholio gamintojų veiksmai ir siekiai plėtojant savo produkciją. Ypač kritikuotini jų bandymai pasitelkti žinomus asmenis, sporto įvykius ar liaudies šventes alkoholinių gėrimų reklamai. Tuo stengiamasi parodyti, kad alkoholis neva gerina nuotaiką, stiprina draugystę, yra gero skonio ir elgesio ženklas, ir tai daro viliojantį poveikį jauniems žmonėms. Vyskupai yra įsitikinę, kad reikia uždrausti šią žalingą ir destruktyvią propagandą, įskaitant alkoholio reklamą žiniasklaidoje (kaip tai, pavyzdžiui, yra Prancūzijoje. – M. B.). Taip pat svarbu, kad blaivybės paskatos – bealkoholinės vedybos,  jaunimo iškilminga priesaika būti abstinentais – netaptų viešos pajuokos objektais, nes kaip tik mūsų dienomis tokių įvykių reikia daugiau.

Baigdami savo laišką Lenkijos katalikų ganytojai pažymi, jog girtuoklystė, didelis alkoholio vartojimas yra vienas iš pagrindinių mirties kultūros bruožų. Todėl būtent kovoje už blaivybę tinka Dievo tarno popiežiaus Jono Pauliaus II išsakytas paraginimas jauniems žmonėms: „nepasiduokite mirties kultūrai, rinkitės gyvybę“. Kaip konkretaus liudijimo pavyzdį vyskupai ragino šalies tikinčiuosius ir visus geros valios žmones vieną mėnesį visiškai susilaikyti nuo alkoholio vartojimo. Dar kartą pabrėždami, kad rūpinimasis blaivybe yra „rūpestis kiekvieno žmogaus sielos ir sveikatos, orumo ir laisvės, šeimos ir darbo gerove“, jie meldė Jasna Guros Dievo Motinos užtarimo ir globos šioje svarbioje veikloje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija