„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (159)

2014 m. vasario 21 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Domeikaviškių blaivybės idėjos

Kalba Domeikavos ir Lapių
klebonas kun. Robertas Skrinskas

Prašo Prezidentės paramos

Kauno rajono Domeikavos seniūnijos gyventojai svarsto, kaip sumažinti girtavimą. Aktyviai bendruomenei rūpi tiek jų gyvenamosios aplinkos, tiek ir visos šalies gerovė. Svarstomi alkoholio prieinamumo, prevencijos ir net prekybos alkoholiu vietų naikinimo klausimai. Paskatinti Domeikavos ir Lapių klebono kun. Roberto Skrinsko, kone šimtas bendruomenės atstovų pasirašė laišką Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Laiške Prezidentei domeikaviškiai prašo imtis iniciatyvos įstatymu sumažinant alkoholio vartojimą, skiepyti blaivumą. Šalies vadovė vertina domeikaviškių pilietiškumą. Atsakydama į šį laišką Dalia Grybauskaitė pirmiausia dėkoja bendruomenei už pilietinę iniciatyvą. „Alkoholio prieinamumo ribojimas – viena reikšmingiausių kovos su girtavimu priemonių“, – rašo Prezidentė.

Šiuo metu per 8 tūkst. gyventojų turinčioje Domeikavoje išduota 16 licencijų prekiauti alkoholiu. Viena licencija tenka penkiems šimtams gyventojų. Nors atrodytų, kad šis skaičius didelis, Savivaldybės gydytojas Romualdas Žekas sako, kad Kauno rajonas yra tarp blaiviausių Lietuvoje.

Daug metų žalingų įpročių prevencija besidominčio specialisto turima informacija įrodo, kad mūsų šalyje vidutiniškai trims šimtams gyventojų tenka viena alkoholio licencija. Palyginti su Šiaurės šalimis, Lietuva neatrodo itin gerai. Šiose šalyse išsaugotas alkoholio pardavimo monopolis. Jose alkoholio galima nusipirkti tik specialiose parduotuvėse. Jų vienoje šalyje tik apie 200, darbo laikas griežtai ribotas – nuo 11 iki 18 val. , o sekmadieniais visai nedirba.

Šventės be alkoholio – įmanomos

Domeikavos seniūnijoje surengtame bendruomenės susitikime, kuriame kalbėta apie girtavimo mažinimo būdus, dalyvavo Savivaldybės vaiko teisių, švietimo, kitų sričių atstovai. Savo patarimais prisidėjo ir psichiatras, biomedicinos mokslų daktaras Aurelijus Veryga. Vienas iš labiausiai priklausomybės ligomis ir jų gydymu besidominčių gydytojų Lietuvoje patarė imtis ryžtingesnių žingsnių. Anot specialisto, žinių, kad alkoholis kenksmingas, per maža girtuoklystei sumažinti. Būtina mažinti alkoholio prieinamumą. „Paprastu būdu jūs galite pasiekti, kad vietos bare, prie kurio šlaistosi ir triukšmauja neblaivūs asmenys, būtų nutraukta prekyba alkoholiu. Jūs galite reikalauti riboti prekybos alkoholiu laiką arba siūlyti per miestelio šventę svaigiųjų gėrimų nepardavinėti. Siūlyti tokius sprendimus bendruomenė turi visas galias, tačiau jų neišnaudoja“, – drąsino dr. Aurelijus Veryga. Kaip sektiną pavyzdį svečias pateikė Naisių bendruomenės elgesį. Į vasaros festivalį „Naisių vasara“ nuspręsta neįsileisti alkoholio. Jei daug kam pirmais metais toks sprendimas atrodė savižudiškas, tai dabar juo niekas nesistebi. Į festivalį visai šeimai kasmet susirenka po 15 tūkst. ir daugiau žmonių. Dr. A. Verygos nuomone, ši mažo miestelio patirtis paneigia faktą, kad lietuviai moka tik išgėrę linksmintis.

Blaivybei keliamos visos rajono seniūnijos

Kauno rajono savivaldybėje aktyviai dirba Alkoholio, narkotikų ir tabako vartojimo mažinimo komisija. Jos nariai, įvairių sričių specialistai, užsimojo aplankyti visas Kauno rajono seniūnijas, pamatyti padėtį ir, kalbantis su bendruomenėmis, atsakyti į svarbius klausimus ar tinkamai patarti. Komisijai vadovaujantis mero pavaduotojas Antanas Makarevičius sako, kad siekiama kartu su aktyviausiais vietos gyventojais kalbėtis apie kylančias bėdas dėl besaikio alkoholio vartojimo. Tariamasi dėl svaigalų prieinamumo mažinimo būdų, tinkančių konkrečiai vietovei. Žmonės skatinami netoleruoti nelegalių prekybos taškų, „pilstukininkų“. Vykdomos prevencinės priemonės. „Viena iš svarbiausių komisijos užduočių – skatinti pačią bendruomenę netoleruoti girtavimo jos aplinkoje, kitų žalingų įpročių. Domeikavos seniūnijoje matome aiškų norą veikti, imtis konkrečių žingsnių“, – kalbėjo ne vienerius metus komisijoje dirbantis R. Žekas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija