„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. birželio 8 d., Nr. 6 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mokosi dailės abėcėlės

Bronius VERTELKA

Dailininkų sąjungos narys
Romualdas Pučekas
su moksleiviais, lankančiais
dailės mokyklėlę,
prie Sartų ežero

Tikėtina, jog dar šį rudenį Dusetos turės savo meno mokyklą. Iš pradžių ji bus kaip muzikos mokyklos filialas ir veiks dabar K.Būgos gimnazijai priklausančiuose šaulių namuose.

Dabartinė dailės mokyklėlė, kuri įkurta prieš gerą pusmetį, šiuo metu naudojasi gimnazijos patalpomis. Tai, kuo gali didžiuotis Dusetos, - didžiausias miestelio bendruomenės nuopelnas. Tai ji pageidavo, kad nors tokia mokyklėlė veiktų.

Mintis įkurti mokyklėlę kilo Lietuvos dailininkų sąjungos nariui Romualdui Pučekui. Į Dusetas jis atvyko dirbti mokytoju prieš 30 metų. Tikėjosi atidirbti būtinus dvejus metus ir grįžti į gimtąjį Pasvalį. Bet dailės mokytojo likimas susiklostė kitaip. Tuo metu Dusetose buvo diegiamas sustiprintas dailės mokymas. Taip Lietuvos pakraštyje atsirado unikali, vienintelė kaimo vietovėje dailės mokykla. Vykdant mokyklų reformą, ji be gailesčio buvo panaikinta.

Praėjusių metų vasarą R.Pučekas parengė naujosios dailės mokyklos programą. Apklausė tėvus, jų vaikus, ar tokia mokykla reikalinga Dusetose. Dauguma tėvų sumanymui pritarė, nes jie patys buvo baigę sustiprintą dailės mokymą. Dabartinė dailės mokyklėlė tarsi tęsia senąsias šio dalyko tradicijas.

Mokyklėlė turi dvi – paruošiamąją ir pagrindinę – grupes. Pirmojoje mokosi pradinių, antrojoje – vyresniųjų klasių moksleiviai. Po pamokų kas nori, renkasi į mokyklėlę, joje dėstomi dalykai – piešimas, tapyba, grafika, erdvinė plastika. Moksleiviams būna įdomu, kai ką nors patys sukuria. Jaunųjų dusetiškių darbelių buvo išsiųsta į Torūnėje (Lenkija) rengiamą moksleivių piešinių parodą-konkursą. Jų kūryba buvo pristatyta Latgalijos (Latvija) puodininkystės šventėje. Dusetiškių kūrinėliai pasiekė net Vengriją.

K.Būgos gimnazijoje dailės mokytoju ekspertu dirbantis R.Pučekas rašo projektus. Pernai gavo paramą socialiai remtinų vaikų stovyklai. Vasarą Vilniaus menininkai surengė savo tapytų paveikslų aukcioną. Dalį gautų pinigų jie paaukojo dailės mokyklai steigti. Tada jau buvo galima nupirkti dažų, popieriaus. „Turėdama savo patalpas, mokykla įgaus kitokią aurą. Per tam tikrą laiką ten susikurs savos tradicijos. Manau, kad ateityje stojant į mokyklą jau bus konkursas. Dusetose turėtų atsirasti naujas kultūros centras“, - savo sumanymo sėkme neabejoja R.Pučekas.

Norintiems prisiliesti prie meno moksleiviams šią vasarą nebus kada nuobodžiauti ar skųstis, kad nėra ką veikti. Visą birželį vyks piešimo pamokos, gamtoje bus piešiama iš natūros.

Dusetos, Zarasų rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija