„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. liepos 13 d., Nr. 7 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunimas Bažnyčioje: roko „Gloria“ ir ant kranto gendanti žuvis

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje kartu su liepos liūtimis prašniokštė Lietuvos jaunimo dienos „Drąsos! Tai aš“. Be abejo, šis renginys tapo dideliu įvykiu mūsų Bažnyčios gyvenime. Tai ne tik masinis jaunimo sambūris, bet ir didžiulė tikėjimo šventė, savotiškas vietinės Bažnyčios suvažiavimas, jos gyvybinių jėgų proveržis.

Žinoma, dienų ašis buvo jaunimas. Kažkaip natūraliai renginio šūkis virto tikrove šį savaitgalį Klaipėdoje. Jaunimas drąsiai pasitiko gamtos iššūkius, jų giedros nuotaikos nesudrumstė kone patvinęs uostamiestis, nepabūgo jie ir ilgos, skaičiais bei istoriniais faktais prisodrintos vietos ordinaro kalbos, nespruko jie ir nuo galimybės išpažinti nuodėmes. O ir hierarchai drąsiai priėmė jaunimo iššūkius: per „Gloria“ roko ritmu džeržgiančias gitaras, per liturgines apeigas vis nuvilnijančias ovacijas, jų nevaržomą laisvę.

Tad Kristaus šūktelėjimas „Tai aš“ šiomis dienomis buvo tikrai aktualus. Žmogaus ribotumas čia turėjo kapituliuoti ir užleisti vietą tikėjimo akiračiams. Juk Jėzaus veidą reikėjo atpažinti gotuose, pankuose, skeiteriuose, ten, kur, atrodytų, esame įpratę statyti kultūrines sienas, dažnai jas klaidingai sutapatindami su Evangelijos žinia. Tas pats tikėjimas reikalavo sutikti, jog Šventosios Dvasios dvelksmas reiškiasi entuziastingais plojimais per giesmes, nevaldomomis ašaromis po išpažinties ar mojavimu vėliavomis, kad šis emocinis kontekstas gali būti jos veikimo erdvė.

Stebėdamas margaspalvę jaunimo minią, kažkodėl prisiminiau latvių režisieriaus Janio Puodnieko sovietmečiu pastatytą dokumentinį filmą „Ar lengva būti jaunam?“, kuris atskleidė jaunų žmonių savijautą merdinčios imperijos visuomenėje. Būnant Lietuvos jaunimo dienose norėjosi perfrazuoti šį pavadinimą į „Ar lengva būti jaunam Bažnyčioje?“

Akivaizdu, kad jaunimas yra specifinė Bažnyčios pastoracijos bei sielovados sritis. Bažnytinė bendruomenė, kuri nesirūpina tuo, kad jauni žmonės įsilietų į jos gretas, yra pasmerkta lėtai agonijai. Tuo, jog tokia pastoracija yra būtina, niekas neabejoja. Tačiau ją veiksmingai įgyvendinti, ypač provincijos parapijose, tebėra sudėtinga. Jaunas žmogus šv. Mišiose tebėra retas reiškinys. O ir dažnas dvasininkas jaunimo pastoracijos sėkmę matuoja patarnautojų bei adoruotojų skaičiumi. Na, o jei parapijoje figūruoja dar ateitininkų kuopelė, tai jo sąžinė gali būti visiškai rami...

Matant entuziastingą jaunuolių minią kamavo klausimas: ar jie liks grįžę į savo parapijas? Kaip žinoma, evangelizacija yra lygintina su žvejyba. Ar mūsų situacija nėra ta, kai sužvejojamas nemenkas laimikis, bet jis paliekamas sugesti ant kranto? Kiek žmonių Lietuvoje galime vadinti jaunimo apaštalais tikrąja žodžio prasme? Bijau, suskaičiuoti užtektų vienos rankos pirštų... Tuo tarpu už Jaunimo dienų ir panašių renginių slypi kolosalus organizatorių triūsas, kurio tikslas - atskleisti nūdienos jaunuoliui, kad tikrasis Bažnyčios veidas gyvas ir spinduliuoja šiluma, o ne formalumo šalčiu.

Visgi manau, jog jaunam žmogui Bažnyčioje reikia ne plojimų per šv. Mišias, bet to, kad jis būtų priimtas nesąlygiškai, be bandymų keisti jo kultūrinį pasaulį, primesti jam gyvensenos šablonus. Jaunam žmogui Bažnyčia gali pasiūlyti „nuogą“ Evangeliją, žinią, kurios jam negali duoti niekas kitas. Labai abejoju, ar Bažnyčios užduotis - būti auklėjimo ar perauklėjimo įstaiga. Maža to, kai jos uždavinys jauno žmogaus atžvilgiu taip suvokiamas, tuomet tokias pastangas lydi krachas. Jokiu būdu Bažnyčios žmonių balsas neturi įsilieti į nuolatos moralizuojančių pedagogų ir tėvų chorą. Tik tapus jauno žmogaus bičiuliu gali tapti jam autoritetu.

Lietuvos jaunimo dienos uostamiestyje patvirtino, kad Bažnyčia nori bičiuliautis su nūdienos jaunuoliais. Būkime realistai: Katalikų Bažnyčia yra vienintelė institucija, gebanti į vieną vietą sutelkti šešis tūkstančius jaunų žmonių. Ir ne tik surinkti, bet ir pamaitinti, apgyvendinti, palinksminti juos be alaus jūrų bei apsieiti be incidentų. Vadinasi, ji dar jauna ir gyvybinga.

Tomas Viluckas

Bernardinai.lt (2007 07 04)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija