„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Parko taką papuoš moksleivių piešti stendai

Rūta Averkienė

Dzūkijos nacionaliniame parke
Varėnos rajone gražiai piešiantys
moksleiviai dalyvavo rengiant taką
„Girinuko kelionė į mišką“ ir nupiešė
šešiolika piešinių stendams

Jau šią vasarą Dzūkijos nacionalinio parko lankytojai, apsilankę Marcinkonyse, galės pasigrožėti atnaujintu gamtiniu-pažintiniu taku „Girinuko kelionė į mišką“. Birželio 10-12 dienomis dvylika gražiai piešiančių Varėnos rajono mokyklų moksleivių dalyvavo gamtosauginiame projekte „Gamtinio-pažintinio tako „Girinuko kelionė į mišką“ įrengimas“ ir nupiešė šešiolika piešinių stendams, kurie po kelių savaičių bus įrengti daugiausia vaikams skirtame gamtiniame take. Jie įdomūs dar ir tuo, kad idealiai pritaikyti prie vietovės: šalia pelkutės – stendas apie pelkę, prie genio buveinės – genio „portretas“. Visi piešiniai, beje, su tekstais.

Gamtinis-pažintinis takas prasideda tuoj už Marcinkonių lankytojų centro ir tęsiasi 3,8 km miškeliu, esančiu pačiame kaime. Šiam projektui Varėnos rajono savivaldybė iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos skyrė 950 Lt, Varėnos miškų urėdija gamtiniame-pažintiniame take įrengė šešiolika medinių stendų, transporto, maitinimo, nakvynės išlaidas moksleivių stovyklos metu padengė Dzūkijos nacionalinio parko direkcija. Projekte dalyvavo ir stendelius piešė Varėnos „Ąžuolo“ vidurinės mokyklos moksleiviai Birutė Žeimytė ir Tautvydas Averka, Marcinkonių pagrindinės mokyklos moksleivės Aurelija Avižinytė, Rugilė Kazlauskaitė, Vilma Kalasauskaitė, Indrė Vaicekauskaitė, Matuizų vidurinės mokyklos moksleivės Greta Jurgelkionytė ir Žydrūnė Keršytė, Merkinės Vinco Krėvės gimnazijos moksleivės Rita Kibildytė, Gabrielė Leskauskaitė, Vita Pačkauskaitė ir Austėja Stravinskaitė.

Trijų dienų stovykloje jaunuosius dailininkus globojo, apie gamtą ir gamtosaugą pasakojo Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojai Lina Černiauskienė, Mindaugas Lapelė ir Renata Valackaitė, techninę dalį atlikti padėjo Giedrius Valentukevičius.

Šio projekto tikslas – papildyti moksleivių aplinkosauginio švietimo žinias, skatinti moksleivių domėjimąsi gamtine aplinka, mokyti vaikus stebėti gamtą, pastebėti gamtoje ne visiems žinomus reiškinius, suteikti žinių apie mus supančius augalus, gyvūnus, paukščius. Taigi skatinti vaikus pažinti ir įvertini gamtinės aplinkos įvairovę, kuri sąlygoja biologinę įvairovę. Besimokančiam jaunimui šis gamtinis-pažintinis takas – savotiška laboratorija, kabinetas po atviru dangumi natūralioje aplinkoje. Vaizdingai apipavidalintas takas padės emocionaliau pagerinti ir įvertinti įvairių dalykų žinias.

Pirmą dieną vaikai keliavo Girinuko takais po mišką, susipažino su aplinka ir biologine įvairove take. Vakare diskusijų metu moksleiviai sprendė, kokią informaciją reikėtų pateikti stenduose, jiems buvo išdalytos užduotys. Kitą dieną jie vieni ir pasiskirstę į grupes piešė stendus, tako schemą ir rašė tako lankstinukui skirtą tekstą. Vakare diskusijų metu atrinko geriausius piešinius ir rašytinę informaciją, stendus maketavo.

Pažintinio tako lankytojai vaizdinguose vaikų pieštuose stenduose galės perskaityti Girinuko patarimus lankytojams, sužinos, kaip ištverti karštį, pamatys, kaip vabalėlio, skruzdės ar vaikų akimis atrodo pieva, drugiai, upelis, grybai, skruzdėlynas, miškas, miško uogos, pataisai, tvenkinys, klykuolė, medžiai, pelkė, genys, zuikio daržas, varlės, kiti augalai ir gyvūnai. Šias temas Nacionalinio parko darbuotojai buvo numatę, o kai kurias sumanė patys vaikai, geriau susipažinę su taku.

Tako stendų pristatyme dalyvavęs Dzūkijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojas, l.e.p. direktorius Eugenijus Drobelis kalbėjo, jog gamtosaugos tikslu svarbu, kad originaliai atnaujintame take bet kokio amžiaus lankytojas gaus pagrindinę informaciją apie elgesį gamtoje, gamtos objektų ir biologinės įvairovės vertę ir jų apsaugos būtinumą. Moksleiviams sėkmės, o Nacionalinio parko darbuotojams gamtą mylinčių lankytojų linkėjo Varėnos miškų urėdijos urėdas Pranas Celevičius.

Šis pristatymas moksleiviams buvo savotiškas gamtos pažinimo egzaminas. Kiekvienam pristatant savo piešinius, gamtos mokslų daktarai: ornitologas Eugenijus Drobelis ir botanikas Mindaugas Lapelė – nešykštėjo šmaikščių klausimų.

Projekte dalyvavę moksleiviai buvo apdovanoti E.Drobelio knyga „Gervė“, „Senoji Musteika“ ir naujausiu „Šalcinio“ numeriu. Projektui vadovavusi DNP Marcinkonių lankytojų centro vedėja Lina Černiauskienė sakė likusi patenkinta ir vaikų darbais, ir pavykusiu projektu, kurio dėka parką aplankys daugiau lankytojų. Juos pasitiks projekte dalyvavusių moksleivių rašytas ir iliustruotas „Girinuko laiškas lankytojams“.

Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija