„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tautinių dainų konkursas Lazdynų mokyklose

Algimantas Zolubas

„Minties“ gimnazijos kvartetas

„Žėručio“ mokyklos ansamblis „Bubilas“

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto Lazdynų klubas, skatinantis ryšius tarp mokyklų ir vietos bendruomenių, kasmet organizuoja patriotinės tematikos rašinių, piešinių ar dainų konkursus tarp Lazdynų bei Panerių seniūnijų mokyklų. Šiemet buvo paskelbtas tautinių dainų konkursas, skirtas Kovo 11-ajai. Konkursu siekta prisiliesti prie liaudies kūrybos lobyno, paskatinti moksleivius domėtis tautine daina, nacionaliniais instrumentais bei rūbais, atskleisti gimtosios kalbos ir dainos grožį, ugdyti sceninę kultūrą.

Visuomenė pagrįstai priekaištauja įvairių viešų renginių kūrėjams bei organizatoriams, kad renginiai ne tik neugdo gero skonio, patriotizmo, pilietiškumo, dorovės, bet dažnai daro žalą žiūrovams bei klausytojams. Ir tai vyksta ne tik komercinių, bet ir nacionalinės televizijos laidose. Žiūrovas ir klausytojas, neturėdami kito pasirinkimo, tampa sau žalingo verslo dalyviais. Vien protestais ar pramogų verslo ignoravimu padėtį keisti nelengva, tačiau atsvarą tokiam verslui rasti ir įmanoma, ir būtina. Būtina jaunimui parodyti, kad yra kitoks, tikras, tautiškas grožis, kuris nesensta, kuris niekad neišeis iš mados.

Tautinių dainų konkursas Lazdynuose vyksta jau antrą kartą. Palyginus su pernykščiu, jo dalyviai parodė aukštesnį meninį lygį – dainos buvo tikrai tautinės, vilkėdami tautiniais drabužiais atlikėjai scenoje jautėsi drąsiau, laisviau.

Kaip ir pernai, baigiamasis pasirodymas vyko Sausio 13-osios vidurinėje mokykloje. Į vertinimo komisiją įėjo nariai: rašytojas ir dainininkas Alfredas Guščius (pirmininkas), kompozitorius ir chorvedys Bronislovas Jankauskas, muzikos mokytojas, dainininkas Aloyzas Gureckas, muzikantas, chorvedys Petras Žiupsnys. Pristatęs komisiją A. Guščius padainavo A. Kačanausko dainą „Tas mergelių dainavimas“, jam akompanavo Bronislovas Jankauskas. Dalyvių pasirodymą šokiu pradėjo Sausio 13-osios mokyklos „vaidilutės“.

Dalyviai buvo suskirstyti į solistų ir ansamblių kategorijas, kurios dar buvo dalijamos į 1-4 ir aukštesnių klasių grupes. Išreikšdami pagarbą bei padėką mokytojams ir moksleiviams, prizininkus išvardinsime.

1-4 klasių solistų kategorija

I vieta. Augustė LIBERMANAITĖ, „Ąžuolyno“ vid. mokyklos ketvirtokė (mokytojos Rita Sinkevičienė ir Vilma Tumienė); II vieta. Laura VIŽINYTĖ, Sausio 13-osios vid. mokyklos pirmokė (mokytoja Ilona Baltušnikienė); III vieta. Masimas SYSKO, „Lazdynų“ vid. mokyklos ketvirtokas (mokytoja Olga Valaitienė).

5-tų ir aukštesnių klasių solistų kategorija

I vieta. Juta PRANULYTĖ, „Versmės“ vid. mokyklos aštuntokė (mokytoja Alfreda Ciechanovičienė); II vieta. Karolina FEDIUCHINA „Lazdynų“ vid. mokyklos aštuntokė, (mokytoja Svetlana Zapolska); III vieta. Evelina NOVIKOVA, „Lazdynų“ vid. mokyklos šeštokė (mokytoja Diana Boguško); III vieta. Lukas DUDONIS, „Minties“ gimnazijos šeštokas (mokytoja Irena Stanevičienė).

1-4 klasių ansamblių kategorija

I vieta. Folklorinis ansamblis „BUBILAS“. „Žėručio“ pradinė mokykla (mokytojos Šarūnė Galinytė ir Ada Kavaliauskienė); II vieta. „Ąžuolyno“ vid. mokyklos duetai Aistė KONDROTAITĖ ir Domantė SKEIRYTĖ bei Aistė KONDROTAITĖ ir Augustė LIBERMANAITĖ (mokytojos R. Sinkevičienė ir V. Tumienė).

5-tų ir aukštesnių klasių ansamblių kategorija

I vieta „MINTIES“ gimnazijos kvartetas: Gintarė MORKŪNAITĖ, Viktorija RAICHELYTĖ, Eglė ULČINAITĖ, Lina ŠABLOVSKYTĖ (mokytoja Irena Stanevičienė); II vieta. Sausio 13-os vid. mokyklos duetas: Martynas MEILUS ir Lina MEILUTĖ (mokytoja Virginija Blažienė).

Visiems konkurso dalyviams jų mokyklose bus įteikti diplomai, o prizininkams – padėkos raštai ir suvenyrai. Be to, pirmųjų vietų laimėtojai ir jų mokytojai bus premijuoti keturių dienų nemokama kelione su įvairiomis ekskursijomis į Lietuvos pajūrį.

Konkurso organizacinio komiteto pirmininkas bei globėjas, LS Lazdynų klubo ir VšĮ „Lazdynų bendruomenės savivaldija“ narys Rimantas Skaistis tikisi, kad panašių konkursų patirtis plėsis ir kituose rajonuose bei miestuose ir prisidės prie tautos kultūros puoselėjimo.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija