„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (130)

2011 m. rugsėjo 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tiesa apie alkoholį

Kun. Robertas Skrinskas

Neseniai pasirodė nauja knyga „Būkime blaivūs“.

Pasaulio Sveikatos Organizacija yra nustačiusi, jei vienam gyventojui tenka 7–8 litrai gryno alkoholio, prasideda spartus etnoso išnykimo procesas. Lietuvoje ši riba viršyta mažiausiai tris kartus! Ir beveik jokios adekvačios reakcijos iš mus valdančio elito pusės! Dar gi kai kuriose pozicijose vyksta priešingas vyksmas – tauta toliau negailestingai girdoma. Vienas iš garsiausių pasaulio chirurgų, daugelio pasaulio šalių medicinos mokslų akademijų garbės darys dr. Fiodoras Uglovas į klausimą, kodėl žmonės geria, taip atsako:  „Jei trumpai, tai geria todėl, kad tai legalizuotas narkotikas, plačiai reklamuojamas ir laisvai bei pigiai pardavinėjamas. Geria todėl, kad nežino tiesos apie alkoholį. Tai pagrindinė priežastis.“ Šios knygos tikslas – atskleisti tiesą apie alkoholį. Į ją sudėta šimtų žymiausių sobriologijos (mokslo apie blaivybę) akademikų, profesorių, daktarų, tyrinėtojų darbai ar jų santraukos, Bažnyčios vadovų pamokymai.

Knygoje rašoma apie alkoholio žalą žmogaus organizmui, vaikams, moterims, genofondui, moralei, ekonomikai ir siūlomas veiksmų planas šiai didžiulei nelaimei įveikti.

Chemijos mokslų kandidatas Igoris Klimenko maloniai sutiko leisti išspausdinti knygoje visoje Rusijoje ir už jos ribų pagarsėjusį savo straipsnį „Karti tiesa apie alų“. Jame yra  stulbinančių faktų, kurie atrasti tik 1999 metais. Normalus vyras su dar nepragertomis smegenimis, tai išgirdęs, daugiau alaus tikrai negertų.

Knygoje sudėti 37 mitai apie alkoholį ir moksliškai sumalami į miltus. Tiesiog keista, kaip dauguma žmonių iki šiol yra apgauti ir vadovaujasi nieko bendra su tiesa ir mokslu neturinčiomis pseudožiniomis. Kokia gėda, kai net Seimo nariai, Vyriausybės vadovai kartais viešai nusišneka kalbėdami nesąmones alkoholio klausimais. Ši knyga turėtų padėti tokių klaidų išvengti.

Knygoje spausdinama vieno iš žymiausių šių laikų sobriologijos tyrinėtojų prof. Viktoro Krivonogovo darbo santrauka „Alkoholis – masinio naikinimo ginklas“. Jame profesorius aprašo sobriologijos dėsnius. Taigi tokie dėsniai yra ir kiekvienam reikia juos žinoti! Kalbėjausi su prof. Viktoru Krivogonovu. Jis norėtų atvykti į Lietuvą ir mielai paskaitytų paskaitas, bet, deja, nėra kam jį kviesti.

Panašiai kalbama apie narkotizavimo dėsnius. Formulėmis galima labai aiškiai ir skaidriai parodyti šalies nugirdymo ir išblaivinimo lygį. Tai yra iškiliausių dešimčių mokslininkų darbo vaisiai.

Rusijoje ir kitose gretimose šalyse liko mažai žmonių, negirdėjusių prof. Vladimiro Ždanovo paskaitų. Vieną tokią paskaitą, skaitytą 2004 m., išvertė Aleksandras Žarskus ir pateikė internete Lietuvos žmonėms. Turbūt šiuo metu nėra įtaigesnio pasakotojo blaivybės tema už šį Novosibirsko Akademinio miestelio mokslininką, kuris po akad. F. Uglovo paskaitos 1984 m. visą buvusį namuose alkoholį matant nustebusiai žmonai išpylė į unitazą ir paskyrė savo gyvenimą  nugirdytos tėvynės gelbėjimui. Skaitytojai galės pasidžiaugti nenuobodžiu prof. Vladimiro Ždanovo pasakojimu.

Spausdinamos žymiausių žmonių gražiausios mintys ir posakiai apie girtavimo pragaištingumą nuo senovės Graikijos iki šių dienų. Sudėta 119 lietuvių liaudies patarlių apie girtavimą ir alkoholį. Rasite knygų knygos – Biblijos – ištraukas apie alkoholį ir girtavimą: iš Senojo Testamento – 27 citatos; iš Naujojo – 15. Yra A. Lėvano straipsnis apie Kanos vestuvių vyną. Įdomios stačiatikių senolių mintys apie alkoholio blogį. Knygą galima pavadinti ekumenine.

Taip pat čia rasite konferencijos, skirtos vysk. M. Valančiaus blaivybės veiklos 130 m. sukakčiai paminėti, labai konkrečią rezoliuciją. Jos programa iki šiol yra aktuali ir vertinga.

Nemaža dalis yra Lietuvos vyskupų, arkivyskupų, taip pat Dievo tarnų, kankinių, kuriems  pradėtos Beatifikacijos bylos, – arkivyskupo Mečislovo Reinio (1884–1953) ir arkivyskupo Teofiliaus Matulionio (1873–1962), – tremtinių, metropolitų, dviejų kardinolų, Lietuvos Vyskupų Konferencijos,  ganytojų laiškai, pamokslai, instrukcijos, kreipimaisi, pasisakymai apie blaivybę.

Savotišką ir autentišką ano meto kovą prieš tautos girdymą parodo ir „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“. Čia rasite ištraukas, susijusias su kova už blaivybę, pamokslų šia tema.

Lietuvoje veikė stiprios blaivybės organizacijos. Dėl žmonių abejingumo tautos ateičiai jos iki šiol nėra atkurtos. Rasite šių draugijų įstatus: Kauno kunigų seminarijos abstinentų draugijos, Lietuvos katalikų kunigų abstinentų vysk. .M. Valančiaus draugijos ir „Angelo sargo“ vaikų sąjungos statutą.

Vietos užteko Anoniminių alkoholikų 12 žingsnių programai ir efektyviam Genadijaus Šičko metodui aprašyti. Kadangi mūsų mergaitės labai paiso kitų nuomonės, specialiai joms yra įdėtas 9–12 klasių berniukų požiūris į saikingai išgeriančias paneles.

Nemažai kalbama apie rūkymo nuodingumą, pasekmes plaučiams, širdžiai, skrandžiui, gyvybei, ekonomikai, gamtai, vyrams, moterims, motinystei, panelėms. Išvardytos įžymybės, kurias nužudė vergystė tabakui.

Knyga yra ekologiška, nes viename puslapyje – apie 500 žodžių, t.y. 2,5 karto daugiau, nei įprasto standarto knygoje, todėl sutaupyta medienos, žaliųjų mūsų planetos plaučių. Knygos formatas – A-5, knygoje 256 puslapiai.

Kviečiame dalyvauti knygos pristatyme, kuris vyks Kauno muziejuje (buvusiuose vysk. Motiejaus Valančiaus namuose, Valančiaus  g. 6), prie pat Kauno Arkikatedros. Rugsėjo 21 d., trečiadienį, 16 val. Pristatyme pažadėjo dalyvauti arkiv. Sigitas Tamkevičius, doc. Aurelijus Veryga, Aleksandras Žarskus.

P.S. Knygą galite įsigyti apsilankę pas kun. Robertą Skrinską (Domeikava, Plačioji g.22, tel. 8-37-554247).

Arba kreipkitės į savo kleboną, kad paimtų platinti, nes blaivybė yra dorybė, o kunigų tiesioginė pareiga – ugdyti dorybes. Knygos bus dovanojamos nemokamai mokykloms, kalėjimams, pataisos namams, internatams, institutams, universitetams, kolegijoms,  bibliotekoms ir kitoms įstaigoms, kurios pakvies autorių skaityti paskaitą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija