"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (41)

PRIEDAI









Popiežius drąsina jaunimą rožinio maldą kalbėti viešumoje

,,Žmonijai iš tikrųjų dabar labai reikia laisvo ir drąsaus liudijimo jaunuolių, kurie drįstų eiti prieš srovę ir galingai bei karštai skelbtų savo asmeninį tikėjimą į Dievą, Viešpatį ir Išganytoją“, - rašo popiežius Jonas Paulius II savo kreipimesi aštuonioliktai Pasaulinei jaunimo dienai, kuri pagal tradiciją daugelyje katalikų vyskupijų bus minima ateinantį Verbų sekmadienį, balandžio 13 dieną. ,,Ši misija nėra lengva. Ji pasidarys visiškai neįmanoma, jei bus remiamasi vien tik savo jėgomis. Bet ,,kas neįmanoma žmonėms, tai galima Dievui“ (Lk 18,27)“, - pažymi Šventasis Tėvas, kviesdamas apaštalų pavyzdžiu ir šių dienų jaunus žmones viltis sudėti į Dievo malonę.
Kadangi 2003 metai Popiežiaus yra paskelbti Rožinio metais, tai ir jo kreipimasis į jaunimą, pavadintas ,,Štai tavo motina!“ (Jn 19,27), turi ryškų pamaldumo Švč. Mergelei Marijai bruožą. Aiškindamas jo parinktą Pasaulinės jaunimo dienos temą, Šventasis Tėvas pažymi, kad ,,prieš savo mirtį Jėzus patikėjo apaštalui Jonui tai, kas jam buvo brangiausia - savo motiną Mariją. Tai buvo paskutiniai Išganytojo žodžiai, todėl jie įgyja iškilmingą pobūdį ir gali būti laikomi jo dvasiniu testamentu“.
Popiežius paaiškino, kad tokiu būdu Marija, kuri ,,buvo Dievo Motina nuo pirmųjų Įsikūnijimo akimirkų, tapo žmonijos Motina paskutiniaisiais jos sūnaus Jėzaus žemiškojo gyvenimo momentais“. Tai žinoti svarbu ir jauniems žmonėms, kurie neretai susiduria su kentėjimais - ,,vienatve, nesėkmėmis bei nusivylimais savo asmeniniame gyvenime, sunkumais įsitraukiant į suaugusiųjų pasaulį bei profesinį gyvenimą, atsiskyrimais bei netektimis šeimose; karo smurtu ir nekaltųjų žūtimi“. Tokių nelengvų išbandymų metu jie turi žinoti, kad nėra vieniši, kad Jėzus jiems atidavė savo Motiną, kad ,,ji nuramintų savo švelnumu“. ,,Marija, vykdydama savo motinišką tarnystę, jus auklės ir ugdys, kol jumyse visiškai išryškės Kristaus atvaizdas“, - teigė Jonas Paulius II jauniesiems katalikams.
Jis primena ir savo paties asmeninį patyrimą: ,,visą savo gyvenimą nuolatos jutau meilės kupiną galingą mūsų Viešpaties Motinos buvimą. Marija lydi mane kiekvieną mano, kaip Petro įpėdinio, misijos vykdymo dieną“. Nurodęs savo dvasinės tarnystės šūkį ,,Totus tuus“, Šventasis Tėvas ragina ir jaunimą su visišku pasitikėjimu atiduoti save Dievo Motinos globai. ,,Mokydamiesi Marijos mokykloje, atrasite konkrečią misiją, kurios iš jūsų tikisi Kristus, ir išmoksite pirmenybę savo gyvenime skirti Kristui,kreipti į Jį savo mintis bei veiksmus“.
Pabrėžęs, kad ,,krikščionybė nėra nuomonė - krikščionybė yra Kristus“ ir kad susitikimas su Jėzumi yra ,,krikščioniškasis pašaukimas“, Popiežius teigia, jog Marijai yra patikėta padėti tikintiesiems ugdyti šį meilės ryšį su Išganytoju. ,,Marija moko jus žvelgti į Jį su meile, nes Jis pirmas mus pamilo, - aiškina jaunuoliams Šventasis Tėvas. - Užtardama ji ugdo jumyse mokinio širdį, gebančią įsiklausyti į jos Sūnų, atskleidžiantį savo Tėvo veidą ir tikrąjį žmogaus orumą“.
Geriausia Marijos mokykla yra rožinio malda, nes ,,kalbėti rožinio maldą reiškia mokytis žvelgti į Jėzų Jo Motinos akimis ir mylėti Jėzų Jo Motinos širdimi“. Todėl popiežius Jonas Paulius II drąsina jaunus žmones kuo dažniau kalbėti rožinį, ir tai daryti viešumoje. ,,Nesigėdykite kalbėti rožinio maldą vieni, eidami gatve ar vykdami viešuoju transportu į mokyklą, universitetą ar darbą. Įpraskite kalbėti ją tarpusavyje, grupėse, sąjūdžiuose ir organizacijose. Nesvyruodami siūlykite ją kalbėti namuose savo tėvams, broliams ir seserims, nes ji atgaivina ir sustiprina šeimos narių saitus. Ši malda padės jums išlikti tvirtiems tikėjimu, pastoviems artimo meile, linksmiems ir ištvermingiems viltimi“.
Baigdamas savo kreipimąsi Šventasis Tėvas primena jaunimui, jog šiuo kupinu konfliktų metu ypač svarbu, kad Kristaus skelbimas būtų susietas su taikos pasaulyje įtvirtinimu. ,,Šiais laikais, kuriems gresia smurtas, neapykanta ir karas, turite liudyti, kad tiktai Jis (Kristus) vienintelis gali suteikti tikrą ramybę planetos žmonėms, šeimoms ir tautoms, - ragino Popiežius jaunuolius. - Įsipareigokite siekti ir paremti taiką, teisingumą ir broliškumą. Ir neužmirškite Evangelijos žodžių: ,,Palaiminti taikdariai: jie bus vadinami Dievo vaikais“ (Mt 5,9)“.

Mindaugas BUIKA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija