"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (41)

PRIEDAI









Vyžuonų pedagogai ir moksleiviai tiki mokyklos ateitimi

Vyžuonų pagrindinės mokyklos jaunieji ichtiologai su vadove mokytoja Vanda Jarmakiene

Mokyklos bibliotekoje prie kompiuterių

Audronės DRISKIUVIENĖS nuotraukos

Matomi visi vaikai

Vyžuonų pagrindinėje mokykloje mokosi 101 moksleivis. Iš jų net 70 dėl sunkios socialinės ir materialinės padėties maitinami nemokamai. Dažnam tie pietūs yra itin laukiami - šviežias ir skanus maistas primena namus ir teikia viltį, jog ir savoje šeimoje ateityje bus pakankamai duonos.
Didžiausia ketvirtokų klasė - joje keturiolika moksleivių, o mažiausia trečiokų - tik trys, todėl jie su pirmokais sudaro jungtinę klasę. ,,Tikime, kad pedagogai turės darbo, nes jau keleri metai kaip mokinių skaičius beveik toks pat. Kitąmet į pirmąją klasę ateis dešimt pirmokų, mokyklos patalpose veikia darželio grupė, kurią lanko keturiolika vaikų. Mūsų mokyklai dar priskirta Šiaudinių pradinė mokykla. Iš viso Vyžuonų seniūnijos vaikus moko 22 pedagogai“, - pasakoja mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Janė Čekytė. Pasak jos, Vyžuonose yra tuščių negyvenamų namų, tačiau gražios apylinkės, geras susisiekimas su rajono centru (Utena tik už dvylikos kilometrų) kasmet pavilioja Vyžuonose apsigyventi ne vieną šeimą, norinčią būti arčiau žemės. O kol miestelyje yra jaunų šeimų, tol ir vaikų krykštavimo užtenka. Kaimo mokykla daugeliu atžvilgiu skiriasi nuo miesto: mažiau triukšmo, šurmulio, daugiau jaukios namų dvasios. Nedidelėje mokykloje visi vieni kitus pažįsta. Kaimo mokyklos kolektyvas - lyg šeima, kurioje matomi ir vardais šaukiami visi vaikai. Vaikai auga ir gyvena gamtoje - mato pirmąjį pavasario žiedą ir nuskina pirmąją vasaros žemuogę.

Biblioteka – langas į pasaulį

Didžiąją laisvalaikio dalį Vyžuonų pagrindinės mokyklos moksleiviai praleidžia bibliotekoje, kuri yra mokyklos centras. Čia gimsta jaunųjų vyžuoniškių ateities vizijos - jose moksleiviai mato darbštų ir blaivų jaunimą, nuoširdžiai besidarbuojančius tėvus, brolius, seseris, besiplečiančius ryšius su pasauliu.
Aktyviai dalyvaudami įvairiuose projektuose, mokiniai ir pedagogai kuria informacinę visuomenę ir diegia modernias technologijas. Užsukę į biblioteką, visada rasite būrelį vaikų - vieni sėdi prie kompiuterių, kiti renkasi knygas, sklaido laikraščius. Pirmasis bibliotekoje esantis kompiuteris gautas dalyvaujant projekte ,,Švietimas informacinei visuomenei“, o keturi su legalia programine įranga - pagal bendrą Krašto apsaugos ministerijos ir Švietimo ir mokslo ministerijos projektą. Dar dvylika kompiuterių, gautų pagal projektą ,,Informacinių technologijų diegimas mokykloje“, įrengti informatikos kabinete.
Mokyklos bibliotekininkė džiaugiasi, jog bibliotekoje vyksta dailės, literatūros, istorijos ir kitų dalykų pamokos. Moksleiviai domisi parodomis, užsuka į šalia bibliotekos kuriamą mokyklos muziejų. Eksponatus jam iš Vyžuonų apylinkių renka patys moksleiviai. Brangiausiosios relikvijos - B.Radzevičiaus sesers Birutės Surgailienės dovanoti rašytojo asmeniniai daiktai.
Kartu su Utenos kraštotyros muziejaus darbuotojais buvo rengiamasi minėti šaulių vado pulkininko P.Saladžiaus 110-ąsias gimimo metines. Muziejuje veikia šio Vyžuonų krašto šviesuolio gyvenimo kelią nušviečianti literatūros paroda.
Mokinių bibliotekoje gausu ir po pamokų. Turėdami laisvo laiko, jie nesišlaisto gatvėmis, o renkasi bibliotekoje - laukia autobuso skaitydami, žaisdami, dirbdami kompiuteriais. Jei kurio mokinio nėra klasėje, mokytojai patikrina, ar ,,nepabėgo“ į biblioteką. Pedagogų teigimu, toks ,,bėgimas“ iš pamokų - dar ne blogybė, nes bibliotekoje niekada nėra atsitikę jokių negerų dalykų.

Lyg rasos lašai žalčio Vyžo karūnoje

Mokiniai papuošė mokyklos langus spalvingais piešiniais ant stiklo - ir jaukiau, ir negražumai paslėpti.
Pradinukų darbeliai puošia koridorių stendus. Koridoriuje - patogūs, minkšti baldai, dovanoti norvegų, tolėliau - televizorius, vaizdo magnetofonas. Per pertraukas pradinukai žiūri linksmus filmukus, klausosi mokyklos radijo laidų. ,,Vaikams negailime gražių ir gerų daiktų, nes jaunas žmogus pats turi išmokti saugoti ir branginti tą aplinką, kurioje jis gyvena“, - sako mokyklos direktoriaus pavaduotoja J.Čekytė.
Beveik visi Vyžuonų pagrindinės mokyklos moksleiviai atskleidžia savo gabumus įvairialypėje būrelių veikloje. Jauniesiems dailininkams ir vandens pasaulio paslaptimis besidomintiems ichtiologams vadovauja Vanda Jarmakienė. Su naujausiomis informacijos technologijomis supažindina Irena Bražiūnienė ir Vidmantas Jurka. Šiaudų sodus ir žaislus pina, puokštes komponuoja ir vaikus senųjų amatų moko Ina Pigrovienė. Jauniesiems šauliams vadovauja Česlovas Bagdonas, o Birutė Masonienė treniruoja krepšinio entuziastus. Tarp jų dažnai galima sutikti ir mokyklos direktorių Rimantą Žvirblį.
Moksleiviai - jaunieji žurnalistai leidžia proginius laikraščius, o pernai sukūrė filmuotų reportažų apie mokytojus ciklą. Dar yra sodininkai, daržininkai, muzikai, literatai, lėlininkai...
,,Visi mūsų mokiniai geri. O jei kas netinka, stengiamės problemas išspręsti savame kolektyve“, - sako J.Čekytė.
Mokyklos autobusiukas dukart per dieną rieda į toliausią Varkujų kaimą, esantį Anykščių rajone, o paskui - į Šiaudinius, Melaikius ir kitur... Iš ryto - į mokyklą, po pietų - iš jos.
Vyžuonų pagrindinė mokykla turi savo vėliavą su miestelio simbolio - žalčio Vyžo - atvaizdu. It rasos lašas stebuklingoje žalčio karūnoje žiba jaunųjų vyžuoniškių geri darbai, svajonės ir ilgas ėjimas nepabaigiamu pažinimo vieškeliu.

Rūta JONUŠKIENĖ
Vyžuonos, Utenos rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija