"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (45)

PRIEDAI









„Europos klubas“ sėkmingai įgyvendina sumanymus

Tania Slobožanina (kairėje), Tautvydas Morkūnas, Marina Oleinik, Tadas Karvelis,
Vitalija Bareikytė (klubo prezidentė, sėdi) ir klubo iniciatorė Audronė Uselienė

Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

Ukmergės Senamiesčio pagrindinėje mokykloje nuo 2001 metų gyvuoja “Europos klubas”, vienijantis per 30 narių. Šio klubo tikslas - bendrauti, susirasti draugų užsienyje, rengti bendrus projektus, rimtai dirbti. Pasak klubo prezidentės Vitalijos Bareikytės, klubo veikloje dalyvauja 7-10 klasių mokiniai, tačiau pagrindinį branduolį sudaro dešimtokai, kurie, atsisveikinę su savo mokykla, lieka šio klubo nariai. V.Bareikytė tikina, jog čia vyrauja demokratiška atmosfera, draugiški santykiai. Pernai Senamiesčio pagrindinė mokykla drauge su Švedijos Solvesborgo miesto Bakelun mokykla rengė projektą “Žmonės ir aplinka” ir laimėjo dešimt kompiuterių, kurie ypač paspartina klubo veiklą.

Dėkingi energingai mokytojai

“Europos klubas” Senamiesčio pagrindinėje mokykloje gimė šios mokyklos pedagogės, anglų kalbos mokytojos Audronės Uselienės dėka. 2001 metais mokytoja aktyviai dalyvavo seminaruose, kuriuose buvo kalbama apie “Europos klubų” veiklą bei kūrimą. Senamiesčio pagrindinėje mokykloje buvo skirtos patalpos klubo veiklai, suburti norintys dirbti mokiniai, kuriems vadovavo kupina novatoriškų idėjų anglų kalbos mokytoja A.Uselienė.
Mokykloje nuolat vyksta įdomūs renginiai. Vaikams liko įsimintina “Europos klubų” diena, patarlių ir priežodžių konkursas, organizuotas trimis kalbomis. Klubo nariai aktyviai dirba rengdami projektus. Septintų klasių mokiniai rinko medžiagą tema “Mano susirašinėjimo draugas ir šalis, kurioje jis gyvena”, dešimtokai domėjosi, kokiomis užsienio kalbomis moka bendrauti mokyklos pedagogai, tėvai, kaimynai. Kaip minėjo klubo vadovė A.Uselienė, mokiniai kruopščiai rinko statistinius duomenis, braižė diagramas, skaičiavo. Paaiškėjo, kad didžioji dauguma kalbintų žmonių geriausiai moka rusų, lenkų, ukrainiečių kalbas, nesvetima anglų kalba, atsirado mokančių italų kalbą.
Šiais mokslo metais aktyvi mokytoja A.Uselienė laimėjo konkursą ir tapo Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktore. Ji prisipažįsta, jog darbui su “Europos klubo” veikla teks ieškoti sau pamainos. Dar šią vasarą direktorė vyko į stažuotę Anglijoje, kur siekė plėsti klubo veiklos ryšius.

Mokiniams darbo nestinga

“Europos klubo” nariai, laimėję projektą “Žmonės ir aplinka”, kurį organizavo drauge su Bakelun mokykla iš Švedijos, džiaugiasi kompiuteriais. Dabar mokiniai internetu bendrauja su savo draugais užsienyje, rašo laiškus. Vieną kartą per savaitę klubo nariai susirenka ir aptaria savo veiklą. “Europos klubas” atviras visiems, norintiems dirbti: vieni daro įvairius suvenyrus, kiti rašo metraštį, keičia stendų medžiagą, bendrauja su užsieniečiais.
Prieš Kalėdas mokyklą pasiekė didžiulė labdaros siunta iš Norvegijos Oslo miesto, Rua pagyvenusių žmonių dienos centro ir pensininkų asociacijos, kuriai vadovauja Hans Falet, ir Stryn rajono Rotary klubo. “Europos klubo” nariai kruopščiai dalijo gautą siuntą ne tik savo mokyklos socialiai remtiniems mokiniams, bet ir vykdė akciją “Parama artimui”. Daug drabužių, avalynės, kamuolių, medžiagos iškeliavo į Ukmergės neįgaliųjų darželį “Vyturėlis”, kaimo darželius, Ukmergės kultūros centro lėlių teatrą, neliko užmiršti ir skurdžiai gyvenantys kaimynai. Mokiniams talkino tėveliai, kurie mielai savo transportu išvežiojo labdarą.
Kovo mėnesį Ukmergės Senamiesčio pagrindinėje mokykloje vyko konferencija, kurios tema - “Europos klubai”. Konferencijoje dalyvavo trys rajone veikiantys klubai, daug svečių. Gvildentos “Europos klubų” , Europos Sąjungos ir kitos temos, daug diskutuota. Į konferenciją atvyko laivo “Vėtra” vadas Vytautas Mogenis su įgula. Po įdomios konferencijos vyko draugiškos krepšinio varžybos, kuriose varžėsi jungtinė “Europos klubo” komanda ir laivo “Vėtra” įgula. Po įtemptų varžybų taurę iškovojo ukmergiškiai.
Senamiesčio pagrindinės mokyklos “Europos klubo” nariai bendradarbiauja su samariečiais. Ateityje žada aplankyti Švedijoje gyvenančius draugus.

Jolita ŽURAUSKIENĖ
Ukmergė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija