„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (111)

2010 m. vasario 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Alkoholis ardo paauglių smegenis

Austėja Jonaitytė

Mokslininkai seniai įrodė, kad tie, kurie geria alų, vyną ar degtinę, kitą dieną šlapinasi savo smegenimis. Žmogus, vartodamas alkoholį, praranda daug smegenų ląstelių. Tos ląstelės po audringos nakties (nebūtinai) pradeda irti. Tam, kad smegenys nebūtų apnuodytos, organizmas smegenims siunčia daug vandens. Vanduo išplauna smegenų ląsteles ir... kartu su šlapimu pasišalina! Nesinori net pagalvoti, kiek smegenų netenka jauni žmonės vartodami alkoholį...

Skaudi realybė, bet alkoholis tarp jaunų žmonių yra populiariausias svaiginimosi būdas. Kad jaunimas jį vartoja (ir vartoja dažnai), rodo žiauri statistika. Kas dėl šios situacijos kaltas? Tėvai? Pats jaunimas? Aplinka? Jaunų žmonių sąmoningumo lygis? Manau, kad visos aukščiau išvardytos priežastys. Kas verčia jaunus žmones kelti stikliuką? Begalinis noras apsvaigti? Smalsumas? Noras pritapti prie „chebros“? Paklauskime jų pačių.

Rimvydas, 16 m.: Man patinka savaitgaliais „atsijungti“ nuo visų rūpesčių ir panirti į ekstazę. Juk tik išgėrus atsitinka daug „prikolų“. Taip gyventi smagiau ir įdomiau. Savaitgalis be alkoholio – ne savaitgalis. Nejau sėdėsi namie? O išėjęs su draugais į miestą juk neslampinėsi kaip idiotas po gatves. Nusiperki kioske alaus ir sėdi kokiam parkelyje, jei tik oras geras. O jei už lango lyja, organizuojamės „plotus“. Taip dar smagiau. Kartais ir „žolytę“ parūkom. Tada būna didžiausi „prikolai“. Žodžiu, prisijuokiam visai savaitei.

Tomas, 18 m.: Šaltas alaus bokalas ir traškučių pakelis – neatsiejamas savaitgalio ritualas. Pats esu dvyliktokas ir turiu daug mokytis, tai čia yra vienintelė mano pramoga po mokslų savaitės. Kur nors eiti tingisi. Kam eiti į kino teatrus, jei gali atsisiųsti filmą į „kompą“? Man didžiausias malonumas yra pasikviesti į namus porą draugų ir kartu susėdus žiūrėti filmus. Žinoma, alaus bokalas – būtinas priedas. Kadangi tėvų savaitgaliais dažnai nebūna, tai naudojuosi šia proga.

Dagnė, 14 m.: Pirmą kartą nusigėriau per savo keturioliktąjį gimtadienį. Manau, pakankamai vėlai. Turiu daug pažįstamų, kurie sulaukę 11 metų jau yra ragavę nemažai alkoholio. O kas čia blogo? Juk paauglystė tam ir skirta, kad pasiaustum. Kai turėsiu darbą, tai, aišku, tiek negersiu, nes laiko nebus, o galbūt ir noro. O dabar? Paruoši namų darbus ir ką tada? Žinoma, aš daug ir negeriu, porą skardinių sidro ir viskas. Pakalbi su draugėm, aptari meilės reikalus. Aš esu labai uždaras žmogus ir kai truputį apsvaigstu – išsipasakoju.

Ieva, 16 m.: Mano namuose nuolat vyksta baliai – arba tėvai „tūsinasi“, arba aš. Mes gyvename labai linksmai. Juk gyvenimas toks trumpas! Ko čia liūdėti? Nemėgstu „užsiparinusių“ žmonių. Kam per daug galvoti ir taip gaišti savo laiką? Aš mėgstu eiti pas draugus į „plotus“, ten, žinoma, išgerti arba prisigerti. Kai namuose tėvai rengia balių, būnu su jais. Aišku, neprisigeriu, bet jie mano laisvės neriboja. Aš netgi galiu pasigirti, kad einu su tėvais į naktinius klubus. Smagu, juk man tik šešiolika metų, o jau aplankiau jų tikrai nemažai. Mano tėtis pažįsta daugelį naktinių klubų savininkų, dėl to man taip ir sekasi. Taigi, tarp savo bendraamžių esu pakankamai „krūta“.

*   *   *

Šiame straipsnyje specialiai atrinkau tik tų jaunų žmonių pasisakymus, kurie vartoja alkoholį. Neišsigąskite – buvo ir tokių, kurie griežtai atsisako svaigalų. Bet vis dėlto daugiau buvo propaguojančių šį nuodą. Didžioji dauguma jaunų žmonių šventės be butelio neįsivaizduoja! Alkoholio vartojimas jiems – atsipalaidavimas po dienos rūpesčių, pabendravimas su draugais, „tūsai“, „plotai“ ir pan. Nėra net kalbos apie linksmybes blaiviu protu. Kaip tik atvirkščiai – jei nevartoji alkoholio, tai ir esi nenormalus.

Nemoralizuosiu, ką daryti galima ir ko ne. Kviečiu visus tiesiog susimąstyti, kodėl alkoholis toks madingas tarp jaunimo. Kaip sakoma, alkoholis plečia kraujagysles ir draugų ratą. Linkiu plėsti savo akiratį, o ne kraujagysles. O draugai visada bus šalia, jei jie tikri.

www.balsas.lt/jaunimas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija