"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. liepos 25 d., Nr. 7 (44)

PRIEDAI









Sušildė vyresniųjų gerumas

Bene jauniausias studijos dalyvis Romualdas Galiauskas (jo tėvelis ,,Midenėje“ dirba technologu) klausosi sesers vienuolės Dominykos aiškinimų
Susikaupusi iš molio lipdo Vyskupo Kazimiero Paltaroko vidurinės mokyklos ketvirtokė Margarita Zuozaitė

UAB ,,Midenė“ direktoriaus pavaduotoja ir stovyklos organizatorė Nomeda Žegulienė
su jaunųjų keramikų studijos dalyviais

Autoriaus nuotraukos

Liepos 18-ąją didelei grupei jaunųjų panevėžiečių buvo įteikti Vaikų ir jaunimo giedros vasaros keramikos gerbėjų studijos baigimo diplomai. Vieną darbo savaitę - nuo pirmadienio iki penktadienio - jie rimtai užsiiminėjo keramika. Tai buvo septynių - vienuolikos metų vaikai. Jaunieji keramikos gerbėjų studijos dalyviai mokėsi lipdyti iš molio. Jie lavino savo vaizduotę, savo rankomis kūrė tai, ką liepdavo jų vadovai. Dirbiniai turėjo atspindėti duotą temą. Vaikai lipdė puodukus, angelėlius, širdis - apie dešimt darbelių. Išdegtus krosnyje leido jiems patiems juos glazūruoti. Buvo surengta visų darbelių paroda.
Kitą savaitę - irgi penkias dienas - keramikos užsiėmimai buvo skirti 12-18 metų panevėžiečiams.O išmokti lipdyti iš molio buvo daug norinčiųjų. Per abi savaites studiją galėjo lankyti daugiau nei šimtas Panevėžio krašto vaikų. Dalis jų buvo iš socialiai remtinų šeimų. Jų vaikai labdaringai maitinami ,,Nazareto“ valgyklėlėje.Valgius ten ruošia Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos narės. Tarp norinčiųjų įsigilinti į keramikos paslaptis buvo Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vaikų ir jaunimo choro dalyvių. Buvo ir kitų šiaip jaunųjų panevėžiečių. Už studijos lankymą kiekvienam jos dalyviui reikėjo susimokėti simbolinę sumą - penkis litus. Pageidaujančiuosius apsilankyti Biržuose liepos 26-ąją kviečia į ekskursiją. Šio miesto kraštotyros muziejuje ,, Sėla“ yra didžiulė keramikos darbų ekspozicija.
Paskutinį rugpjūčio sekmadienį, Dievo Apvaizdos atlaidų metu, Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolyne bus surengta paroda. Joje bus galima pamatyti jaunųjų panevėžiečių, lankiusių Vaikų ir jaunimo giedros vasaros keramikos gerbėjų studiją, darbus.
Tokios puikios vasaros stovyklos rengėja - Dembavoje veikianti UAB ,, Midenė“. Ji užsiima keramika. Įmonė jau pernai savo patalpose buvo surengusi panašią stovyklą. Ją lankiusiems vaikams ten taip patiko, kad paskui į ,,Midenę“ atkeliaudavo jų rašyti laiškai. O sutikę gatvėje stovyklos rengėjus klausdavo, ar bus stovykla kitą vasarą.
Šią vasarą keramikos užsiėmimai jau vyko gretimai esančiose UAB ,,Dembavos šiltnamiai“ patalpose. Tai padaryti leido pats bendrovės vadovas Algimantas Staškus. Užsiėmimams skirtus kambarius išpuošė vaikai pagal savo fantaziją.
Šios vasaros stovyklos organizatorė - Nomeda Žegulienė. Aukštąjį pedagoginį išsilavinimą įgijusi moteris šiuo metu dirba UAB ,,Midenė“ direktoriaus pavaduotoja. Kartu ji yra katalikiškų šeimų bendruomenės ,,Nojaus laivas“ koordinatorė. Stovyklos vadovais dirbo Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolyno seserys vienuolės Daiva ir Dominyka, Muzikos akademiją baigusi Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vaikų ir jaunimo choro vadovė Liuda Vėžytė (visos jos į darbą atvykdavo dviračiais) ir profesionalūs menininkai Skirmantas Vertelka bei Aldona Skudraitė. Stovykla turėjo net savo himną. Jo žodžius sueiliavo L.Vėžytė. Penkių posmelių himną mintinai išmoko visi stovyklos dalyviai.
Užsiėmimai vyko darbo dienomis dviem pamainomis. Stovyklos dalyviai ir šiaip nenuobodžiavo. Laisvalaikiu suskambėdavo nuotaikingų dainelių posmai. Buvo puikiai parengta visa stovyklos programa.

Bronius VERTELKA
Dembava, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija