„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. birželio 8 d., Nr. 6 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Piligrimystėje ir akademinės dvasingumo paieškos

Inesė RATNIKAITĖ

Universitetai, kaip ir kitos mokymo įstaigos, yra atsakingi už studentams perduodamą žinių bagažą, formuojamus gebėjimus ir kompetenciją. Taip jauni žmonės ruošiami gyvenimui. Tačiau gyvenimiškos situacijos paradoksaliai šaiposi iš pačių vertingiausių žinių. Tiek skausmo, tiek džiaugsmo akimirkomis reikia kažko daugiau, kažko, ką sunku nusakyti žodžiais, kas siejasi su vis populiarėjančiu, į mokslą besiveržiančiu terminu „dvasingumas“. Tik ar įmanoma visa tai perteikti ketursienėse auditorijose?

Nuo pat pirmųjų amžių žmonės dvasingumo sėmėsi ne mokytojų išmintyje, bet piligrimystėje. Vieną gražų gegužės penktadienį to patirti išsirengė apie trisdešimt Šiaulių universiteto studentų. Kartu vyko jų dėstytoja dr. Danė Šlapkauskaitė, perteikianti dvasingumo teologiją Meninio ugdymo ir tikybos bei dvasinę sveikatą – Sveikatos edukologijos studijų programų studentams. Piligriminei kelionei vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Pasisemti iš dvasingumo versmių vykta į Kaišiadorių rajone, Paparčiuose, įsikūrusią Betliejaus, Mergelės Marijos Ėmimo į dangų ir Šv. Bruno vienuoliją. Piligriminėse kelionėse gražiausi sielos turtai kraunami jau kelionės metu, o joje pagrindinė malda buvo rožinis. Tad ir pirmoji stotelė – kardinolo V.Sladkevičiaus tėviškėje įrengtas Rožinio parkas. Sakrali, koplyčių ribojama erdvė – kuriančio žmogaus dvasios kūrinys bei link horizonto besitęsiantis žvilgsnis, negebantis aprėpti dieviškosios kūrinijos grožio, nuteikė susimąstymui, gelmei, kartu ir skaidriam sielos džiaugsmui būnant Viešpaties akivaizdoje. Šviesos dalies slėpiniai ne tik kreipė į Kristaus gyvenimo slėpinius, bet ir leido pasigrožėti dailininko prof. A.Kmieliausko stočių piešiniais, jungiančiais rožinio maldas su Lietuvos istorijos vaizdais. Malonus siurprizas buvo susitikimas su Kaišiadorių vyskupu Juozapu Matulaičiu, kuris pasidalijo tolesniais Rožinio parko gražinimo planais bei palaimino keliauninkus.

Visos kelionės metu neapleido gera nuotaika, juokas, sąmojis, dainos, kurias keitė susimąstymas, svarstymas apie amžinuosius dalykus, šiuos – giesmės ir vėl dainos, pasakoti nuotykingi atsitikimai.

Paparčiuose įsikūrusi Betliejaus seserų vienuolija, studenčių teigimu, jas nustebinusi. Visiškai ne taip įsivaizduotas vienuoliškas gyvenimą. Tik atvykus susirinkta vienuolijos bažnyčioje šv. Mišių aukai. Jas Šiaulių ganytojas aukojo už vienuolijos seseris, keliaujančius studentus bei visą Šiaulių universitetą. Po šv. Mišių vienuolijos vyresnioji ses. Mari Reinė maloniai priėmė svečių namelyje. Seserys studentams pasakojo vienuolijos atsiradimo Prancūzijoje bei įsikūrimo Lietuvoje istoriją, aiškino liturgijos, jungiančios rytietiškąją ir vakarietiškąją tradicijas, prasmę, grigališkojo choralo giedojimo niuansus. Pasistiprinę kasdiene duona, piligrimai iškeliavo toliau.

Sustota „SOS vaikų kaime“. Sodybos šeimininkė aprodė gyvenamąsias patalpas, pasakojo apie veiklą, supažindino su sodyboje gyvenančiais vaikais. Kiekvieno sodybos gyventojo vis nauja skaudi istorija. Vaikštant, klausantis tapo aišku, kad tiek skausmo pakelti gali tik meilė – nesavanaudiška meilė Dievui ir artimui. Ganytojas visus palaimino – ir piligrimai vėl autobuse.

Laukė dar viena stotelė – senoji Lietuvos sostinė Kernavė. Prieš bažnyčią pasitiko Mozės skulptūra. Gegužinės pamaldos, iš akmenėlių sudėliotos šventoriaus Kryžiaus kelio stotys, senosios bažnyčios pamatai, „Jeruzalė“ klebonijos kieme ir iki begalybės nuo kalvos atsiveriantis horizontas – visa tai buvo kaip neišsenkantis, neaprėpiamas, niekada iki galo nepatiriamas, vis iš naujo mokantis ir ugdantis dvasingumas, į kiekvieną sielą liejantis skirtingų lobių. Visi tam, kad būtų dalijami kitiems. Juk būtent tuo – gebėjimu dalytis – žavėjo sutiktas Kaišiadorių vyskupas, Betliejaus seserys, Paparčių klebonas, vaikams meilę dalijanti „SOS vaikų kaimo“ mama ir kartu su studentais keliavęs, meldęsis, džiaugęsis piligriminės kelionės vadovas Šiaulių vyskupas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija