"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (45)

PRIEDAI









Ateitininkus kerėjo nuostabi Berčiūnų gamta

Nemažai klausimų jauniesiems
poilsiautojams iškilo skaitant Šventąjį Raštą
Stovyklai vadovavo Vilniaus krašto ateitininkų valdybos pirmininkė Inga Kuzmičiova

Tarp studenčių Kristinos Lukoševičiūtės (kairėje) ir Elenos Bučelytės Berčiūnuose užsimezgė graži draugystė

Autoriaus nuotraukos

Kauno medicinos universitete Kristina Lukoševičiūtė studijuoja stomatologiją. Devyniolikmetė Elena Bučelytė Vilniaus pedagoginiame universitete kremta pradinio mokymo paslaptis. Abi merginos artimiau susipažino atvykusios į Berčiūnuose veikusią Vilniaus krašto ateitininkų stovyklą ,,Aš visur tavęs ieškosiu“.
Tiesa, prieš tai pirmo kurso studentės buvo susitikusios vykstant būsimosios ateitininkų stovyklos vadovų atrankai. Norinčiųjų tapti jais buvo gerokai daugiau nei iš tikrųjų vadovų reikėjo. Konkurse vilnietė E.Bučelytė, kaip Vilniaus krašto ateitininkų valdybos narė, priklausė stovyklos organizaciniam komitetui.Tuomet ji ir susipažino su K.Lukoševičiūte. Nuo tada užsimezgė merginų draugystė.
Ateitininkų stovykloje Kristina kaip vadovė buvo atsakinga už jaunųjų iškylautojų būrelį. Jos naujoji draugė Elena rūpinosi poilsiautojų Berčiūnuose buitimi. Kaunietė studentė K. Lukoševičiūtė teigė, jog ją tiesiog pakerėjo natūralus Berčiūnų stovyklos grožis. Mergina sakė, jog čia buvo galima visiškai atsipalaiduoti, atitrūkti nuo kasdienybės. Gyveno nesiklausydami radijo ir nežiūrėdami televizoriaus. Kaunietei įsiminė vaikų nuoširdumas ir jų meilė. Jie buvo itin paklusnūs, mokantys mąstyti bei atsiskleisti.
Visiems įsimintina buvo vieną liepos trečiadienį surengta mugė. Visi poilsiautojai kruopščiai jai rengėsi, kažką darė. Stalai, lovos, jų patiesalai tapo mugės prekystaliais. Buvo atidaryti net masažo, manikiūro kabinetai. Vietoje siūlė padaryti šukuosenas. Buvo įmanoma nupirkti pačių sukurtą dainą. Paslaugą ar daiktą buvo galima įsigyti mokant vietine valiuta - berčiais (pinigų pavadinimas kilo nuo stovyklos Berčiūnuose vardo). Juos nusipiešė patys vaikai. Renginį paįvairino persirengę vaikų būrių vadovai. Tarp jų buvo šerifas su žmona, bankininkas, kabareto šokėja, garbingų svečių iš Saudo Arabijos bei kitų personažų. Mugę vainikavo vadovų aukcionas. Jo metu buvo nupirktos šešių vadovų paslaugos. Daugiausia - net 1500 berčių - buvo sumokėta už stovyklos vyr. vadovę Ingą Kuzmičiovą.
Vasaros poilsis Berčiūnuose patiko visiems 63 Vilniaus krašto 7-14 metų vaikams. Išvykdami iš stovyklos jie sakė, jog ir kitais metais norėtų iškylauti šiame reto grožio Aukštaitijos kampelyje.

Bronius VERTELKA
Berčiūnai, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija