„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (130)

2011 m. rugsėjo 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gyvybės gynėjai  Pasaulinėse jaunimo dienose

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Džordžas Pelas
su jaunaisiais gyvybės
gynėjais Madrido susitikime

Kalba jaunas gyvybės gynėjas
iš susitikimą rengusios Airijos
„Youth Defence“organizacijos

Tarptautiniame „Viva La Vida“
susitikime kalbėjo
įvairių šalių atstovai

Vyko karštos diskusijos,
bet vyravo gera nuotaika

„Viva La Vida!“ konferencijos
dalyviai maldos budėjime
prie klinikos, kurioje
atliekami abortai

Kardinolas Džordžas Pelas

Jaunosios gyvybės gynėjos
Madrido susitikime

Madrido susitikimo akimirkos

Aktualus Ispanijos kontekstas

Tarp įvairių Ispanijos sostinėje Madride neseniai vykusių Pasaulio jaunimo dienų renginių norėtųsi dar atkreipti dėmesį į vieną naują bruožą, kuris neliko nepastebėtas tarptautinėje katalikų žiniasklaidoje – būtent į „Viva La Vida“ gyvybės gynimo festivalį. Įvairių šalių (JAV, Kanados, Australijos, Ispanijos, Austrijos, Lenkijos) gyvybės gynimo grupės, suburtos Airijos „Youth Defence“ organizacijos, rugpjūčio 18–20 dienomis rinkosi į Madrido „Circulo della Belles Artes“ įspūdingus rūmus. Juose su daugeliu muzikinių intarpų vyko gana rimta konferencija, skirta jaunų žmonių skatinimui ir motyvavimui kovoti su paplitusia mirties kultūra.

Šis tarptautinis „Viva La Vida“ susitikimas buvo ypač aktualus Ispanijai, kurioje po 2004 metų islamistinių terorizmo išpuolių Madrido metropolitene rinkimus laimėjusi ir iki šiol valdanti Chozės Sapatero vadovaujama socialistų partija vykdo aiškiai antikrikščionišką visuomeninę politiką. Buvo sumenkintas tikybos dėstymo statusas šalies mokyklose, labai liberalizuotas negimusių kūdikių žudymas (abortai ir eksperimentai su žmogaus embrionais, dirbtinio apvaisinimo operacijos ir pan.). Įteisinus homoseksualų „santuokas“ ir leidus joms adaptuoti vaikus, iš oficialaus vartojimo pašalintos „motinos“ ir „tėvo“ sąvokos, kurias pakeitė „progenitorius A“ ir „progenitorius B“ belytis makabriškas įvardijimas. Į sunkią ekonomikos krizę – nedarbas Ispanijoje (21 proc.) dabar didžiausias Europoje – atvedusi socialistų partija, žinoma, neturi jokių šansų laimėti lapkričio mėnesį rengiamų parlamento rinkimų. Per likusį valdymo laiką dar norima savo šėtonišką misiją atlikti iki galo – pastarosiomis savaitėmis visomis išgalėmis Ispanijos parlamente bandoma prastumti eutanazijos įstatyminį pripažinimą.

Australijos kardinolo paskatos

„Kiekviena epocha yra pašaukta kovai tarp gėrio ir blogio, ir skirtingos kartos yra atsidūrusios įvairių uždavinių ir iššūkių akivaizdoje“, – tarsi atsiliepdamas į minėtas aktualijas, kalbėjo pagrindinis „Viva La Vida“ konferencijos pranešėjas, Sidnio (Australija) arkivyskupas kardinolas Džordžas Pelas. 2008 metais Sidnyje vykusių Pasaulinių jaunimo dienų priėmėjas ir į Madridą atlydėjęs 10 tūkstančių jaunų australų katalikų delegaciją su 24 arkivyskupais ir vyskupais kardinolas Dž. Pelas jauniesiems gyvybės gynėjams sakė, kad šioje kartoje svarbiausias „gėrio ir blogio mūšis“ yra kova prieš abortus ir eutanaziją.

„Aš drąsinu jus ir jūsų atkaklumą – ir ne tik artimiausiems mėnesiams, bet visiems kitiems 40–50 metų, – pabrėžė labai autoritetingas Bažnyčios hierarchas. – Mes turime ne tik tarpusavyje kalbėtis, bet, būdami įsitikinę dėl šio klausimo moralinės reikšmės, aktyviai veikti ir viską padaryti, kas mūsų galioje, kad būtų apsaugoti labiausiai pažeidžiami žmonės“. Baigdamas pokalbį kardinolas Dž. Pelas kreipėsi į vyskupus, pastebėdamas, kad jeigu ganytojai tylės dėl svarbiųjų gyvybės gynimo problemų, tai Bažnyčiai atneš didelę žalą, ir jų pačių atžvilgiu tai būtų „tikrai negarbinga“. Pats kardinolas Dž. Pelas yra visame pasaulyje išgarsėjęs gyvybės gynimo sąjūdžio lyderis, savojoje Sidnio ir anksčiau valdytoje Melburno arkivyskupijoje įsteigęs Gyvybės centrus, kurių uždavinys yra skatinti pagarbą žmogaus gyvybei nuo prasidėjimo iki natūralios mirties.

Rūpindamasis jaunų žmonių, šeimos ir santuokos gerove, jis taip pat įkūrė specialias tarnybas padėti šeimoms, turinčioms narkotikų ir alkoholio pažeistų narių, įsteigė pirmąją Australijoje nepriklausomą komisiją tirti skundus dėl dvasininkų seksualinio pobūdžio prasižengimų, išleido katechetinį vadovėlį vyresnio amžiaus moksleiviams „Pažinti, melstis ir mylėti“, kuriame aptariama daug jaunimui svarbių moralės klausimų. Už kardinolo Dž. Pelo nuopelnus ginant žmogaus gyvybės orumą pastoracinėje veikloje, talentingose publikacijose ir paskaitose Australijoje ir visame pasaulyje jam 2003 metais suteikta Seulo (Pietų Korėja) prestižinė „Mysterium Vitae“ premija.

Nuo aborto išgelbėtas kūdikis

Savotišku būdu atsiliepdami į kardinolo Dž. Pelo ir kitų „Viva La Vida“ entuziastingų pranešėjų kvietimą „uždegti pasaulį“ (dažnai buvo kartojami šie šv. Kotrynos Sienietės žodžiai) kovai už gyvybę, susitikimo dalyviai išėjo į gatves ir Pasaulinių jaunimo dienų susibūrimuose dalino iš anksto paruoštus bukletus bei plakatus su popiežiaus Benedikto XVI paraginimu saugoti šeimą, motinystę ir negimusius kūdikius. Taip pat buvo surengtas maldos budėjimas prie abortus darančių Madrido klinikų ir per šią akciją jauniesiems aktyvistams pavyko išgelbėti mirčiai pasmerkto motinos įsčiose pradėto kūdikio gyvybę.

Kaip pranešama, aborto buvo atvykusi jauna pora, kuri vežimėlyje jau turėjo vieną gimusį kūdikį. Maldos budėjimo dalyviams (tiems iš jų, kurie mokėjo ispanų kalbą) pradėjus prašyti, kad pora nuspręstų nežudyti antro kūdikio,  siūlant pagalbą ir paramą, o nėščiai moteriai apsipylus ašaromis, ir vis dėlto įžengus į kliniką, duryse pasirodęs, matyt, abortą pasirengęs atlikti medikas, pradėjo šaukti ant susirinkusių budėtojų, kad jie netrukdytų (nutraukti nekaltos gyvybės) ir išsiskirstytų. Tačiau praėjus kelioms įtemptoms laukimo ir maldos minutėms, jauna pora išėjo iš pastato ir pasakė, kad nusprendė kūdikio nežudyti. Tėvai taip pat paaiškino, kad abortui buvo apsisprendę dėl finansinių sunkumų, todėl mielai pasinaudos gyvybės gynėjų siūloma pagalba. Taip visų džiaugsmui buvo išgelbėtas kūdikis, vienas iš 150 tūkstančių, kurie per metus Ispanijoje nužudomi, atliekant abortus, ir vienas iš 45 milijonų, tokiai lemčiai kasmet pasmerkiamų visame pasaulyje!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija