„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2011 m. gegužės 11 d., Nr.5 (54)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Bin Ladeno tvirtovę šturmavo JAV specialiosios paskirties būrys

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Teroristinės organizacijos
„Al Qaeda“ lyderis
Osama Bin Ladenas

Aiškėja vis daugiau detalių apie JAV specialiojo būrio karių įvykdytą operaciją, kurios metu buvo nušautas teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ lyderis Osama Bin Ladenas. Pirminė informacija, kad Pakistano Abotabado mieste teroristų lyderis nušautas ginkluotas, klaidinga. Naujausi duomenys rodo, kad O. Bin Ladenas nušautas beginklis, nes jis pats asmeniškai neturėjo galimybių realiai pasipriešinti ginkluotiems specialiojo būrio kariams. Daugiau kaip 20 amerikiečių kariškių į Abotabadą atvyko straigtasparniais iš Afganistano. Bin Ladenas su kai kuriais šeimos nariais ir keliais kurjeriais, kurie padėjo jam palaikyti ryšius su aplinkiniu pasauliu,bei aptarnaujančiu personalu gyveno Abotabado miesto pakraštyje esančiame didžiuliame pastatų komplekse. Kompleksas aptvertas 4 metrų aukščio tvora, jame yra keli gyvenamieji namai, didžiulis garažas ir greta esantis sandėlis, keli ūkinės paskirties pastatai. Tik už 600 metrų nuo šio komplekso įsikūrusi Pakistano karinė akademija. Šturmo metu nušautas ir teroristų lyderio sūnus, du kurjeriai ir vieno kurjerio žmona. O. Bin Ladeno žmona ir viena iš namus prižiūrinčių moterų buvo sužeistos. Teigiama, kad šaunamųjų ginklų komplekse rasta nedaug – keli pistoletai ir šiek tiek šovinių. Tiesa, dar rasta ir šaltųjų ginklų – keli kardai, rapyros, medžiokliniai peiliai. Tačiau jokio ginklų arsenalo tikrai neaptikta. Be to, teigiama, kad O. Bin Ladenas šiame komplekse gyveno apie penkerius metus. Tad 2009–2010 metais vis pasirodydavę pranešimai apie tai, kad „Al Qaeda“ lyderis slapstosi netoli Afganistano sienos esančiame kalnuotame Pakistano regione, buvo klaidingi. Juos galima traktuoti ir kaip pasenusią informaciją, nes visiškai  tikėtina, kad iki atvykimo į Abotabadą O. Bin Ladenas gyveno netoli Afganistano sienos esančiame Vaziristano regione. Vaziristano beveik nekontroliuoja centrinė Pakistano valdžia – šį regioną iš esmės valdo „Talibano“ judėjimas ir įtakingi vietos genčių seniūnai.

Bin Ladeno „tvirtovę“ – taip vis dažniau pavadinamas kompleksas, kuriame gyveno „Al Qaeda“ lyderis, šturmavo vienas geriausiai parengtų JAV specialiųjų būrių – jūros pėstininkų specialusis būrys SEAL. Kariškiai šį būrį dažnai vadina „šeštąja komanda“, o šiaip šio būrio kariškiai vadinami tiesiog „ruoniais“. SEAL būrys ir kiti jūros pėstininkų specialieji būriai yra kur kas geriau parengti nei vadinamosios „žaliosios beretės“ – JAV sausumos pajėgų specialieji būriai. Beje, SEAL būrys karinių operacijų metu naudoja ir itin modernius sraigtasparnius.

Visame pasaulyje egzistuoja daugybė specialiųjų pajėgų dalinių. Rusijoje veikia garsusis „Alfa“ dalinys, „Kaskado“ dalinys, „Rys“ (Lūšies), „Fenikso“, „Vulkano“ bei kiti specialieji būriai. Kaimyninėje Latvijoje veikia specialusis būrys „Omega“, daug kartų dalyvavęs įkaitų vadavimo ir pavojingų nusikaltėlių grupių sulaikymo operacijose. „Omegos“ būriui vadovauja legendinis J. Grabovskis, sovietmečiu buvęs pasienietis, vėliau OMON būrio karininkas, dar 1990 metais pasitraukęs iš šio būrio ir tapęs Latvijos saugumo policijos pareigūnu. Vėliau jis dirbo ir kriminalinėje policijoje. Lietuvoje jau du dešimtmečius veikia policijos specialiųjų operacijų rinktinė „Aras“ ir Lietuvos kariuomenės specialusis dalinys „Aitvaras“. Beje, dalis „Aitvaro“ karių dalyvauja karinėje misijoje Afganistane.

Gegužės 6–8 dienomis masiniai protestai dėl O. Bin Ladeno nužudymo vyko įvairiuose Pakistano miestuose. Protestai vyko ir Turkijoje, Tunise, Egipte, Libane, Malaizijoje ir kai kuriuose kituose islamo kraštuose bei šalyse, kuriose musulmonai sudaro mažumą, tačiau egzistuoja jau susiformavę musulmonų bendruomenės – Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Kanadoje. Manoma, kad protestai dėl O. Bin Ladeno nužudymo vyks ir toliau. Ypač sunerimusi Pakistano valdžia, nes nesiliaujantys protestai gali dar labiau įkaitinti ir taip jau neramią padėtį šioje šalyje.

Gegužės 6 dieną Pakistano Karačio mieste  vyko didžiulė protesto demonstracija, kurioje dalyvavo per 100 tūkstančių žmonių. Demonstracijoje dalyvavo įvairių sluoksnių atstovai, tarp jų ir nemažai žinomų literatų, mokslininkų, visuomenės veikėjų. Karačis – didžiausias Pakistano miestas, jame gyvena daugiau kaip 14 milijonų žmonių. Per 6 milijonai miesto gyventojų – išeiviai iš Indijos. Be to, Karačyje gyvena 5 milijonai puštūnų, uzbekai, beludžiai, persai, tamilai. Kai kurios tradicinės Karačio etninės mažumos beveik išnyko. Štai kadaise gausios armėnų ir žydų bendruomenės labai išretėjo: armėnų bendruomenė vienija tik per 100 žmonių, žydų liko tik kelios dešimtys. Dauguma žydų emigravo į Izraelį, JAV ir Prancūziją, o armėnai išvyko į Iraną, Prancūziją ir Kanadą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija