"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. liepos 25 d., Nr. 7 (44)

PRIEDAI









Dainos, šokio ir muzikos sukviesti

Perekšlių ir Sujetų jungtinis vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras ,,Saulutė“ su savo vadove Ligita Bilevičiene
Moksleiviai iš Smilgių (iš kairės):
Simona Šukutytė, Ingrida Kaziniauskaitė,
Gediminas Šukutis ir Gintarė Salogubova
Naujamiestiečiai: (iš kairės) Darius, Lina
ir Danguolė Sangailos

Naujamiestietė mokytoja Alma Briedienė

Autoriaus nuotraukos

Nušurmuliavo Pasaulio lietuvių dainų šventė ,,Mes“ Vilniuje. Jos dalyviais buvo net 440 Panevėžio rajono saviveiklos entuziastų. Nemenką jų dalį sudarė jaunieji meno mylėtojai.

Dauguma orkestro pūtikų - mergaitės

Dainų šventės ,,Vario audros“ dienos metu Perekšlių ir Sujetų jungtinis vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras ,,Saulutė“ buvo įvardytas kaip jauniausias toks meno kolektyvas Aukštaitijos regione. Panevėžiečių orkestro vadovė 25 metų Ligita Bilevičienė net buvo pavadinta maestre. Šis jaudinantis epizodas buvo parodytas per Lietuvos nacionalinę televiziją.
,,Saulutė“ gyvuoja ketvirtus metus. Jos įkūrėjas bei krikštatėvis - rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas kultūrai Remigijus Vilys (Jis yra ir pasaulinę šlovę pelniusio pučiamųjų orkestro ,,Panevėžio garsas“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas. Jungtiniame vaikų ir jaunimo orkestre - trys berniukai ir devyniolika mergaičių. Jų amžius yra nuo aštuonerių iki septyniolikos metų. Tai Perekšlių ir Sujetų kaimų gyventojai, arba Perekšlių ,, Atžalyno“ pradinės, Sujetų pagrindinės ir Smilgių vidurinės mokyklų moksleiviai. Du kartus per savaitę jie repetuoja Sujetuose, tris kartus - Perekšliuose. Jų atvežimu rūpinasi pati orkestro vadovė L. Bilevičienė. Niekada jai nėra atsisakęs padėti, kad vaikai laiku suspėtų į repeticijas, Sujetų bendruomenės vadovas Alfonsas Kasperavičius.
Šiemet orkestras buvo išvykęs į koncertinę kelionę po Estiją. Tai buvo jo pirmoji viešnagė užsienyje. Jaunųjų orkestrantų pasirodymai buvo sutinkami itin šiltai. Trečiojo Lietuvos pučiamųjų instrumentų čempionato A kategorijoje panevėžiečiai buvo penkti. Tai buvo pakankamai aukštas jauno kolektyvo pasiekimas.
Orkestro meno vadovė ir dirigentė - iš Perekšlių kilusi bei Panevėžio konservatorijos triūbos klasę baigusi L.Bilevičienė - be galo darbšti bei pūtikų meilę pelniusi moteris.
Šiemet Vaikystės dienos metu orkestrui buvo suteikta teisė vadintis ,,Saulutės“ vardu. Jis yra kilęs nuo kompozitoriaus Rimanto Giedraičio kūrinio pavadinimo, kurį orkestrui teko groti. Šis meno kūrinys pūtikams yra pelnęs šlovę.

Šokiai suteikia laimės

Naujamiestyje gyvenantis Darius Sangaila rudenį lankys Panevėžio 18-osios vidurinės mokyklos vienuoliktąją klasę. Jis nesibaido kasdienių kelionių į miestą ir atgal. Vaikinas jau šešeri metai lanko Naujamiesčio tautinių šokių ratelį ,,Viesulėlis“. Anksčiau Darius mokėsi muzikos mokykloje. Bandė groti akordeonu, birbyne. Tačiau šokiai jam buvo arčiausiai širdies.
Dariaus sesuo Lina irgi šoka ,,Viesulėlyje“. Rudenį ji eis į aštuntą klasę. Keturiolikmetė yra Naujamiesčio vidurinės mokyklos auklėtinė. Lina irgi ne iš karto atėjo į šokių ratelį. Ji išbandė save dailės būrelyje, muzikos mokykloje. Pagaliau suprato, kad šokiai - jos tikrasis pašaukimas. Mergaitė šoka poroje su aštuntoku, tik iš kitos klasės. Išvykus į dainų šventę Vilniuje, Linai teko nemažai pavaikščioti jo gatvėmis. Įsimintinas jai buvo ypač po remonto pasipuošęs Gedimino prospektas. Jaunajai naujamiestietei atrodė, kad šalies sostinė - gražiausias miestas pasaulyje.
Kartu su Dariumi ir Lina į šventę vyko ir jų sesutė Danguolė. Ji studijuoja vokiečių filologiją Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete. D.Sangailaitė į šventę važiavo kaip grupės vadovė, lydėjo tautinių šokių kolektyvą ,, Viesulėlis“. Ji turėjo rūpintis šokėjų buitiniais reikalais. Apgyvendino vienoje sostinės mokyklų. Miegoti teko iš namų pasiimtuose miegmaišiuose. Tik pirmąją naktį atrodė kietoka. Vilniuje teko praleisti šešias naktis. Besikalbant su naujaisiais pažįstamais jos prabėgo kaip akimirka.

Iš tos pačios gatvės - keturi kaimo kapelos muzikantai

Smilgių miestelyje yra Naujoji gatvė. Joje gyvena net keturi kaimo kapelos ,,Smilgenė“ muzikantai. Penktokė Simona Šukutytė groja barškalais, jos brolis devintokas Gediminas - akordeonu, aštuntokė Ingrida Kaziniauskaitė virkdo tokį pat muzikos instrumentą, o dvyliktokė Gintarė Salogubova griežia smuiku. Pastaroji yra vyriausia kapelos dalyvė. Ateinantį kovą merginai sukaks 18 metų.
,,Smilgenėje“ - dešimt jos dalyvių. G. Salogubova kapeloje iš pradžių grojo barškalais. Mokytis groti smuiku ji važinėjo į Panevėžį pas žinomą pedagogą Vytautą Malčių. Dabar ji dar sugeba groti pianinu bei gitara. Pernai su savo kolektyvu buvo išvykusi koncertuoti į Belgiją. Kartu važiavo Zitos Rimkuvienės vadovaujama panevėžiečių šokėjų grupė ,, Grandinėlė“ bei vienas Naujamiesčio kolektyvų. Pakeliui aplankė Berlyną ir Paryžių. Belgijoje gyveno šeimose. Su šeimininkais Gintarė bendravo angliškai. Jie pavežiojo svečius po naktinį Antverpeną. Maždaug savaitę trukusi viešnagė Belgijoje prabėgo nepastebimai.
Ši Pasaulio lietuvių dainų šventė buvo antroji G. Salogubovos gyvenime. Mažai ką ji prisimena iš ankstesniosios. Tuo metu buvo gerokai jaunesnė, todėl vienos niekur neišleisdavo. Būdama Vilniuje, smilgietė artimai susipažino su Naujamiesčio bei Paįstrio mokyklų moksleiviais. Patiko jai važinėti miesto transportu - autobusais ir troleibusais. Turėdama šventės dalyvės kortelę dvyliktokė Vilnių galėjo išmaišyti nemokamai. Dabar ji jau žino, kaip iš Šeškinės pasiekti miesto centrą.

Mažame miestelyje yra kas veikti

,,Neprisimenu tokio laikotarpio, kad kažko nedaryčiau“, - sakė Naujamiesčio vidurinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Alma Briedienė. 32 metų pedagogė šoka ir dainuoja. Laisvalaikiu kuria savo namų jaukumą. Drožinėja darbelius iš medžio, komponuoja gėlių puokštes. Daro tai, kas jos širdžiai yra malonu. Prieš metus įsigytą namelį Alma nori paversti stebuklų kupinu kampeliu. ,,Noriu gyventi mažame pasakų namelyje, kuriame būtų šilta ir jauku“, - kalbėjo ji. Alma augina vienuolikos metų dukrą. Namuose irgi yra Redos darbelių. Mamai išvykus į Dainų šventę, ji atostogavo pas savo senelę Pasvalio rajone. A. Briedienė šventėje dalyvavo kaip kaimo kapelos ,,Sudramala“ saviveiklininkė. Ji joje dainuoja ir groja barškalais. Be to, ji dainavo vokaliniame ansamblyje. Nuostabiausias šventės momentas buvo tada, kai su juo įsijungė į bendrą Panevėžio rajono chorą.
Aštunti metai Naujamiestyje gyvenanti pedagogė kartu su vokaliniu ansabliu koncertuoja ar gieda bažnyčioje. Turi parengę atitinkamą programą. Pasirodyti vyksta ir į Berčiūnų bažnyčią.
,, Ar Naujamiestyje liūdna? Tai priklauso nuo paties žmogaus, kaip jis sugeba įsilieti į miestelio gyvenimą. Man tai pavyko labai lengvai, todėl negaliu sakyti, kad Naujamiestyje nėra kas veikti“, - kalbėdama šypsojosi A. Briedienė.

Bronius VERTELKA
Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija