„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2009 m. balandžio 22 d., Nr.4 (27)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Saugokimės „Libertas“

„Liberty“, „liberate“, „liberal“ – tai anglų kalbos žodžiai, reiškiantys laisvę, laisvumą, išlaisvinimą, dosnumą, tolerantiškumą... Tačiau šios reikšmės užfiksuotos tik žodynuose. Gyvenimiška patirtis primena, kad ir po pačiais gražiausiais pavadinimais gali slypėti nesąžiningi sandoriai bei ketinimai. Rusijos slaptųjų tarnybų įkurtos priedangos organizacijos taip pat gali būti pasivadinusios skambiu žodžiu „Libertas“.

Europos Sąjungos teritorijoje šiandien aktyviai veikia airių milijonieriaus Declano Ganley vadovaujama partija „Libertas“. Briuselyje ji jau įkūrė labai panašaus pavadinimo institutą, kuriam net šiais ekonominės krizės laikais netrūksta lėšų. Pavyzdžiui, partija „Libertas“ gali sudarinėti bendradarbiavimo sutartis net ir su lietuviškosiomis partijomis. Omenyje turima Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP). Su TPP sutartis sudaryta greičiausiai tam, kad kai kurie jos kandidatai galėtų sėkmingai pasirodyti artėjančiuose rinkimuose į Europos parlamentą. Tiksliau tariant, nestokotų lėšų rinkimų kampanijai. Džiaugtis ar liūdėti derėtų Lietuvai? Gal labai gražu, kad europietiška organizacija staiga ima rūpintis, jog į Europos parlamentą būtų išrinktas prezidentui Valdui Adamkui vidaus politikos klausimais nei šiaip, nei taip patarinėjęs Lauras Bielinis, už kyšio ėmimą kalėjime sėdėjęs buvęs krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius ar prie liūdnai pagarsėjusio „Leo LT“ projekto atsiradimo prisidėjusi advokatų kontoros „Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai“ vyriausioji partnerė Eugenija Sutkienė.

Tiek užsienio, tiek Lietuvos spaudoje pasirodė pranešimų, kad bendradarbiavimo sutartis tarp TPP ir „Libertas“ vadovų pasirašyta šių metų kovo 31-ąją Vilniuje. Kai kurie politikos apžvalgininkai tvirtina, kad po šios sutarties pasirašymo kai kurie TPP atstovai ėmė svečiuotis tuose lietuviškuose leidiniuose ir organizacijose, kurios nepasižymi didele meile nei NATO, nei Amerikai, nei tai pačiai Europos Sąjungai. Įtariama, kad ir kandidatų, eisiančių į Europarlamento rinkimus nuo TPP, sąrašą sudarė ne pats TPP lyderis A.Valinskas, o „Libertas“ partijos koordinatorius Lenkijai, Lietuvai ir Čekijai, pasivadinęs Darjušu Sobkovu (Darjuszas Sobkowas). Kas tas D. Sobkovas – mažai kas žino. Kaip mažai kas žino, kas iš tiesų yra airių milijonierius D. Ganley. Kaip jis praturtėjo, kokia jo pinigų kilmė, ar jo verslas sąžiningas? Tik po ilgesnių tyrimų pavyko išsiaiškinti, jog D. Ganley – tai milijonierius, kuris kaltinamas Airijoje sužlugdęs referendumą dėl visai ES svarbios Lisabonos sutarties. Ne iš karto pavyko sužinoti ir tai, kad airių milijonierius Roterdame kadaise organizavo pelningą prekybą sovietiniu aliuminiu. Sakykite, ar įmanoma prekiauti karinėje pramonėje naudojamu aliuminiu be Kremliaus palaiminimo? Šiandien taip pat jau žinoma, jog D. Ganley buvo įsigijęs vieną didžiausių Rusijoje Kepeliovo miškų ūkį. Kepeliovo miškai – tai ne tik medžiai, žvėrys ir paukščiai, čia buvo įsikūręs itin slaptas Rusijos karinis aerodromas, kuriame bazavosi kelios dešimtys strateginių bombonešių Tu-142. Sakykite, ar mišką, šalia kurio įrengta itin slapta karinė bazė, įmanoma nusipirkti be Rusijos slaptųjų tarnybų pritarimo? Galų gale šiandien žinoma, kad turtingasis airių „patriotas“ buvo tapęs net Vologdos srities administracijos vadovo patarėju. Nesvarbu, kas būtent šį sykį palaimino D. Ganley kandidatūrą – Kremlius ar Rusijos karinė kontržvalgyba, svarbu tai, kad Kremlius šį airių milijonierių laiko savu žmogumi. O mes tokį Kremliaus statytinį, be abejo, turėtume laikyti svetimkūniu. Lenkų, čekų, britų politikos apžvalgininkai ir žurnalistai net išsijuosę ginčijasi, kas galėjo užverbuoti D. Ganley – Rusijos GRU, Rusijos KGB ar Rusijos FSB.

Lietuvoje šie klausimai mažai kam šauna į galvą. Kai kurie su „Libertas“ bičiuliautis linkę lietuviai dėl tokių  klausimų nesuka galvos. Liūdniausia tai, kad ir P. Malakausko vadovaujamai kontorai šios aplinkybės mažai įdomios. Ne lietuvių VSD sužinojo, jog įtartinojo airių milijonieriaus įkurta partija „Libertas“ bando įkelti koją į Lietuvą. Ne mūsų VSD sužinojo, jog kovo 31-ąją Vilniuje TPP partijos kandidatai į Europos parlamentą su „Libertas“ pasirašinėja bendradarbiavimo sutartis. Apie šiuos dalykus nieko nenutuokė ir mūsų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovybė. Šie faktai į spaudą pateko atsitiktinai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija