"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gruodžio 12 d., Nr. 12 (49)

PRIEDAI









Motinos Teresės keliais

Medalis su Motinos Teresės atvaizdu
Lietuvai maratone atstovavęs
Artūras Rasimavičius

Popiežius Jonas Paulius II, paskelbdamas Motiną Teresę palaimintąja, kviečia viso pasaulio žmones prisiminti Motinos Teresės darbus. Makedonijos sostinėje Skopjėje įvyko sporto šventė, skirta Motinai Teresei atminti. Ji Skopjėje praleido savo jaunystę - čia gyveno iki 19 metų. Motina Teresė dažnai lankė vaizdingas kalnuotas sostinės apylinkes, todėl ir sporto šventė buvo pavadinta ,,Keliais, kuriais mėgo vaikščioti Motina Teresė“.

Pagrindinis šventės akcentas buvo maratonas. Trasa tęsėsi 18 km išilgai Vardaro upės, netoli nuo namo, kuriame gimė ir augo Motina Teresė. Neaplenkta buvo senovinė Kalės pilis ir bažnyčia, kurią palaimintoji lankė kiekvieną dieną bei giedojo jos chore. Arti tos vietos dabar stovi Motinos Teresės monumentas, kurio kopijas rengiamasi pastatyti Kalkutoje ir Romoje. Maratone dalyvavo 600 bėgikų iš 20 šalių: Šveicarijos, Rumunijos, Makedonijos, Jugoslavijos, Vengrijos, Bulgarijos, Lietuvos, Rusijos ir kt.

Atidarant šventę kalbėjo Makedonijos olimpinio komiteto pirmininkas Vasilis Tupurkovskis, Motinos Teresės pasaulinio komiteto Makedonijoje atstovas Antonas Serečis ir pagrindinės maratono komandos organizatorius Šri Činmojus.

Panašios mintys apie harmoningą žmonijos vystymąsi vienijo Motiną Teresę ir Šri Činmojų. Jie buvo daugelį kartų susitikę pasidalyti mintimis apie meilę artimui ir kenčiančiam žmogui. Šventės metu Šri Činmojus buvo apdovanotas medaliu ir diplomu ,,Senosios Olimpijos širdis“.

Šventėje dalyvavo apie 200 sostinės mokyklų mokinių. Ištisą dieną lijo lietus, bet makedoniečiai tuo labai džiaugėsi, nes prieš tai ilgai tęsėsi sausra. Makedonijos policija ir vairuotojai buvo labai pakantūs maratono dalyviams, nes dalis maršruto tęsėsi sostinės gatvėmis.

Kiekvienoje amžiaus grupėje finišavę pirmieji bėgikai laimėjo didžiuosius Motinos Teresės atminimo medaliu su jos atvaizdu. Kiekvienas dalyvis buvo apdovanotas marškinėliais su Šri Činmojaus žodžiais: ,,Motina Teresė kalba visam pasauliui, kad mylinti širdis yra stipresnė už bet ką“ ir mažaisiais atminimo medaliais. Prizus įteikė Makedonijos atletikos federacijos prezidentas profesorius Ristas Bjapčevas ir municipaliteto pirmininkė Violeta Avarova.

Lietuvai šiame maratone atstovavo pasaulinės Šri Činmojaus maratono komandos narys Artūras Rasimavičius. Moldovos bėgikas Dmitrijus Bogušas pasiekė Makedonijos rekordą bėgant maratoną trasoje.

,,XXI amžiaus“ inf.

Ričardo ŠAKNIO
nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija