„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos jaunimo dienos Klaipėdoje

Artūras ŠULCAS

Jaunimą sveikino apaštalinis
nuncijus Lietuvoje arkivyskupas
Peteris Stephanas Zurbriggenas

Lietuvos jaunimo dienose
plevėsavo ir Lietuvos trispalvė

Oficiali atidarymo ceremonija
Šv. Kazimiero bažnyčioje

Vieną iš „valčių“ Klaipėdos
gatvėmis lydėjo
vysk. Jonas Ivanauskas

Jaunimo dienose – jaunieji
Joniškėlio parapijiečiai

Oficiali atidarymo ceremonija
Šv. Kazimiero
bažnyčioje prasidėjo šlovinimu

Kun. Hermanas Šulcas
pasakojo apie savo
darbą misijose Ruandoje

Visi galėjo prieiti prie
šv. Teresėlės relikvijoriaus maldai

Į Jaunimo dienas atvyko
ir Obelių moksleivių ateitininkų
Šv. Teresėlės kuopa su vėliava

Į šv. Mišias Klaipėdos
vasaros estradoje
eina vyskupai ir kunigai

Birželio 30 - liepos 1 dienomis Klaipėdoje vyko ketvirtosios Lietuvos jaunimo dienos „Drąsos! Tai aš“. Pirmosios Lietuvos jaunimo dienos vyko 1997 metais. Tai buvo piligriminė kelionė iš Vilniaus Aušros Vartų į Trakus. Antrosios Lietuvos jaunimo dienos vyko Vilniuje 2000 metais, o trečiosios – Šiauliuose 2004 metais. Šiemetinis krikščioniškojo jaunimo susitikimas subūrė per šešis tūkstančius jaunuolių iš visos Lietuvos, taip pat iš Latvijos, Slovakijos, Prancūzijos, Vokietijos, JAV bei Lenkijos.

Jaunimo dienų dalyviai iš anksto buvo paskirstyti į keturias grupes. Taigi šeštadienio rytą visi registravosi keturiose skirtingose uostamiesčio parapijose – Marijos Taikos Karalienės, Kristaus Karaliaus, Šv. Juozapo Darbininko ir Šv. Kazimiero. Kiekvienas dalyvis gavo Jaunimo dienų ženkliuką, pluoštą žemėlapių bei informacinius lankstukus apie temas darbo grupėse, taip pat renginio knygelę, kurioje surašytos renginių temos, dienotvarkė, giesmės, pasiruošimo Susitaikymo sakramentui atmintinė ir kiti svarbūs dalykai. Dalyviai buvo apgyvendinti skirtingose mokyklose ir pas svetingai maldininkus sutikusias priimti klaipėdiečių šeimas.

Renginyje aktyviai dirbo gausi 300 savanorių komanda. Jie rūpinosi, kad visi būtų sotūs, nepasimestų, kad pamatytų ir suprastų gražiausias renginio dovanas, kad pajustų tikėjimo šventę.

Oficiali atidarymo ceremonija prasidėjo šlovinimu visose keturiose parapijų bažnyčiose. Jaunimas giedojo giesmes, klausėsi mokymų, kuriuos vedė kunigai, ir aktyviai dalyvavo programoje. Susirinkusiuosius pasveikino Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir Popiežiaus vardu – lietuviškai ir itališkai – apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas. Juos abu jaunimas sutiko gausiais plojimais. Vienybės ir entuziazmo dvasia buvo giedamas Jaunimo dienų himnas, daugybę kartų kartojant: „Jėzus sako tau, būk drąsus, nebijok! Nes aš esu su tavim!“.

Puikiai sumanyta tokios gausybės žmonių maitinimo tvarka. Penki žmonės turėjo dalytis vieną maisto paketą. Tai ne tik galimybė bendrauti, bet ir surasti naujų draugų. Po pietų visi Jaunimo dienų dalyviai rinkosi vieną iš 32 pasiūlytų teminių užsiėmimų, kuriuos vedė puikūs pranešėjai. Vysk. Guy Gaucher pasakojo apie šv. Teresėlę, kun. dr. Andrius Narbekovas – apie klonavimo problemas, kun. Hermanas Šulcas – apie savo darbą misijose Ruandoje, kun. Arnoldas Valkauskas kalbėjo apie egzorcizmą, kun. teol. lic. Vaidotas Labašauskas analizavo Dievo vardą Biblijoje, kun. Arūnas Simonavičius aiškino įvairius liturgijos aspektus, kun. doc. dr. Arvydas Ramonas aptarė jaunimo dvasinę sveikatą. Užsiėmimus vedė Tiberiados broliai, sesuo Benedikta Rollin, brolis Nerijus Marija Čepulis, OFM, Gytis Padegimas, Tomas Viluckas, Gintautas Vaitoška, Daniel di Silva (grupė „Crispin“, JAV) ir daugelis kitų įdomių žmonių. Tuo pačiu metu uostamiesčio centre vyko jaunimo festivalis. Muzika, šlovinimas, malda, šokis, poezija, liudijimai traukė ir vienijo visus. Maldos oazę sukūrė Taizė bendruomenė, „Gatvės evangelizaciją“ vedė prancūzų evangelizacijos mokykla „Jeunesse Lumiere“, nuoširdumu papirko neįgalių vaikų ir jaunuolių muzikinis kolektyvas „Spalvų orkestra“, klaipėdiečių ir miesto svečių akį traukė dinamiška šokių grupė „Extreem“ iš Latvijos, pantomimos teatro aktoriai, sustoti ragino Karinių jūrų pajėgų varinių pučiamųjų orkestras, kvietė bendri linijiniai šokiai.

Vakarop visi Jaunimo dienų dalyviai suskubo į susitaikymo pamaldas Klaipėdos vasaros estradoje. Tribūnas užpildė tūkstančiai jaunuolių, vėjyje plevėsavo vėliavos, kurios skelbė tai, ką jautė ir širdys: tikėjimas mūsų jėga, Dievas tai meilė, Viešpats mūsų vedlys. Vyko šlovinimas, skambėjo Jaunimo dienų himnas „Būk drąsus, nebijok“. Gausiais plojimais tribūnos pasitiko iš Šiaulių dviračiais atmynusius maldininkus. Jie lydėjo trečiųjų Jaunimo dienų kryžių. Entuziastingai jaunimas sutiko vyskupą Eugenijų Bartulį ir gausią kunigų palydą. Į vasaros estradą buvo įneštos šv. Teresėlės relikvijos. Visi norintieji susitaikymo pamaldų metu galėjo prieiti prie relikvijoriaus maldai. Kiekvienas galėjo užrašyti ant lapelio savo maldavimą ir įmesti į tam skirtas dėžes. O atminimui gavo skirtuką su Teresėlės atvaizdu ir mintimis. Kun. A.Simonavičius visus šiltai palietė mokymu apie išpažintį. Jaunuoliai buvo pakviesti būti drąsūs Susitaikymo sakramento akivaizdoje. Kunigai pasiskirstė tribūnose. Į dvasios šaukimą susitaikyti atsiliepė labai daug jaunų žmonių. Išpažintys ir asmeniniai pokalbiai su kunigais užtruko gerokai ilgiau negu numatė dienotvarkė. Tikra Dievo dovana buvo tai, kad per visas susitaikymo pamaldas švietė saulė.

Po pamaldų šv. Teresėlės relikvijos buvo nuvežtos į Šv. Kazimiero bažnyčią. Tada prasidėjo krikščioniškos muzikos koncertas. Scenoje giedojo, dainavo ir šoko Pranciškoniškojo jaunimo choras, „Sounds in G“, Benas, grupės „Quest“, „Crispin“, „River of life“, latvių grupė „Extreem“. Nors lietus pylė kaip iš kibiro, estradoje šėlo šimtai jaunuolių. Jie džiaugėsi buvimu kartu, draugyste, bendryste Jėzuje ir šlovino Viešpatį.

Sekmadienį po pusryčių ir šlovinimo bažnyčiose vyko dalyvių eisena Klaipėdos miesto gatvėmis. Iš keturių Klaipėdos parapijų išėjo keturios kolonos – keturios stilizuotos valtys, palaimintos ir lydimos vyskupų. Klaipėdiečiai mojavo žygeiviams ir sveikino juos, liudijančius miestui Gerąją Naujieną. Dvi valandas miesto gatvėmis „plaukusios“ valtys susijungė į vieną „laivą“ ir pasiekė Klaipėdos vasaros estradą. Čia visus pasveikino vysk. Jonas Boruta, o paskui Jaunimo dienų dalyviai drauge su Lietuvos vyskupais bei apaštaliniu nuncijumi šventė šv. Mišias. Po jų Jaunimo dienų globėja šv. Teresėlė, skambant giesmei „Aš jums atsiųsiu rožių lietų“, buvo išlydėta į Latviją.

Šv. Mišių pabaigoje vyskupai patikėjo Jaunimo dienų dalyviams ypatingą misiją: „Eikite, liudykite ir skelbkite draugams, tėvams ir visam pasauliui: Drąsos. Tai Kristus. Nebijokite“.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija