„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (111)

2010 m. vasario 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Paminėjo ligonių dieną

Santariškių ligoninėje

Vasario 10 dieną minint Pasaulinę ligonių dieną kardinolas Audrys Juozas Bačkis lankėsi Vilniaus universitetinėje Santariškių ligoninėje. Kardinolas drauge su kunigais aukojo šv. Mišias, kuriose dalyvavo ligoniai ir juos gydantis bei slaugantis personalas, giedojo Vilniaus Arkikatedros jaunimo choras. Homilijos metu kardinolas sakė, kad liga keičia žmogaus gyvenimo santykį su savimi pačiu, su artimaisiais ir su Dievu.  Ligos akivaizdoje žmogus priverstas palikti skubėjimą, rūpesčius, darbus, planus ir amžinybės šviesoje pažvelgti į save ir artimuosius, o svarbiausia – atsigręžti į Dievą, kurio akivaizdoje žmogaus gyvenimas įgauna dieviškosios vilties perspektyvą.

Po šv. Mišių kardinolas lankė sunkius ligonius, drąsino ir stiprino juos savo žodžiu, guodė jų artimuosius.

Kauno medicinos universiteto klinikose

Vasario 11 dieną Pasaulinė ligonių diena buvo paminėta ir Kauno medicinos universiteto klinikose. Šia proga Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius aplankė Onkologijos skyriuje gydomus pacientus. Arkivyskupas laimino sergančiuosius, kalbėjo apie kančios prasmę ir kvietė juos melstis, atsiduoti Marijos globai ir neprarasti vilties.

Vėliau arkivyskupas vadovavo šv. Mišių liturgijai Šv. Luko koplyčioje. Jų metu buvo meldžiamasi už Kauno klinikose gydomus pacientus bei jais besirūpinančius medikus ir slaugytojas. Šv. Mišias koncelebravo KMUK dirbantys kapelionai – kun. Artūras Kazlauskas, kun. Vincas Kudirka, kun. Darius Varnelis ir kun. Kęstutis Genys. Mišių liturgijoje giedojo KMUK moterų vokalinis ansamblis „Kolegės“ (vadovas Antanas Kelmelis). Melstis už sergančiuosius ir medikus gausiai susibūrė KMUK bendruomenė – gydytojai, slaugytojos ir pacientai.

Arkivyskupas pasidalijo keliomis popiežiaus Benedikto XVI šių metų laiško, skirto Pasaulinei ligonių dienai, mintimis. Ganytojas kalbėjo, kad be Kristaus kančios ir jo kryžiaus supratimo ligonį mažai kuo galima paguosti, mažai ką pasakyti, maža suteikti vilties, nes nė vienas sergantysis nenori kentėti. Į kančios klausimą atsakymą duoda tik Kristus, jo kančia ir mirtis ant kryžiaus. Jei žmogus vienys savo kančią su Kristaus kančia, tik tada ji atneš gėrį ir jam pačiam, ir jo šeimai, ir gal dar didesniam žmonių ratui.  Cituojant šiemetinį Popiežiaus laišką pabrėžta, kad žmogų gydo ne kančios vengimas ar bėgimas nuo jos, bet gebėjimas kančią priimti ir per ją bręsti: per ligą ar kančią žmogų kalbina Dievas.

Šių metų Ligonių dienos proga ypatingas dėmesys skiriamas tiems, kurie ligonius prižiūri ir jais rūpinasi. Tikrai pasirūpinti ligoniais gali tik tas, kuris nuoširdžiai tarnauja. Todėl Ligonių dieną ypač kviečiama melstis už tuos, kurie tarnauja ligoniams, kad jie turėtų jėgos, kylančios iš Kristaus meilės.

Pagal katalikai.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija