„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (106)

2009 m. rugsėjo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Abortus remiantys politikai gali sulaukti ekskomunikos

Lenkijos vyskupai politikams katalikams primena, jog už paramą abortams galima susilaukti ekskomunikos.

Neseniai išleistame Lenkijos vyskupų dokumente „Tarnauti tiesai apie šeimą ir santuoką“ dar kartą pabrėžiama „sveikų šeimų“ svarba ir dar kartą pasisakoma už „šeimos politiką“.

Dokumente išsakomas tiesmukas ir labai aiškus perspėjamas katalikų tikėjimą išpažįstantiems politikams: jei šie viešajame gyvenime pažeis pamatines moralines gyvybės bei šeimos vertybes, jie rizikuoja būti atskirti nuo Katalikų Bažnyčios.

Vienas svarbiausių išplatinto dokumento teiginių yra tai, jog visuomenė yra atsakinga už šeimą, kuri yra kertinis sveikos visuomenės akmuo.

Lenkijos vyskupai išplatintame dokumente atkreipia dėmesį ne tik į abortus, dirbtinį apvaisinimą ar eksperimentus su embrionais, bet ir į šeimų irimą dėl skyrybų ar dėl palaidumo.

„Kaip prieš pat savo mirtį sakė Jonas Paulius II, mes esame liudininkai labai stipraus ir organizuoto puolimo prieš vedybas ir šeimą – tai taip pat gali tarnauti bandymui sunaikinti Kristaus dvasią Europoje“, – teigia tėvas Andžejus Rebačas, nacionalinis šeimų kapelionas, vadovaujantis episkopato Šeimos reikalų komisijai, parengusiai minimą dokumentą.

Kalbėdamas apie seksualinį švietimą  mokykloje jis teigė: „Mes turime nepamiršti, kas buvo pirmasis, pateikęs idėją apie seksualinį švietimą mokyklose. Tai buvo komunistų ideologas Djordis Lukašas Vengrijoje“. Propaguodamas laisvus lytinius santykius jis bandė sugriauti šeimos instituciją ir tikėjimą.

100 puslapių dokumente žiniasklaidos dėmesį labiausiai patraukė mintys apie katalikų tikėjimo politikų įsipareigojimus: „Visiška netiesa, kad politikas ar vyriausybės narys turi ar gali veikti prieš savo sąžinę (...) Kai pradedama kalbėti apie dieviškąją teisę, visi tampame lygūs, politikai taip pat, – išplatintame dokumente rašo vyskupai. – Tai taip pat primena Bažnyčios teisę, pagal kurią bet kas, viešai prieštaraujantis moralinėms vertybėms, pavyzdžiui, pasisakymais už abortus, nesutinkantis su įsakymu „Nežudyk“, turėtų būti nedelsiant šalinamas iš Bažnyčios“. 

„Tai turėtų būti aišku kiekvienam katalikui. Jei esate už abortus, esate morališkai nusidėjęs ir – nebent tai pripažinsite – negalite priimti Komunijos, – išplatintą dokumentą komentuoja Vojciechas Cejrovskis, rašytojas, žurnalistas bei Katalikų Bažnyčios komentatorius. – Taigi, jei viešai remiate abortą, ekskomunikuojate save“.

Katalikų protestai prasidėjo po to, kai paaiškėjo, kad Sveikatos ministerijos vadovė Eva Kopač, kuri save laiko katalike, suorganizavo abortą keturiolikmetei.

lrt.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija