„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (119)

2010 m. spalio 22 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pasaulinė paliatyviosios pagalbos diena

Prof. Arvydas Šeškevičius

Lietuvos paliatyviosios medicinos
draugijos nariai, svečiai
ir aktoriai Kauno Šv. arkangelo
Mykolo (Įgulos) bažnyčioje

Pasaulinės sveikatos organizacija (PSO) 2005 metais paskelbė, kad spalio antrą šeštadienį minima Pasaulinė paliatyviosios pagalbos diena. Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija (LPMD) šią dieną mini jau penktą kartą. Šis minėjimas turi atkreipti visuomenės dėmesį į sunkiai sergančius ligonius, kad nė vienas ligonis neliktų be priežiūros.

Šiais metais gana plačiai paminėta Pasaulio paliatyviosios pagalbos diena. Spalio 10 dieną Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje LPMD iniciatyva LSMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas aukojo šv. Mišias už nepagydoma liga sergančiuosius ir paliatyviosios pagalbos darbuotojus. Šv. Mišiose dalyvavo pirmasis Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Michael Peart ir jo žmona Elen bei Britanijos ir Lietuvos labdaros fondo koordinatorė ponia Wendy Howe ir jos vyras Peter. Po šv. Mišių M. Peart sakė, kad nuo laiko, kai jis 1992 metais pirmą kartą lankėsi Lietuvoje, šalyje padaryta didžiulė pažanga visose srityse. Jis įvertino draugijos pastangas kurti paliatyviosios pagalbos sistemą ir teigė, kad paliatyvioji pagalba Lietuvoje jau pripažįstama kaip svarbi asmens sveikatos priežiūros sritis. W.Howe nuoširdžiai sveikino ir drąsino, kad LPMD turi realią viziją ir visi darbai ir veiksmai skirti sunkiai sergančiam ligoniui ir jo šeimai.

Draugijos nuolatinė globėja Seimo narė prof. Marija Vida Čigriejienė padėkojo paliatyviosios pagalbos darbuotojams už kantrybę ir pasiaukojančias pastangas lengvinant ligonių kančią, už nuoširdų darbą pačioje sunkiausioje medicinos srityje. Sveikinimo sulaukėme ir iš Seimo Sveikatos komiteto narės Dangutės Mikutienės.

Vėliau vyko koncertas. Vargonininkė Julija Bujanovaitė, solistė Elena Kalvaitytė-Vitkauskienė ir aktorius Petras Venclovas padovanojo puikų koncertą.

Spalio 9 dieną VU Onkologijos institutas organizavo konferenciją. Sveikino žodį tarė instituto direktorius, prof. Povilas Valuckas. Pranešimus skaitė kun. Ričardas Doveika, paliatyviosios pagalbos kabineto vedėja Janina Buterlevičiūtė ir šių eilučių autorius. Kun. R. Doveika kalbėjo apie žmogaus reakciją į mirtį, pastoracinės pagalbos vaidmens reikšmę esant dvasinei kančiai bei apie kentėjimą kaip vertybę. Jis teigė, kad kančios metu mes iš naujo žvelgiame į gyvenimo tikslus ir kitoje šviesoje vertiname gyvenimo vertybes.

Pirmą kartą organizuotas Pasaulio paliatyviosios pagalbos dienos paminėjimas Alytaus VšĮ „Tėviškės namuose“. Šv. Angelų Sargų bažnyčioje kun. Vytautas Mazirskas aukojo šv. Mišias. Paskui Alytaus teatro salėje vyko labdaros renginys, o surinktos lėšos bus skirtos „Tėviškės namų“ savanorių centro veiklai paremti. Renginio pabaigoje vyko audiovizualinis Alytaus miesto teatro spektaklis „Abelis ir Kainas“.

Pirmą kartą Pasaulio paliatyviosios pagalbos diena paminėta Panevėžio šeimos klinikoje. Klinikos darbuotojai organizavo konferenciją „Mylėkime širdimi“. Konferencijos dalyvius pasveikino Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, pranešimus skaitė VU docentė Margit Marija Rubaževičienė, gyd. R. Ulianskienė ir šių eilučių autorius. Po konferencijos buvo sodinamas atminimo medis, vyko vaikų piešinių parodėlė-aukcionas. Gautos lėšos bus skirtos švirkštui-pompai įsigyti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija