„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (139)

2012 m. birželio 15 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Piliečiai tabako gamintojus varo nemokamų atostogų

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija prie UAB „Philip Morris Baltic“ būstinės, įsikūrusios pačiame Vilniaus centre, surengė socialinę akciją, kurios metu tabako gamintojui siūlė eiti nemokamų atostogų. 19 lavonmaišių, imituojančių negyvus Lietuvos piliečius, gegužės 31-ąją buvo paguldyta šalia UAB „Philip Morris Baltic“ būstinės. Būtent tokį skaičių žmonių tabako pramonės gaminiai Lietuvoje nužudo kasdien. Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) gegužės 31-ąją ragino visą pasaulį atkreipti dėmesį į tabako industrijos veiksmus, trukdančius sklandžiai vystyti nerūkymo politiką.

Aktyvūs Lietuvos piliečiai tabako pramonei pasiuntė žinutę: „1991 m. sausio 13-ąją okupantai nužudė 14 žmonių. Dėl tabako pramonės veiklos Lietuvoje kasdien miršta 19 žmonių. EIKITE NEMOKAMŲ ATOSTOGŲ“.

Įrodyta, kad tabako pramonė, siekdama išvengti savo produktų reguliavimo, vykdo viešųjų ryšių kampanijas, klastoja mokslinių tyrimų duomenis ir perka ekspertų nuomonę, kad sukompromituotų jau įrodytus faktus apie tabako gaminių žalą, finansuoja politines partijas, samdo lobistus, priešintis tabako kontrolės priemonėms pasitelkia kitų pramonės šakų atstovų grupes, kurių padedama siekia palankių įstatymų priėmimo, papirkinėja valstybės pareigūnus. Šiuo metu viešai prieinami tabako pramonės dokumentai atskleidžia 50 metų sąmokslą „kaip pasipriešinti rūkymo apribojimams, atkurti rūkančiųjų pasitikėjimą ir išsaugoti atsakomybę už produktą“.

Rūkymas yra viena iš pagrindinių išvengiamų mirties priežasčių visame pasaulyje, nors pasiglemžia beveik 6 milijonus gyvybių kasmet, kurių daugiau kaip 600 000 yra pasyvaus rūkymo aukos. Skaičiuojama, kad ir toliau nesiimant priemonių iki 2030 metų pasaulyje nuo rūkymo sukeltų ligų žus 8 milijonai žmonių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija