„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. vasario 9 d., Nr. 2 (87)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kur išsipildo dauguma svajonių

Bronius VERTELKA

Kun. A.Lipniūno kultūros centro
direktorė Roberta Daubaraitė
(antra iš dešinės) ir savanorių
koordinatorė Elona Stasiūnaitė
(pasirėmusi į gitarą)
su jaunaisiais panevėžiečiais

Panevėžio vyskupijos kun. A.Lipniūno kultūros centrui atiteko Aukštaitijos sostinės Metų jaunimo organizacijos vardas. Tai, ką sugebėjo padaryti jo darbuotojos – direktorė Roberta Daubaraitė ir savanorių koordinatorė Elona Stasiūnaitė – verta pagyrimo. Nors centro veiklos baras – ne vien Panevėžio miestas, bet ir visa vyskupija – nuo Zarasų iki Anykščių bei Joniškėlio.

Šis kultūros centras – tai vieta, kur renkasi aktyviausias katalikiškas jaunimas, nemėgstantis leisti laiką nuobodžiai – minti iš kampo į kampą, bet norintis save išreikšti, parodyti. Čia nereikia registruotis, atėjusiojo neklausiama net pavardės. Tačiau Dievą netikinčiam jaunuoliui čia nebūtų ko veikti. Jis netrukus pasijustų lyg svetimas, nors niekas jo į gatvę nevarytų. Centro lankytojų amžius – nuo 14 iki 19 metų. Per metus į centrą užsuka šimtai jaunuolių, tačiau pačių aktyviausių tėra koks pusšimtis. Kun. A.Lipniūno kultūros centras nėra dienos centras. Jo duris jaunuoliai praveria pasibaigus pamokoms, kad galėtų turiningai praleisti laisvalaikį. Kultūros centras nereklamuojamas, apie jo veiklą mokiniai susižino vienas iš kito.

Prieš Lietuvos nepriklausomybės atgavimą apie keliones į užsienį jaunimui buvo galima tik pasvajoti, tuo tarpu šiandien centro lankytojams tai įprastas dalykas. Jau ne vienas aplankė tolimąjį Taizė vienuolyną. Nedidelis Prancūzijos kaimelis traukia piligrimus savo dvasine erdve. Čia kaip sniegas ištirpsta skirtumai tarp religijų, tarp tautų. Taizė – tai vieta, kur galima sužinoti, kas yra bendruomenė, kaip joje gyventi.

Maždaug pusšimtis jaunuolių patyrė neišdildomų įspūdžių kelionėje į Kroatiją. Zagrebo mieste laukė jaunimo susitikimas. Lietuvius ten šiltai priėmė, nors šalis po tokios suirutės nėra dar visiškai atsigavusi. Jaučiamas dvelksmas praūžusio karo, kuris žmonių širdyse paliko gilias žaizdas. Penkias dienas vykęs jaunimo renginys pralėkė bematant. Vykdami namo panevėžiečiai dar stabtelėjo Lenkijoje, aplankė Krokuvos Katedrą, Vavelio pilį, buvo prie Jogailos kapo. Daugeliui gimė nuostabus jausmas, kada apie konkrečios šalies istoriją gali sužinoti ne iš vadovėlio, bet jos pėdsakus savo akimis pamatyti, net paliesti. Po tokios kelionės mokiniai pradeda kitaip žvelgti ir į patį mokslą.

Vasaros stovykloje Berčiūnuose iškylavo šimtas vaikų. Per 30 vaikų iš socialiai remtinų šeimų ten ilsėjosi nemokamai. Su stovyklautojais dirbo vadovai, išugdyti Kun. A.Lipniūno kultūros centre. Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros dėka Prancūzijos, Latvijos ir Lietuvos jaunimo atstovai keliavo po mūsų šalies šventąsias vietas, vyko į Palendrių vienuolyną. Šią vasarą laukia kelionė į Prancūziją. Prigyja piligriminiai žygiai, kurių metu atsiranda azartas, pamatoma įdomių dalykų, mezgamos pažintys. Jaunuoliai keliavo į Žemaičių Kalvariją. Pėsčiomis ir baidarėmis įveikė kelią nuo Merkinės iki Marcinkonių – taip susipažino su senųjų dzūkų takais. Švenčiant Jaunimo dieną, kuri sutapo su Panevėžio vyskupijos 80-mečiu, Aukštaitijos sostinėje ta proga susirinko 1500 jaunų žmonių.

Diskutuojant, seminarų metu, įvairiuose užsiėmimuose brandinamas tvirtesnis tikėjimas. Tada kyla noras kažką gera nuveikti, išmokti, kad paskui įgytą patirtį galėtų perduoti savo bendraamžiams. Pavyzdžiui, centre mokoma groti gitara. Šių užsiėmimų vadovė – E.Stasiūnaitė, nors ji pati nėra profesionali muzikantė. Groti pramoko jau ne viena dešimtis jaunuolių. O juk per tą laiką, kai jie muzikavo, galbūt kiti tiesiog šlaistėsi gatvėse neturėdami ką veikti.

Sunku netgi surašyti viską, kas nuveikta Kun. A.Lipniūno centre. Geriems jaunimo ketinimams įgyvendinti lėšų nešykšti Panevėžio miesto savivaldybė, jų skiria Katalikų religinės šalpos fondas, JAV Lietuvių fondas. Bet didžiausias katalikiško jaunimo rėmėjas, pagalbininkas ir draugas – Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija