„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Turiningai ilsėjosi skautai

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vaikai stovykloje
rodė savo programėles

Į skautų stovyklą atvyko
Ukmergės dekanas
kun. Gintautas Kabašinskas
(antras iš kairės)
ir ambasadorius Vygantas
Ušackas (antras iš dešinės)

Birželio pabaigoje Ukmergės rajono skautai ilsėjosi nuostabiame Veprių gamtos prieglobstyje. Stovyklos viršininkė Ramutė Sakalauskienė sakė, kad skautų stovyklos populiarumas auga, norą joje ilsėtis pareiškia vis daugiau vaikų. Šiais metais čia susirinko per pusantro šimto vaikų. Stovyklautojus finansavo „USBF“ (Baltijos – Amerikos fondas ) bei Švietimo ir mokslo ministerija. Stovyklos uždarymo dieną į Veprius atvyko Lietuvos ambasadorius Didžioje Britanijoje Vygaudas Ušackas, Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys, pavaduotoja Klavdija Stepanova, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, Tarybos narys Valdas Petronis, mokyklų direktoriai, tėveliai.

Pasak R.Sakalauskienės, skautų stovyklos daugelį metų buvo rengiamos Kadrėnuose, monsinjoro Alfonso Svarinsko tėviškėje, trejus metus – Užugiryje, Antano Smetonos dvare. Pastaraisiais metais stovyklautojai ilsisi Vepriuose, buvusios pionierių stovyklos teritorijoje. Gausus vaikų būrys turiningai leido laiką, aplankė žymias vietas, susitiko su bendruomenės nariais, dalyvavo šv. Mišiose Veprių bažnyčioje.

Būti skautu nėra lengva. Jie turi ne tik įveikti sunkumus, bet ir keistis, padėti, nepasiduoti, mylėti, tobulėti. Jaunuoliai šauniai įveikė 15 kilometrų atstumą, apžiūrėjo ne tik Veprių apylinkes, bet nužygiavo iki Moko akmens, ėjo Šventosios upės pakrantėmis. Stovyklautojams įsimintina amatų diena, į kurią atvyko nagingi Veprių bendruomenės atstovai. Vaikai sužinojo, kaip senovėje kepė duoną, rūkė mėsos gaminius. Visiems patiko bitininko pasakojimas apie darbštuoles bites, medų. Kiti svečiai supažindino su sūrių gamybos technologija, verpimu.

Stovyklautojai gyveno palapinėse, gamino valgį, plovė indus, tvarkė aplinką. Maitinosi keturis kartus per dieną. Vakarais laužo šviesoje vykdavo įvairūs pasirodymai. Skautams teko įveikti naktinio žygio sunkumus.

Džiugu, kad stovyklautojai davė įžodį ir tapo skautais. Anot R.Sakalauskienės, šiais metais į stovyklą atvyko geri, paklusnūs, organizuoti vaikai, nekilo jokių incidentų. Skautų stovyklos gretas papildė net aštuoniolika Taujėnų vidurinės mokyklos mokinių. Kalbinti skautai pasakojo, jog stovykloje buvo labai smagu, ypač jiems patiko „išvirkščių drabužių“ diena, maudynės, įvairūs žaidimai, Joninių vakaras su vietos bendruomene. Su malonumu vaikai ieškojo paparčio žiedo, dainavo prie atsisveikinimo laužo.

Šalia stovyklos puikavosi skautų darbeliai, linksmi piešiniai, nuotraukos, kuriose užfiksuotos įdomiausios akimirkos.

Visiems stovyklautojams buvo įteikti specialiai iš Klivlendo atsiųsti marškinėliai. R.Sakalauskienė už paramą padėkojo ambasadoriui V.Ušackui. Jo dėka skautai įsigijo naują vėliavą, puodus, kitus reikiamus daiktus. Susirinkusieji stebėjo skautų sueigą, parengtą programėlę. Dekanas pasidžiaugė, kad vaikai „atitrūko“ nuo televizoriaus, sužinojo daug naujų ir gerų dalykų, pabuvo gamtoje. Kun. G.Kabašinskas taip pat padėkojo ambasadoriui už paramą ir priminė, kad dekanato vaikų dar laukia įspūdinga kelionė garlaiviu.

Valdžios atstovai palinkėjo skautams turiningai praleisti likusias vasaros dienas, nuveikti daug gerų darbų.

Vepriai, Ukmergės rajonas

Reginos Mackelienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija