„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2009 m. gruodžio 16 d., Nr.12 (35)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Ko baiminasi Rusijos kariškiai

Rusijos masinės informacijos priemonės plačiai aprašė gruodžio 5-osios naktį kilusį milžinišką gaisrą viename Permės naktinių klubų. Tačiau toli gražu ne visi Rusijos žurnalistai išdrįso parašyti (o gal ir nežinojo), jog gruodžio 5-osios naktį minėtame klube linksminosi net keliolika aukšto rango Permės slaptųjų bei specialiųjų tarnybų karininkų, pradedant generolais ir baigiant pulkininkais. Linksminosi ne vieni, o su elitinėmis prostitutėmis. Taigi įmanoma, jog gaisras Permės naktiniame klube kilo ne dėl vadinamojo trumpojo jungimo ar neatsakingai instaliuotų elektros laidų virš šokių aikštelės.

Neatmetama versija, jog tai buvo teroro aktas. Mat gaisro metu žuvo Vidaus reikalų ministerijos Permės krašto operatyvinio skyriaus viršininkas bei Permės karinės įgulos generolas, kurių pavardės kruopščiai slepiamos nuo visuomenės. Oficialiuose pranešimuose nepaminėta nė vieno kariškio pavardė, todėl tikėtina, kad aukų skaičius gali būti žymiai didesnis, nei oficialiai teigiama.

Beje, naktinis Permės klubas nebuvo privati nuosavybė. Įtariama, kad jį kontroliavo Rusijos valstybinės struktūros – juk anksčiau ten veikė karinės amunicijos parduotuvė „Vojentorg“.

Tyrėjai iki šiol nenustatė tikrųjų gaisro priežasčių. Teiginiai, esą liepsna įsiplieskė dėl vadinamųjų šaltųjų Bengalijos ugnelių, – juokingi. Pirotechnikos ekspertai visų rūšių šaltąsias ugneles laiko pačiais saugiausiais, nepavojingiausiais fejerverkais.

Rusijos žiniasklaida nieko nepranešė ir apie tai, kad Maskvos pakraštyje gruodžio 5-7 dienomis buvo surengtas slaptas buvusiųjų ir esamų Rusijos kariškių, priklausančių grupei „Rusijos gynėjų sąjunga“ (Sojuz zasčitnikov Rosiji), susirinkimas. Pagrindinis dienotvarkės klausimas – kaip elgtis, jei į atskiras teritorijas pradės byrėti dabartinė Rusijos Federacija. Pasak į slaptąjį suvažiavimą atvykusių kariškių, Rusija į mažesnius darinius subyrėti gali dar 2010 metais. Šiuos separatistinius procesus gali paskatinti sunki šalies ekonominė padėtis. Taigi esama nuomonės, jog ekonominiai sunkumai jau ateinančiais metais gali išprovokuoti grandiozinius neramumus kai kuriuose Rusijos regionuose.

Manoma, kad tame slaptame susitikime dalyvavo apie 250 aukšto rango buvusių ir esamų kariškių. Jie įkūrė specialųjį komitetą, kuris, kilus masiniams neramumams, turėtų į savo rankas perimti valdžią. Tas susitikimas taip pat byloja, kad tarp Rusijos slaptųjų tarnybų esama konkurencijos bei nesutarimų. Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) mananti, jog Federalinė saugumo tarnyba (FSB) deramai negina Rusijos interesų, ir atvirkščiai.

Slaptame susitikime pamaskvėje tylos minute pagerbti kariškiai, žuvę per traukinio „Nevskij ekspres“ sprogimą. Išrinkta valdyba konstatavo, kad Rusijoje jau prasidėjo byrėjimo fazė. Pagrindinis kariškių tikslas – į savo pusę patraukti kuo daugiau šalies piliečių. Kariškiai prisiekė pradėti veikti tuo atveju, jei šalyje labai sustiprėtų negatyvios separatistinės nuotaikos.

Apie šiuos ketinimus nepranešė nė vienas Rusijos leidinys. Šią informaciją išplatino kai kurie su Izraeliu siejami internetiniai šaltiniai, kadangi slaptajame susitikime kariškiai kritikavo dabartinę Kremliaus kliką, aklai vykdančią žydų mafijos užgaidas. Be kita ko, pamaskvėje tvirtinta, jog „Rusijos gynybos ministras Serdiukovas yra valstybės išdavikas, Putinas – masonas, o Medvedevas – Putino klonas“.

Pagal užsienio spaudą parengė
Gintaras Visockas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija