"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (41)

PRIEDAI









Akcija “Rinkis Europą!..”

Atskleista paslaptis mįslingų kreida pieštų pėdučių, išmarginusių Vilniaus gatves ir sukėlusių ne vieno sostinės gyventojo susidomėjimą. Šiuo originaliu sumanymu prasidėjo Lietuvos liberalaus jaunimo (LLJ) rengiama akcija “Rinkis Europą!..”.
Balandžio 4-ąją vilniečiai į miesto Rotušę galėjo atnešti senus batus, su kuriais “ėjo į Europą”.
LLJ pareiškime teigiama, jog akcijos “Rinkis Europą!..” idėja kilo girdint, kaip garbūs politikai, verslininkai bei menininkai iki užkimimo kartoja: “einame į Europą, einame į Europą”. Kartu su partneriais - Vilniaus miesto savivaldybe, Europos liberaliu jaunimu bei Lietuvos jaunųjų centristų judėjimu - nuspręsta pakviesti piliečius ne aklai “eiti į Europą”, bet sąmoningai ją pasirinkti. Keisti ne tik batus, bet ir gyvenimo būdą - drąsiai pasitikti pokyčius bei patiems aktyviai kurti ateities Europą.
Anot akcijos sumanytojų, seni batai sostinės Rotušės aikštėje simbolizavo ilgos kelionės pabaigą ir privertė susimąstyti žvelgiant į ateitį. Buvo kviečiama garsiai pasakyti: “Mes jau atėjome!..”. Be to, buvo kviečiama nepamiršti gegužės mėnesį vyksiančio referendumo ir pasakyti ,,Taip“.
Jaunimo požiūrį į ES praeiviams pristatė akcijos lankstukuose žaismingai vardijami argumentai: “Rinkis Europą!.. Galbūt užsieniečiai žinos, kad Lietuvoje bananai neauga ir baltos meškos nesiveisia. Rinkis Europą!.. Už ES pinigus užlopysime duobes keliuose ir suplėšysime į gabalus kolorado vabalus žemės ūkyje, o patys švęsime visų Europos valstybių šventes - tai bus ir mūsų šventės”.
Šia jaunimo akcija Vilniuje prasidėjo pirmą kartą Lietuvoje rengiamas Europos liberalaus jaunimo (LYMEC) kongresas, kurio metu jaunimo lyderiai iš visų Europos valstybių diskutavo apie ES po jos plėtros.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija