"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (41)

PRIEDAI









Mindaugo pasirinkimas

Broliai Smilgiai - dvyliktokas Mindaugas ir aštuntokas Vidmantas -dar rudenį džiaugėsi ryšintys vyšninius - patyrusio skauto - kaklaraiščius

Autorės nuotrauka

Mindaugas Smilgius, dabartinis Pilviškių vidurinės mokyklos abiturientas, maždaug prieš ketverius metus susižavėjo skautų veikla. Iš pradžių važinėjo į Kybartų katalikiško jaunimo centrą, po to ėmėsi burti skautus savo mokykloje. Vienai mokykloje seniau veikiančiai skautų draugovei vadovauja mokytoja V. Staugaitienė.
Tačiau Mindaugas, ilgiau ir labiau gilindamasis į skautystę, pajuto, jog jam neužtenka vien žygių ir stovyklų. Širdis troško kažko daugiau, kas galėtų įprasminti skautų šūkį “Tarnauti Dievui, Tėvynei ir artimui”. Tuo tikslu Mindaugas susipažino su Lietuvos skautijos vyriausiu skautininku E. Burbuliu. Savo norus ir planus suderino su Lietuvos skautijos vadovais ir šių metų pradžioje Pilviškiuose įkūrė dar vieną draugovę. Ją užregistravo Krašto seniūnijoje ir Lietuvos skautijoje. Vaikinas, naudodamasis internetu, surado naujų ryšių ir draugų. Pirmaisiais savo veiklos metais gavo kvietimus į keletą stovyklų, dalyvavo penkiose. Didžiausia jų - tarptautinė Touch stovykla. Nors mokslo metai buvo prasidėję, bet mielai vyko į savaitgalio stovyklą Šiluvoje didžiųjų atlaidų aštuondienio metu.
Dažną žiemos savaitgalį vaikinas kur nors stovyklavo ar dalyvavo seminaruose. Pasidarė dar įdomiau, nes kelios draugovės susijungė į tuntą.

Kur toji romantika?

Mindaugas dirba su jaunaisiais skautais - žemesniųjų klasių mokiniais, nes jam patinka su jais bendrauti, pamokyti. Atvėsus orams parapijos salėje vedė teorinius užsiėmimus. Mokė žaidimų, gero elgesio, veiklos pagal amžiaus grupes. Kai atšyla oras, renkasi Šešupės lankoje. Dažnai eina į netolimą žygį. “Mano draugovėje sekmadienį privaloma eiti į bažnyčią”, - sakė Mindaugas.
Jo manymu, tai yra savaime suprantama, nes ir Skautų organizacijos įkūrėjas lordas Baden Povelas šios organizacijos veiklos akcentu įvardijo tikėjimo išpažinimą. Mindaugui, skirtingai nei kai kuriems bendraamžiams, tai neprievartinis dalykas. Jo tėtis Audrius visą dešimtmetį dirba Pilviškių parapijos bažnyčios zakristijonu, mama Gema prieš šventes išpuošia bažnyčią, padeda organizuoti procesijas.
Kai prieš dešimt metų parapijoje pradėjęs dirbti klebonas Antanas Žukauskas pakalbino Mindaugą patarnauti šv. Mišioms, taip jis ir užaugo su šiuo savo pasirinkimu. Dabar pamoko mažesnius berniukus, kuriems patinka patarnauti.
Mindaugo vadovaujami skautai bažnyčioje praveda Kryžiaus kelius, kalba rožinį ar litaniją.
Skautų veikloje noriai dalyvauja, bažnyčioje patarnauja ir jaunesnysis brolis Vidmantas.
Mindaugas patenkintas, kad, įsitraukęs į skautų veiklą, labai praturtėjo žiniomis, kurių įgyja seminaruose, lankydamas muziejus, domėdamasis istorija. Bendravimas su skautais ugdo sąžiningumą ir atsakomybę.

O kaip mokslai?

Galima būtų ir neklausti, nes, užmetus akį į Mindaugo kambarėlį, jo sienos nuklotos įrėmintais mokyklos padėkos raštais - už gerus mokslo, konkursų, olimpiadų rezultatus, dalyvavimą užklasiniuose renginiuose. Nors Mindaugas sako, kad jam labiausiai patinka istorija ir informatika, tačiau paklaustas, kokiu keliu pasuks gavęs atestatą, mįslingai atsako: “Bus matyti”. Tą paslaptį palikime atskleisti laikui.

Birutė NENĖNIENĖ
Pilviškiai, Vilkaviškio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija