„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (121)

2010 m. gruodžio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Apie pagalbą prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms

„Lietuvos Caritas“ ir Šiaulių
apygardos prokuratūros
surengtos diskusijos dalyviai

Lapkričio 25 dieną Šiaulių apygardos prokuratūroje vykusi aštri apskritojo stalo ekspertų diskusija parodė, kad skirtingas dorovės suvokimas ir šalyje vyraujantis skurdas tik skatina žmonių prekybą ir sekso industriją šalyje.

„Lietuvos Caritas“ ir Šiaulių apygardos prokuratūros inicijuotoje diskusijoje dalyvavę ekspertai pažymėjo, kad bene vienintelė ir efektyviausiai pagalbą nukentėjusiosioms šalyje teikianti organizacija yra „Lietuvos Caritas“. Organizacija nuo 2001 metų rudens įgyvendina projektą „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“.

Šiaulių apygardos teismo teisėjas Raimundas Jurgaitis papasakojo apie savo patirtį nagrinėjant bylas, susijusias su prekyba žmonėmis. Nuo 2006 metų Šiaulių apygardos teisme išnagrinėtos penkios tokio pobūdžio bylos. „Merginos vykti į užsienį dažniausiai suviliojamos siūlant gerai apmokamą darbą. Patyrusios prievartą merginos vėliau labai nenoriai duoda parodymus apie patirtus išgyvenimus“, – teigė teisėjas R. Jurgaitis.

Pirmą kartą tokioje diskusijoje apie savo skaudžius išgyvenimus atvirai ir išsamiai papasakojo viena iš „Lietuvos Caritas“ globojamų nukentėjusiųjų. Dabar jau pilnametė mergina atvirai papasakojo apie paauglystėje patirtą smurtą ir prievartą, apie sutenerius, kurie apgaulės ir šantažo būdu išviliojo merginą užsienin dirbti neva gerai apmokamo darbo. Nukentėjusiąjai Didžiojoje Britanijoje pabėgti nuo skriaudėjų padėjo vietinė policija, kuri pasirūpino merginos ir jos vaikų saugumu bei grįžimu į namus. Lietuvoje merginai pagalbą suteikė „Lietuvos Caritas“ darbuotojos.

„Visuomenei neturint moralinių svertų, moterų paklausa seksui tik didėja. Tai lemia pirmiausia materialiniai dalykai. Atsiranda naujos moterų išnaudojimo veiklos rūšys, kaip „web“ modeliai, kai už pinigus merginos internete atlieka lytinius aktus. Į šią veiklą įtraukiami ir nepilnamečiai asmenys“, – apie naujas prostitucijos formas pasakojo Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas R. Dobrovolskis.

„Lietuvos Caritas“ atstovai pažymėjo, kad visuomenėje vyraujanti pakantumo tokiems nusikaltimams atmosfera sukuria nebaudžiamumo atmosferą.

Šiaulių policijos atstovai buvo kategoriškai nusiteikę prieš galimą prostitucijos legalizavimą šalyje. „Legalizavus prostituciją problema neišnyks. Tiesiog tie žmonės, kurie organizuoja merginų pardavimą, imtų dominuoti tokiame versle. Situacija dar labiau pablogėtų“, – savo nuomonę išsakė Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas.

Diskusijose dalyvavusio krepšinio trenerio Antano Sireikos teigimu, kai kuriose šalyse prostitucija yra įteisinta. Anot A. Sireikos, reikia pripažinti, kad yra dalis moterų, kurios savo noru užsiima minėta veikla.

Daug diskusijų sukėlė irgi panašūs advokatės Violetos Savickienės teiginiai, jog toli gražu ne visos moterys, pakliuvusios į prekeivių žmonėmis tinklus, yra aukos. „Jei jau sutikai su pasiūlymu tapti prostitute, priimk ir pasekmes, nesvarbu, ar tai būtų smurtas, išnaudojimas, iškrypėliškos klientų užgaidos. Na, o verbuotojai ir suteneriai yra tiesiog to verslo vadybininkai“, – savo nuomonę išsakė žinoma advokatė.

Advokatės V. Savickienės požiūriui prieštaravo Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė N. Grunskienė, teigdama, kad reikia visada atsižvelgti į aplinkybes, išstumiančias moteris į sekso vergiją. Didelę patirtį turinti prokurorė išsamiai papasakojo apie verbuotojų taktikas, apie tai, kaip nelengva nukentėjusioms moterims duoti parodymus prieš savo kankintojus. Advokatė V. Savickienė pažymėjo, kad kalbėti reikia daugiau apie moralę tų asmenų, kurie naudojasi prostitučių paslaugomis. Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad seksualumo propagavimas žiniasklaidoje yra žalingas vaikams, kurių moralinės vertybės dar tik formuojasi.

Diskusiją apibendrino Šiaulių vyskupijos „Caritas“ direktorius kun. Egidijus Venckus sakydamas, kad atviras ir išsamus problemos įvardijimas turi suvienyti visas pastangas kovoje su prekyba žmonėmis ir prostitucija Lietuvoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija