„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (138)

2012 m. gegužės 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Gyvybės dieną – Šeimų šventė

Irena Gaigalienė

Atnašas neša Gaidžių
ir Špinkų šeimos

Romansus dainuoja Onutė
ir Giedrius Viduoliai

Groja ir dainuoja „Mindrauja“

Kalba dekanas kun. Remigijus
Kavaliauskas

Pamokslą sako
kun. Ričardas Doveika

Zarasuose renginių ciklą, skirtą Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 150 metų jubiliejui paminėti, pradėjo Gyvybės dieną surengta Šeimų šventė. Iškilmingoji šventės dalis prasidėjo Zarasų bažnyčioje, į kurią gausiai susirinko tėvai, mamos, vaikai, seneliai – visi, kurie yra neabejingi šeimos sampratai. Šv. Mišias aukojo svečias iš Vilniaus kun. Ričardas Doveika bei Zarasų dekanas ir klebonas kun. Remigijus Kavaliauskas. Pamoksle kun. R. Doveika kalbėjo apie šeimas, kurioms Dievas yra patikėjęs ypatingą gyvybės tęsimo misiją. Kunigas žmonėms aiškino, kad šiuo metu, kai tikėjimo pagrindai yra trapūs, šeimos turėtų aiškiai numatyti Kelią, kuris būtų paremtas Tiesa. Ir šie du svarbūs dalykai kiekvieną šeimą bei kiekvieną žmogų turėtų vesti per visą gyvenimą. Šv. Mišių metu bažnyčioje esantys sutuoktiniai vienas kitam dar kartą atnaujino Santuokos įžadus bei sutvirtino savo šeimos pamatus. Atnašas šv. Mišių metu aukojo Violetos ir Alvydo Gaidžių bei Daivos ir Vido Špinkų šeimos.

Tolesnė šventinė programa vyko Zarasų kultūros centre. Čia po šv. Mišių sugužėjo ir garbaus amžiaus asmenys bei jaunos, su mažais krykštaujančiais vaikučiais ant rankų, šeimos. Zarasų dekanato Šeimos centro savanorės Irena Gaigalienė ir Danguolė Stukienė šventę pradėjo popiežiaus Jono Pauliaus II bei Benedikto XVI mintimis apie gyvybę, Bažnyčią bei šeimą. Visus susirinkusius pasveikino Zarasų dekanato Šeimos centro vadovas dekanas kun. R. Kavaliauskas. Jis pasidžiaugė, kad šiltą saulėtą pavasario dieną gausus žmonių dalyvavimas renginiuose dar kartą parodo šios šventės svarbą bei paliudija, kad visuomenėje šeimos samprata yra suvokiama teisingai, ir šeima yra vertybė.

Šventės dalyvius sveikinę rajono meras Arnoldas Abramavičius bei Seimo narys Algimantas Dumbrava pasidžiaugė, kad Zarasų parapijos jubiliejui paminėti skirti renginiai prasidėjo prasminga Šeimų švente bei linkėjo, kad šeima ir ateityje išliktų, kad krikščioniškosios vertybės sugrįžtų į šeimas, kad pareiga ir atsakomybė būtų pamatinės šeimos vertybės.

Panevėžio vyskupijos Šeimos centro direktorė Jūratė Šaumanienė, tardama sveikinimo žodžius, džiaugėsi, kad Zarasų dekanato Šeimos šventė tapo svarbiu renginiu visos vyskupijos Šeimos centrams, nes čia atvyko Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio dekanatų šeimos centrų savanoriai. Vadovė kvietė niekuomet nepamiršti, kad pagrindinė Dievo pavesta misija šeimai – Gyvybės pratęsimas, kad vaikai laimingiausi jaučiasi augdami apsupti mylinčių ir vienas kitą gerbiančių mamos ir tėčio.

Šventėje dalyvavo ir jau dvidešimt metų Zarasų rajoną, Baltiškių kaimą pamilę Tiberiados broliai, kurie daugeliui yra pažįstami. Mūsų žmonėms tai didžiulė dovana, kadangi jau nuo 1993 metų šie Dievo pašaukimu apdovanoti žmonės kasmet organizuoja stovyklas vaikams bei šeimoms iš visos Lietuvos. Tiberiados broliai iš Baltriškių labai paprastai bei šiltai pasidalijo su salėje susirinkusiais žmonėmis savo patirtais įspūdžiais bei išgyvenimais realizuojant savo misiją darbe su šeimomis, organizuojant stovyklas bei rekolekcijas, kurių metu šeimos nariai turi galimybę geriau pažinti bei iš naujo atrasti vienas kitą.

Kun. R. Doveika džiaugėsi daugumos politikų siekiu išsaugoti tradicinę šeimos sampratą visuomenėje bei labai paprastai, bet prasmingai paaiškino, kad šeimoje svarbiausios vertybės turėtų būti pagarba vienas kitam, padėka už galimybę būti kartu vienas kitam ir Dievui.

Apie gyvenimą bei sugyvenimą šeimoje, gyvybės puoselėjimą, sulig kiekvieno vaiko gimimu atrastus naujus džiaugsmus kalbėjo Danguolės ir Gedo Malinauskų šeima iš Kauno, auginanti trejetą vaikučių. Jie, kaip pagrindinę darnios šeimos išsaugojimo vertybę, įvardijo šeimos nuolatinį gyvenimą vienybėje su Jėzumi Kristumi, bei maldą.

Meninė dalis buvo netradicinė, nes šventės metu siekta parodyti, kaip svarbu šeimai būti kartu. Tai visiems susirinkusiems akivaizdžiai įrodė gausi bei darni V. ir A. Gaidžių šeima, kai į sceną išėjo visi penki šeimos nariai pasidabinę tautiniais rūbais ir darniai užtraukė kelias liaudiškas dainas.

Visus šventės dalyvius iki ašarų sujaudino skambiai ir melodingai, pritariant gitaros akordams, atliekamos Onutės ir Giedriaus Viduolių iš Rokiškio lyrinės dainos ir romansai. Beje, labai svarbu paminėti, kad jie yra Rokiškio dekanato Šeimos centro savanoriai, kurie savo patirtimi su sužadėtiniais dalinasi ne tik liudydami apie šeimos gyvenimo subtilybes, bet ir dainuodami. Šventę vainikavo visiems gerai pažįstamos ir visų zarasiškių labai mėgiamos grupės „Mindrauja“ trankios ir linksmos dainos. Šiai grupei vadovauja Bažnytines šeimos vertybes puoselėjančios Gaidžių šeimos vyriausioji dukra Augustė.

Šventė baigėsi padėka visiems dalyvavusiems šioje Šeimų šventėje ir dvasiškai sustiprėjusiems, pasidalijusiems savo mintimis, patirtimi, sugebėjimais, bei visiems, parėmusiems šios šventės organizavimą. Šventę vainikavo agapė ir neformalus draugų bei bendraminčių bendravimas, nuoširdūs atsisveikinimai.

Zarasai
Vasilijaus KUKONENKOS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija