„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (174)

2015 m. gegužės 2 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Biržiečiai minėjo Gyvybės dieną

Paskaitą skaito Biržų šeimos
centro vadovė Gražina Griauzdienė.
Dešinėje – vikaras kun. Ernestas Želvys

Klebono kun. Algio Neverausko palaiminimas

Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos
jaunimo inscenizacija

Paskutinį balandžio sekmadienį Katalikų Bažnyčia švenčia Gerojo Ganytojo ir Pašaukimų bei Gyvybės dieną. Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos kunigai šią dieną suorganizavo prasmingą renginį. Šventė prasidėjo Sumos šv. Mišiomis, po kurių visą dieną vyko Švč. Sakramento adoracija. Joje dalyvavo kunigai, tikybos mokytojos, katechetai, Gyvojo Rožinio kalbėtojai, Marijos legiono nariai, pasauliečiai pranciškonai, Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimui besiruošiantys vaikai su tėveliais bei būrys parapijiečių. Tikintiesiems buvo paruošta intencijų knyga, kurioje jie per visą dieną rašė savo padėkas, prašymus, atsiprašymus Dievui.

Prieš vakaro šv. Mišias vikaras kun. Ernestas Želvys perskaitė žmonių maldavimus, jas aukojo klebonas kun. Algis Neverauskas, o pamoksle akcentavo gyvybės dovanos aktualumą, džiaugėsi gausiu parapijiečių atsiliepimu į Gyvybės dienos minėjimą.

Po šv. Mišių Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunimas, kuris ruošiasi gausiai (net 77 jauni žmonės) vykti į Lietuvos jaunimo dienas, vyksiančias Alytuje, parodė Šventojo Rašto ištraukos „Leiskite mažutėliams ateiti pas mane…“ (Mk 10, 14) inscenizaciją. Už Dievo suteiktą gyvybės dovaną atsakingas kiekvienas žmogus, ypač tie, kurie prisiliečia prie jos išsaugojimo. Gyvybė pradedama dviejų vienas kitą mylinčių žmonių, Dievui juos laiminant. Jie atsakingi už jos išsaugojimą. Tačiau gyvenime nutinka skaudžių dalykų, kai pradėta gyvybė nutraukiama abortu, naikinama alkoholiu, narkotikais, savo kūno niekinimu, eutanazija ar kitaip jos nesaugant ir nebranginant. Svarbus vaidmuo tenka žmonėms, prisidedantiems prie sveikatos ir gyvybės išsaugojimo. Koks liūdesys turėtų būti Dievui, kai žmogus lengva ranka pasirašo mirties nuosprendį sau ir kitiems. Inscenizacijos dalyviai uždegė žvakutes, dėliodami žodžius „Gyvybei – taip“.

Biržų dekanato šeimos centro vadovė Gražina Griauzdienė susirinkusiems bažnyčioje skaitė paskaitą „Gyvybė Dievo ir mūsų rankose“. Lektorė akcentavo dviejų žmonių – vyro ir moters – meilės ir teisingos lytiškumo sampratos suvokimo svarbą, pabrėžė, jog labai svarbu ruoštis šeimos kūrimui, meilę suprantant kaip savęs dovanojimą mylimam žmogui, bet ne tik kaip malonumą sau. G. Griauzdienė akcentavo atsakomybės svarbą ir įvardino, kas sugriauna šeimos gyvenimą. Jaunimas dažnai nesupranta skaistumo reikšmės darniam šeimos gyvenimui, jam trūksta žinių, kaip reikia mylėti vienas kitą. Mokykimės mylėti!

Biržų klebonas kun. A. Neverauskas dėkojo lektorei G. Griauzdienei, išsakydamas lūkestį ateityje temą išplėtoti ir susitikti dar ne vieną kartą. Jis džiaugėsi savo parapijos vikaru kun. E. Želviu, kuris kartu su parapijos jaunimu suorganizavo Gyvybės dienos renginį.

Prie arbatos puodelio parapijiečiai galėjo lektorei pateikti asmeninius klausimus. Šildantis prie jaukaus židinio, vakaras neprailgo.

Sandra Balodytė,
Biržų dekanato referentė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija