„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2007 m. kovo 30 d., Nr. 2 (21)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popierine liga serganti moteris

Gintarė Martinaitienė

Valentina Antanaitienė sako,
kad kiekvieną galėtų pamokyti
išlankstyti gulbę, bet pirmiausia
pataria išsilankstyti bent 1000 lapelių

Valentina Antanaitienė jau daugelį metų daro įvairiausius rankdarbius ir mano, jog tai puikus laisvalaikio praleidimo būdas. Šakių vaikų darželyje „Berželis“ dirbanti moteris mielai pasakoja apie savo darbus ir parodo darbovietės sienas, nukabinėtas jos darbais.

Popierinės gulbės – ne menas

V.Antanaitienė sako jau net nepamenanti, kada pradėjo daryti įvairiausius rankdarbius. Tikriausiai nuo gimimo, juokauja moteris ir teigia, kad yra užsikrėtusi popierine liga.

Valentina įspūdingai atrodančias gulbes iš popieriaus pradėjo daryti nuo spalio mėnesio ir sako dar nežinanti, kada šis „užkratas“ baigsis. „Tikriausiai tuomet, kai su darželio vaikais išeisime į lauką ir nereikės sėdėti patalpoje“, – mano daugelį metų auklėtoja dirbanti moteris. Įgudusiam žmogui norint pagaminti tokią gulbę, reikia maždaug 15 valandų, o pradedančiam užtruktų dar ilgiau. Moteris pasakoja, kad reikia prisilankstyti maždaug 1500 lapelių, o po to paprasčiausiai juos sunerti. Vienai gulbei prireiktų apie 80 popieriaus lapų, kuriuos sukarpius lankstoma tam tikra forma. Be to, skaičių sunku nusakyti, nes viena gulbė didesnė, kita mažesnė ar skiriasi uodegos forma, pūstumas. Dabar Valentina jau pagaminusi apie 15 gulbių, tačiau daugiausia kitiems, o ne sau.

„Tai nėra menas“, – sako moteris. Nors ne vienas pagiria ir nustemba išvydęs iš popieriaus pagamintą paukštį. Be to, tai puiki dekoracija stalui ar dovana, nes į gulbės vidų galima pridėti saldainių, gėlių ar net įstatyti butelį vyno. Tačiau V.Antanaitienė sako, kad tai tik akimirksnio džiaugsmas, nes popieriniai dirbiniai nėra itin vertinami, o ir išliekamosios vertės neturi.

Tiems, kurie užsimano tokios gulbės, Valentina pataria susilankstyti bent 1000 lapelių, o po to ji jau parodysianti, kaip reikia sunerti. Taip ir savo kaimynus ta liga užkrėtė, jie vis lanksto ir lanksto lapelius, vėliau ateina pas ją klausti, kaip sunerti ir pagaminti gulbę. „Nors užsiėmimą senukai turi, nes anksčiau vis skųsdavosi, kad nėra ko veikti“, – sako V.Antanaitienė

Tikrasis pomėgis – kalėdinės snaigės

Nors dabar šakietė dažniausiai lanksto lapelius gulbių gamybai, visgi savo tikruoju pomėgiu laiko snaigių karpymą. Jas pradėjo karpyti dar nuo mažens ir net nesuskaičiuotų, kiek per gyvenimą yra prikarpiusi. Kadangi Valentina ne tokia vikri, kaip jos sesuo Elena Kudirkienė, tai ši pirmoji surengė parodą ir pademonstravo iškarpytas snaiges. „Manęs niekas neprašė jų demonstruoti, tai ir nerodžiau, bet jei sesuo būtų paprašiusi, tikrai būčiau davusi ir paroda įvairesnė būtų buvusi“, – teigia šakietė.

Vienetines snaiges karpanti moteris pasakoja, kad prieš šventes žmonės jos prašo iškarpyti snaigių ir jiems. Be to, pasitaiko, kad kas nors pasiskolina, o vėliau moteris mokyklose tarp eksponuojamų mokinių darbelių išvysta ir savuosius kūrinius, tik pasirašius ne jos pavarde.

„Esu bandžiusi iškarpyti tokią pačią snaigę, kokią jau turiu, tačiau identiškai pakartoti ornamento niekada nepavyksta“, – sako įvairaus dydžio snaiges karpanti Valentina. Per valandą ji iškerpa maždaug 10 snaigių, o karpyti pradeda nuo lapkričio mėnesio.

Be jau minėtų rankdarbių ji karpo angelus, margučius, drugelius, įvairiausių spalvų lapus, kuriais netgi namus pasipuošia, ar gamina karpiniais puoštus atvirukus. Didžiulis karpinys puošia ir vaikų darželio duris.

Originalių idėjų nestokoja

Moteris sako, kad savo darbų nepardavinėja, nes nėra įsitikinusi, ar kas nors juos pirktų, o ir laiko užsiiminėti tokiais dalykais ne visuomet užtenka. „Sūnaus vestuvėms iškarpiau didelį karpinį ant audeklo. Ten įstatytos jaunavedžių vardų raidės, du balandžiai, jaunųjų atvaizdas. Tą dekoraciją net žmonės skolinasi“, – sako originalių idėjų nestokojanti Valentina. Be to, netgi vėliavą vestuvėms yra padariusi, kai teko svočiauti artimųjų jungtuvėse.

Veikli moteris rašo scenarijus darželyje organizuojamoms šventėms ar karnavalams. Be to, ji pati ir su vaikais vaidina, nes mano, kad taip ir mažamečiai geriau į vaidmenis įsijaučia ir jiems smagiau. Apskritai, Valentiną traukia tai, kas dar neišbandyta ir nepatirta, o atsigauna moteris sode tarp gėlių, nes tai dar vienas jos pomėgis. Tikriausiai būtų sunku ir išvardyti viską, ką ji mėgsta, nes ir tą dieną, kai lankėmės darželyje, ji rodė vis kitokius ir vis įvairesnius rankdarbius. Su meile apie darbą ir laisvalaikį pasakojanti Valentina kartoja, kad svarbiausia netingėti ir nestokoti originalių idėjų. „Juk darant tokius darbelius niekas nekainuoja, tik laiko užima“, – sako Valentina.

Šakiai

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija