"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (45)

PRIEDAI









Kolpingo vaikų vasaros stovykla

Kolpingo savanorė Dovilė Dapkutė (kairėje) prie Bebruso ežero

Autoriaus nuotrauka

Troškūnai - nedidelis miestas Aukštaitijos viduryje. Jo centre stovi graži Švč. Trejybės bažnyčia. Pirmoji statyta dar 1698 metais, o dabartinė (mūrinė) 1774 - 1787 metais. Bažnyčios klebonas dekanas kanauninkas Saulius Filipavičius sumaniai vadovauja pastoraciniam darbui, sielovadai. Šalia bažnyčios restauruotame buvusiame vienuolyno pastate jau keletą metų organizuojama Kolpingo vasaros vaikų poilsio stovykla. Tai yra pelno nesiekianti, katalikų švietėjiškos veiklos bendruomenė. Savo programoje numatę šiuos projektus: Kolpingo aukštesniojoje mokykloje dėsto vadybą ir teisę, mokymo centre užsiima bedarbių perkvalifikavimu, leidybine veikla, visoje Lietuvoje organizuoja kompiuterininkų kursus, socialinės globos projektus rengia visose vyskupijose, rūpinasi jaunimo veikla. Visą veiklą koordinuoja nacionalinė sekretorė Lina Kalibataitė.
Veikla su jaunimu sėkmingai plėtojama Troškūnuose. Dovilė Zepkutė, Kolpingo grupės savanorė, atvirai sako, kad Kolpingo tikslai užimti vasaros metu vaikus jau žinomi visoje Lietuvoje. Anksčiau buvo rengiamos vaikų, šeimų stovyklos kartu. Šiemet tos stovyklos surengtos atskirai. Viena pamaina organizuota vaikams, kad jie poilsiautų optimaliai tinkamu laiku, šįkart liepos mėnesį. Be to, vaikams sudaroma galimybė ugdyti kūrybinį mąstymą. Būdami kartu mokosi bendrauti. Stovykloje vaikai gali kurti vaidinimus. Tam reikia daug piešinių, pieštinių dekoracijų, spalvinių derinių, o tada vaikų fantazijai nėra ribų. Organizuojamos sportinės varžybos, estafetės. Ši vasara, kaip reta, karšta, tvanki, o šalia Troškūnų nėra tinkamo vandens telkinio. Kad vaikai atsigaivintų, buvo žaidžiamas vandens “karas”.
Beveik pusė poilsiaujančių vaikų - troškūniečiai, o kiti atvyko iš Panevėžio, Kauno, Marijampolės rajono. Dalis vaikų yra socialiai remtini.
Vienas jaunimo stovyklos vadovų Jonas Šlapšinskas, Kolpingo jaunimo atstovas, savanoris, rengęs stovyklos programą, minėjo ir pabrėžė, kad kiekvienai dienai numatytos temos. Štai vieną dieną stovyklautojai išvyko prie Bebruso ežero (Molėtų r.) pasimaudyti, susipažinti su vaizdingomis apylinkėmis. Stovykloje laikomasi griežto režimo. Nuo 10 val. ryto papusryčiavę vaikai daro koliažą, po pietų dvi valandas ilsisi. Nuo 16 val. iki 19 val. 30 min. vaikai užsiima įvairia veikla grupėse. Po vakarienės patys sugalvoja įvairių žaidimų. Miegoti eina 22 valandą .Vaikai - pirmų - septintų klasių moksleiviai, tad jų amžius nuo septynerių iki trylikos metų.
Vaikai poilsiavo iki rugpjūčio 15 dienos.
Vadovas J.Šlapšinskas įsijungė į Kolpingo veiklą 1997 metais. Baigiantis mūsų pokalbiui vienas po kito vaikai lipo iš Bebruso ežero, o netrukus ir lietutis pradėjo dulksnoti. Iškylautojai sulipo į autobusą tęsti savo kelionę po Aukštaitijos ežerų kraštą.

Kazimieras DOBKEVIČIUS
Anykščių - Molėtų rajonai

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija