„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (159)

2014 m. vasario 21 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Kad Dievas padėtų svarbiame darbe

Aldona KUDZIENĖ

Vasario 11-ąją Pasauline ligonių diena paskelbė popiežius Jonas Paulius II 1992 metais gegužės 13 dieną. Nuo to laiko ši diena minima krikščioniškose šalyse. Šiemet Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės bendruomenei ligonių dienos minėjimas tapo išskirtinis – visą dienos laiką bei savo asmeninį dėmesį medikams ir čia besigydantiems ligoniams paskyrė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Garbų svečią lydėjo vyskupijos kancleris teol. dr. Žydrūnas Kulpys, Alytaus dekanas, ligoninės kapelionas, g. kan. Arūnas Užupis.

Dvasininkus sutiko ir su ligoninės personalu supažindino Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas. Apžvelgęs baltais chalatais vilkinčius susirinkusiuosius, Vilkaviškio vyskupas pokalbį pradėjo nuotaikingu pastebėjimu, kad visų darbų nenudirbsi, be to, kartais labai gerai šviežio oro į gyvenimą įsileisti. Jo vizitas į Alytaus ligoninę – ne pirmas, pernai lankėsi slaugos skyriuje, koplytėlėje aukojo šv. Mišias. Vyskupas supažindino su Pasaulinės ligonių dienos atsiradimu ir prasme. Tokią dieną dvasininkai stengiasi aplankyti ligonius. Pernai vyskupas lankėsi Lazdijuose. Ta diena jam įsiminė dar ir tuo, kad vykstant namo pasivijo žinia, kad atsistatydina popiežius Benediktas XVI.

Garbus svečias plačiau supažindino su šešis milijonus piligrimų per metus pritraukiančiu Lurdu, tapusiu visuotinio išgijimo simboliu. Autoritetinga medikų ir teologų komisija oficialiai nepaaiškinamais yra patvirtinusi kelias dešimtis Lurde įvykusių išgijimų, tačiau yra užfiksuota tūkstančiai. Stebuklingų išgijimų, prie kurių prisidėjo ir bendra malda, dažnas patyrė ir Lietuvoje, vyskupas minėjo ir paties išgyventuosius atvejus, prie kurių buvo prisilietęs malda, dėmesiu, žodžiu. „Be medikų neapsieinama gyvenime, gimstame prižiūrimi jų, o senstant vėl jų pagalbos mums dažniau prireikia. Visi kartais suklystame, medikai – taip pat, bet blogos valios niekada nebūna. Juk negali visko žinoti, kartais sprendimą čia pat turi priimti“, –  vyskupas išsakė ir padrąsinančių minčių, raginimų ir nepasisekus, nesulaukus dėkingumo toliau gerai dirbti. Vyskupas R. Norvila akcentavo tikėjimo svarbą, kuri didelę įtaką daro ne tik ligonio sveikatai, jo motyvacijai sveikti, bet ir medicinos darbuotojams, kuriems tenka įveikti daug kritinių momentų, ši atrama padeda. Juk sunkus ligonio išgyvenimas ir gydytoją paliečia. Dvasinis sustiprinimas daug ką reiškia tuomet, kai negali padėti mediciniškai. Svečias apgailestavo, kad krikščioniškos vertybės ne visada sutampa su politikų vertybėmis. Nereikia bijoti polemikos. Kunigai pateikia tai, ką Kristus perdavė. Kyla diskusijų negimusios gyvybės apsaugos tema, kai kam nesuprantami dvasininkų pasisakymai šiuo klausimu, bet įsigilinus randama daug teisybės. Polemika įvairiais klausimais vyksta visame pasaulyje, 20–30 metų praeina, kol nusistovi vienokia ar kitokia forma. Niekas nekliudo kalbėti, tik neapykantos kitaip manantiems nereikėtų reikšti ir negalvoti, kad bažnyčioje viskas pasenę. „Dieve, padėk jums svarbiame darbe“, – linkėjo vyskupas Alytaus medikams.

Šie liturginiai metai Katalikų Bažnyčios paskelbti Šeimos metais. Vilkaviškio vyskupijos kancleris, kun. teol. dr. Žydrūnas Kulpys, daug prisidedantis prie sužadėtinių kurso rengimo, padedantis jaunimui pasirengti santuokai, kalbėjo apie jos neišardomumą. „Kartais aš primenu tokį juoką. Mišrią santuoką sukūrė krokodilas su karve, jiems gimė paršiukas. Norisi daryti išvadą, kad visi vyrai – kiaulės. Mokslininkai konstatuoja, kad fiziologiškai žmogus turi panašumų į kiaulę, bet net 90 proc panašus. į šimpanzę. Mediciniškai žmogus kaip gyvūnas – fiziologiškai panašus, bet skirtumas neaprėpiamas. Kas per dalykas tas esminis skirtumas? Žmogus yra sukurtas pagal Dievo paveikslą iš dulkių. Kūrėjas norėjo, kad tos dulkės taptų visai kitokiu kūriniu. Ši tiesa yra labai svarbi. Nors panašūs į kiaulę, bet esame Dievo paveikslai, pašaukti mylėti. Niekas kitas negali mylėti. Kodėl? Tik laisvas žmogus gali mylėti. Gyvūnai nėra laisvi. Ką reiškia mylėti pagal pirminį pašaukimą? Kai žmogus yra pašauktas mylėti kaip Dievas, jis myli nesibaigiančia meile. Tas, kuris tiki Kristumi, eidamas į santuoką, pasiryžta mylėti. Kitu atveju yra vartojimas“, – kalbėjo kun. dr. Ž. Kulpys. Jis geranoriškumo bei meilės linkėjo ne tik profesinėje srityje, bet ir šeimyniniame gyvenime.

„Net ir tada, kai agresija ateina prieš tave, turi mylėti“, – kanclerio mintis apie Aukščiausiojo mums suteiktą meilės jausmą papildė vyskupas.

Ligonius penktadieniais lankantis ligoninės kapelionas g. kan. A. Užupis teigė pastebėjęs, kad šie labai laukia dvasininko, tad su džiaugsmu ir meile aplankantis iki pusšimčio ligonių. „Kartą per savaitę atėjęs gali būti malonus, bet jums, kad išliktumėte tvirti kasdien, matydami ligonio kančią, reikia Dievo palaikymo“, – medikams teigė dvasininkas.

Arčiausiai prie mirties esanti Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus gydytoja Irena Stanevičienė paprašė: „Aš esu niekas prieš Amžinybę, prieš Dievą. Aš turiu tą ryšį žinoti, tvirtinti. Pasimelskite už mus, kad mes remtumėmės ne tik į žmogų“.

Po tokio prašymo vyskupas R. Norvila palinkėjo medikams atsakingais momentais nepristigti drąsos.

Ligoninės direktorius A. Vasiliauskas padėkojo svečiams už medikų darbo supratimą ir dvasinį palaikymą. Jis atvirai kalbėjo, kad santykis su Dievu labai stiprina. „Įpusėjus darbo dienai pajutau įtampą. Pabendravęs su jumis pailsėjau, tarsi tik ką į darbą atėjęs. Ačiū, kad jaučiuosi gerai“, – savo ir kolegų vardu dėkojo ligoninės vadovas.

Vilkaviškio vyskupas R. Norvila su svečiais kunigais ligoninės koplytėlėje aukojo šv. Mišias už medikus ir ligonius, vėliau juos lankė palatose, bendravo, domėjosi jų sveikata, paliko Švenčiausiosios Mergelės Marijos paveikslėlių su malda, popiežiaus Pranciškaus laišką, parašytą Pasaulinės ligonių dienos proga bei popiežiaus Pranciškaus encikliką „Lumen fidei“ apie tikėjimą.

„Tokios vyskupo iniciatyvos labai laukiamos ir reikalingos ypač ligoniams. Kardiologijos, neurologijos, vidaus ligų ir slaugos bei paliatyviosios slaugos skyriuose aplankytus ligonius labai pradžiugino ir sustiprino bendravimas su vyskupu, nuo kurio ramaus ir geraširdžio veido nedingo šypsena. Sustiprino kiekvieną jo jaukus ir šiltas asmeninis dėmesys“, – reziumavo dvasininko lankymąsi palatose ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Daiva Aleksandravičienė.

Visi, kuriems tą dieną teko pabendrauti su garbiais dvasininkais, pasijuto ramesni, sveikesni ir šiek tiek ypatingi.

Alytus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija