"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. liepos 25 d., Nr. 7 (44)

PRIEDAI









„Angeliukų stovykla“ Aleksote

Parapijos kleboną kun. Kęstutį Bekasovą stovyklos uždarymo sumuštiniais
vaišina stovyklautoja Marija

Gieda vasaros stovyklos vaikų choras (vadovė Joana Tarasevičienė)

Ričardo Šaknio nuotraukos

Vasara visiems yra vasara. Visi jos tikimės neeilinės, kupinos įspūdžių, šiltos ne tik termometro padalose... Ypač tos dvasinės šilumos trūksta mažoms širdelėms, kurių namuose ne tik skersvėjai, bet ir šaltame puode ne visada ką rasi. Nemažai tokių namų ir šeimų yra Aleksoto parapijoje Kaune. Tai puikiai žinodamas ir suprasdamas, parapijos klebonas kun. Kęstutis Bekasovas kartu su Aleksoto ,,Caritas“ moterimis rado galimybę pakviesti 30 parapijos vaikų nuo trejų iki keturiolikos metų amžiaus, labiausiai reikalingų visokeriopo dėmesio, į parapijos vaikų vasaros dienų ,,Angeliukų stovyklą“.
Aleksoto parapijoje daugeliui šeimų reikalinga visapusiška parama. ,,Caritas“ savanorės ilgą laiką stengėsi padėti kuo didesniam šeimų ratui. Deja, užuot sulaukusios dėkingumo, moterys pastebėjo, kad remtini asmenys nerodo jokio noro ir pastangų kabintis į gyvenimą. ,,Caritas“ moterys dirbo ir stengėsi tikrai nuoširdžiai, dažnai atimdamos iš savęs ir savo namiškių geresnį kąsnį, daiktą. Pamačiusios, kad ant savo kuklių pečių vis tiek neištems į gyvenimą visiškai jo nevertinančių asmenų, ėmėsi padėti tiems, kam dar galima padėti - vaikams.
Vaikai į vasaros stovyklėlę susirinkdavo rytais. Dieną pradėdavo kartu su Aleksoto Šv.Kazimiero bažnyčios klebonu kun. K.Bekasovu, šlovindami Dievą. Pasimeldę visi drauge pusryčiaudavo. Vėliau vaikais rūpinosi savanorės ,,Caritas“ moterys, tomis savaitėmis bandžiusios šiems vaikams būti ir mamomis, ir močiutėmis, mokytojomis: muzikos - Joana, dailės - Jolanta (ji ir stovyklos metraštininkė - fotografė), kūno kultūros - Ija, žaidžiant judriausius žaidimus jai padėjo ,,Aušros“ gimnazijos gimnazistės. Dvasingumo, evangelizacijos valandėles - pamokėles organizavo vienuolė, Šv.Elzbietos kongregacijos sesuo Imelda, diakonas Rimas. Kauno Aleksoto darželio - mokyklos vadovybės, ,,Caritas“ moterų savanorišku rūpesčiu, privačių rėmėjų nesavanaudiškos materialinės pagalbos dėka, vaikai buvo du kartus per dieną maitinami: pusryčiai - senojoje, medinėje Aleksoto bažnytėlėje, pietūs - darželyje. Stovykloje vaikai mokėsi bendrauti, pasirūpinti vieni kitais. ,,Caritas“ moterys sakė, kad joms teko ne tik pamaitinti ar perrengti vaikus. Kai kuriuos iš jų pirmiausia reikėjo paprasčiausiai ,,nušveisti“, ne tik nuprausti. Su stovyklaujančiaisiais dirbo ir psichologė bei logopedė Vilma Makauskienė. Visos ,,Caritas“ moterys ir klebonas kun. K.Bekasovas minėjo Aleksoto ,,Caritas“ reikalų vedėją Elžbietą Kunigėnienę. Tai jos ir dar keleto savanorių (Marijos Janulaitienės, Elenos Levinienės, Vijoletos Kimantienės) idėja - vasaros metu užimti problemiškų šeimų vaikus, mokyti juos būti visuomenėje, o svarbiausia - pamaitinti. Deja, trūkstant lėšų, šios galimybės yra ribotos.
,,Ši vasaros stovykla buvo vaikams tarsi šventė, jie pamatė, kad galima gyventi, elgtis, kalbėtis kitaip nei jų namuose ar gatvėje“, - sakė dailės mokytoja Jolanta Kunigėnienė, apie stovyklėlės vaikus jau pasakojanti kaip apie savo šeimos narius. Daug apie mažuosius galėjo pasakyti ir Katechetų mokyklos studentė Živilija Venckūnienė, atvedusi į stovyklėlę ir savo dukrytę Rūtą. ,,Tegul mokosi bendrauti,“ - sakė katechetė.
Vaikams atsisveikinant su stovykla, klebonas kun. K.Bekasovas aukojo šv.Mišias už visus geradarius, padėjusius organizuoti stovyklą, parėmusius ją ir dirbusius vaikų labui. ,,Žmonės nėra nevaldomi, žmones valdo blogi valdovai“, - per pamokslą sakė klebonas kun. K.Bekasovas. Ir kunigas, ir Aleksoto ,,Caritas“ reikalų vedėja E.Kunigėnienė dėkojo rėmėjams: IĮ ,,Parkas“, ,,Šakočiai“, ,,Tulpmedis“, ,,Vaidija“ savininkams Danutei Tamaliūnienei, Onutei Ribakovienei, Zitai Šakūnienei , Juozui Vaideliui, taip pat Aleksoto bendruomenės pirmininkui Zenonui Šalnai, Kauno šaulių brigados vadui Romui Dunauskui, kuris į šaulių organizuojamą vasaros stovyklą priėmė devynis Aleksoto parapijos paauglius, ir visiems kitiems, prisidėjusiems ir padėjusiems, parėmusiems. ,,Ne tik imdamas žmogus pailsi. Duodamas žmogus taip pat pailsi. Pailsi dvasiškai“, - sakė kunigas. Stovyklos organizatoriai pamatė savo darbo prasmę, įvertino savo reikalingumą kitiems, geriau pažino visuomenę.
Aleksoto ,,Caritas“ reikalų vedėja E.Kunigėnienė linkėjo visokeriopų Dievo malonių, sėkmės darbe ir versle, kuris tokiu kilniu būdu save įprasmina, skalsos ir santarvės geradarių šeimoms, ramybės jų namams. Vaikai, vadovaujami mokytojos Joanos Tarasevičienės, išmoko bažnytinių giesmių. Niekas nepatikėjo, kad gieda vaikai, neturintys muzikinio išsilavinimo. Daug ką gali atviros, imlios širdys ir geranoriškumas.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija