„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Altenbergo šviesos šventė“

Birutė Steponavičiūtė

Lietuvos ir italų jaunimas
prie Kelno katedros

Altenbergo šviesos fakelas
Autorės nuotraukos

Balandžio 27 – gegužės 5 dienomis vienuolika Kauno ir Vilniaus arkivyskupijų jaunimo atstovų bei jaunimo grupių lyderių, lydimi KAJC darbuotojos Kristinos Šmulštytės, VAJC vadovės Dalios Macevičiūtės bei ką tik šventimus gavusio kun. Mariaus Žitkausko, dalyvavo piligriminėje kelionėje, kurios tikslas – „Altenbergo šviesos“ šventė Vokietijoje.

Altenbergo šviesa kasmet išsiunčiama skirtingoms Europos tautoms gegužės 1 dieną. Ši tradicija prasidėjo pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Tuomet Vokietijos jaunimas, atsiprašydamas už savo tautos padarytus karo nusikaltimus ir susitaikymo vardan, pirmą kartą iš Altenbergo katedros perdavė taikos liepsną kare dalyvavusių šalių jaunuoliams.

Šių metų „Altenbergo šviesos“ šventės šūkis – „Kristaus Dangun žengimo užduotis – mažasis meilės kelias“ (vok. „Himmelfahrtskommando – der kleine Weg der Liebe“). Posakis „Himmelfahrtskommando“ vokiečių kalboje dar naudojamas kariniame žodyne, norint nusakyti užduotį, iš kurios kariai gyvi nebegrįžta. Pasak Kelno Arkivyskupijos, kuriai priklauso Altenbergo miestelis, jaunimo sielovadininko kun. Mike Kolb, toks šūkis pasirinktas neatsitiktinai. „Šiemet mūsų šventė sutampa su Kristaus dangun žengimo švente – Šeštinėmis. Todėl pasirinkome šį žodžių junginį – „Himmelfahrtskommando“ – dangun žengimo užduotis. Jo aiškinime yra skirtingi aspektai: kiekvienas savo gyvenime turime dievišką užduotį, kuri kada nors nuves mus į dangų. Tik skirtingai nei karinės užduoties atveju, mes patys pasirenkame, ar norime sekti Dievo patikėta meilės užduotimi. O žodžiai „der kleine Weg der Liebe“ yra paimti iš šv. Teresėlės iš Lizjė užrašų, mat šių metų šventės akcentas, be šviesos išsiuntimo, bus dar ir šv. Teresėlės relikvijos“.

„Altenbergo šviesos“ šventė pradėta švęsti balandžio 30 dieną. Kadangi šventėje dalyvavo ne tik vokiečiai, bet ir lietuvių bei italų jaunimas, buvo surengtos įvairios susipažinimo ir bendravimo akcijos – užduotys. Vėlai vakare buvo švenčiama iškilminga Vigilija, kurioje dalyvavo apie 3000 jaunuolių.

Gegužės 1-osios rytą buvo aukojamos šv. Mišios, kuriose nuo šv. Velykų žvakės buvo uždegta „Altenbergo šviesa“. Tiek Vigilija, tiek pagrindinės šv. Mišios buvo aukojamos vokiečių, lietuvių bei italų kalbomis. Malonia staigmena lietuviams tapo į vokiečių kalbą išverstas ir dalijant Komuniją sugiedotas Lietuvos jaunimo dienų‘2007 himnas.

Po pagrindinių šventinių iškilmių lietuvių bei italų grupėms buvo surengtos pažintinės ekskursijos po Kelno bei Bonos miestus ir Altenbergo apylinkes. Vienybės tarp vokiečių, italų ir lietuvių jaunimo grupių akcentu tapo šv. Mišios Altenbergo vienuolyno koplyčioje, kuriose kunigas Marius Žitkauskas suteikė primicijinį palaiminimą.

Lietuviai jau nebe pirmą kartą lankosi „Altenbergo šviesos“ šventėje. Jų dalyvavimas joje – Kauno ir Vilniaus arkivyskupijų bendradarbiavimo su Drezdeno – Maiseno bei Kelno Arkivyskupijomis projektas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija