„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ministrantų šventė

Benjaminas ŽULYS

Šiuos ir kitus jaunus veidus regime kiekvienoje bažnyčioje prie altoriaus per šv. Mišių auką, procesijose, kitomis progomis. Tie vaikai, jaunuoliai – tai ministrantai, nemažą savo laisvalaikio dalį skiria kunigams patarnauti, maldai, geriems darbams bažnyčioje. Jiems pagerbti Kaune, per šv. Mišias Švč. Trejybės bažnyčioje ir aplink ją, buvo surengta Kauno arkivyskupijos ministrantų šventė. Pirmiausia jaunieji patarnautojai buvo pakviesti apsilankyti Kauno kunigų seminarijoje. Čia juos maloniai pasitiko rektorius mons. Aurelijus Žukauskas, seminarijos dvasios tėvai. Vyresnieji ministrantai, kurie jau svarsto savo pašaukimo klausimą, dabar turėjo progos susipažinti su studijomis seminarijoje, pabendrauti su vadovybe, o jaunesniems buvo įdomu apžiūrėti klierikų studijų ir gyvenimo aplinką. Šventės proga bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Į jas suėjo, suvažiavo didelis būrys, gal apie šimtą, ministrantų iš įvairių arkivyskupijos vietovių. Eucharistijos liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas Jonas Ivanauskas. Arkivyskupas prisiminė, kad kadaise ir jis pats buvo ministrantas, patarnavo kunigams prie altoriaus. Tad dabar džiaugiasi regėdamas didelį būrį čia susirinkusių jaunųjų ministrantų, dar maloniau juos regėti prie altoriaus, iškilmių eisenoje. Ganytojas pakvietė melstis už jaunuosius patarnautojus, seminarijoje studijuojančius klierikus ir prašyti Viešpatį dvasinių pašaukimų malonės.

Vysk. J.Ivanauskas ministrantus pavadino gerais Kristaus pažįstamais, nuolat matomais prie altoriaus, kalbėjo apie jų dvasinį norą būti arčiau Dievo, rodyti pavyzdį savo bendraamžiams. Ganytojas linkėjo pažinti Kristų, Jį mylėti ir užaugti tikrais tikėjimo vyrais, kuriems tikėjimas į Kristų būtų didelė garbė.

Aktyvūs, labiau šiai tarnystei atsidavę ministrantai buvo gražiai pagerbti, apdovanoti rožiniais, leidiniais „Knyga apie Bibliją“. Ją verta paskaityti ne vien vaikams, jaunuoliams, bet ir suaugusiesiems, nes dažnam jų reikia mokytis, semtis daugiau žinių apie Dievą, tikėjimą, žemiškąsias pareigas. Ir patys ministrantai tarnaudami prie altoriaus dvasiškai labiau bręsta, gal ne vienas jų pasuks ir kunigystės keliu.

Apdovanojimais buvo pagerbti Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) bažnyčios uolus ministrantas Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivis Gytis Cholstauskas, Babtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios ministrantas Svajūnas Berus, Raudondvario Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčios – Benas Mišeikis ir kiti. Beje, Benas ministranto pareigas atlieka jau apie dešimt metų, jis mokosi Kauno jėzuitų gimnazijoje, jo tėveliai yra labai religingi, paskatinę sūnų būti kuo arčiau Dievo.

Vėliau užkalbintas Palemono vidurinės mokyklos moksleivis Šarūnas Baltaitis sakė, kad būti ministrantu jį paskatino labai pamaldi senelė. Pasak vaikino, daugiau ministrantų jo mokykloje nėra. Bendraklasiai žino apie jo patarnavimus prie altoriaus ir nesišaipo, nes juk jie patys ir jų tėveliai yra katalikai, lanko bažnyčią. Paulių Stauskį iš Jurbarko rajono Girdžių vidurinės mokyklose eiti prie altoriaus paskatino dievobaimingoji mama, ir jau treti metai jis yra bažnyčios talkininkas. Tiesa, kai kada jo bendramoksliai iš to gražaus užsiėmimo pasišaipo, bet jis neima į galvą. O Justinas iš Jurbarko ministranto pareigas atlieka šešeri metai. Šiemet jis baigė Girdžių vidurinę mokyklą, bet ministrantu dar tebeesąs. Tiesa, juo būti jis visai nenorėjęs ir tam nebuvo pasirengęs. Bet artimieji prikalbinę, ir dabar tas dvasinis užsiėmimas jam patinkąs. O Armindui Kaveckui dar tik aštuoneri. Jis – Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos antraklasis, ministrantu yra pirmi metai. Juo būti paskatino mama ir tėvelis. Įvairiais keliais prie altoriaus atėjo Martynas, Regimantas, Andrius, kiti ministrantai.

Po šv. Mišių vaikai, jaunuoliai rinkosi į bažnyčios koplyčią. Čia jie klausėsi pasakojimo apie šv. Teresėlę, jos tarnystę Dievui ir žmonėms.

Tuo šventė nesibaigė. Keliose vietose įvyko įvairūs proginiai užsiėmimai grupėse. Tai pantomima, šokiai, karatė ir kt. Užėjęs vasariškas lietus sutrukdė ilgiau pasidžiaugti prie laužo, tad numatytas koncertas buvo perkeltas į arkivyskupijos konferencijų salę, kur irgi vyravo gera nuotaika.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija