„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. rugsėjo 19 d., Nr.9 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Piligrimystė Jono Pauliaus II pėdomis

Vilniaus krašto skautai į Šiluvą
atvyko su savo vėliavomis
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotrauka

Rugsėjo 6 dieną Vilniaus arkivyskupijos Jaunimo centras surengė piligriminį žygį Dievo Tarno popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje 15-osioms metinėms atminti. Jis prasidėjo Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje. Čia popiežius Jonas Paulius II 1993 m. rugsėjo 4 dieną piligriminės kelionės įžangoje susitiko su visos Lietuvos kunigais, klierikais, vienuolėmis ir vienuoliais. Per pusantro šimto jaunuolių iš įvairių arkivyskupijos parapijų padedami Vilniaus šv. Teresės bažnyčios jaunimo choro giedojo giesmes, žiūrėjo nuotraukų montažą, klausėsi Šventojo Tėvo kalbų įrašų.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas, kuris 1993 metais buvo Popiežiaus kelionės parengimo komisijos narys, liudijo apie organizacines patirtis. Mons. G. Grušas sakė, jog Jono Pauliaus II kelionė į Lietuvą buvo viena pirmųjų Katalikų Bažnyčios ganytojo išvykų į sovietų okupuotus kraštus, todėl daugybė tarnybų labai uoliai rūpinosi garbaus svečio saugumu. Tačiau vos atvykęs į Vilnių, Popiežius nepaisė jokių asmens apsaugos priemonių, ėjo prie žmonių, laimino vaikus, neįgaliuosius. Popiežiaus išskirtinis dėmesys neįgaliesiems tuo metu Lietuvoje dar nebuvo įprastas dalykas ir daugeliui žmonių padėjo su rūpesčiu pastebėti kitų žmonių kančią, mokė jautrumo ir solidarumo. Savo kalbose Popiežius ne kartą improvizavo, susitikimuose su jaunimu mielai juokavo, šypsojosi. Jonas Paulius II jaunimui sakė: tikrasis Jėzaus troškimas, kad visi jauni žmonės būtų laimingi. Jėzus padeda kiekvienam jaunam žmogui atrasti laimę, parodydamas Evangelijos kelią. Jaunas žmogus kviečiamas tapti naujos evangelizacijos nešėju, dalyti savo tikėjimo patirtį bendraamžiams ir visiems žmonėms. Mons. G. Grušas palaimino jaunimą, meldėsi, kad ne tik piligriminiame žygyje, bet ir kasdieniam gyvenime nestigtų drąsos gyventi ir liudyti tikėjimą.

Iš Arkikatedros Bazilikos jaunimas pasuko į tas sostinės vietas, kuriose lankėsi Jonas Paulius II. Piligriminio žygio dalyviai aplankė Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo ir šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčią, kur popiežius susitiko su kultūros bei mokslo darbuotojais. Jaunimas su džiaugsmu prisiminė šias akimirkas, klausėsi Popiežiaus kalbų ir meldėsi už moksleivius, studentiją, mokytojus bei dėstytojus, už visavertį ir vaisingą akademinės bendruomenės bendradarbiavimą. Toliau piligriminio žygio dalyviai aplankė Gailestingumo šventovę, kurioje saugomas Gailestingojo Jėzaus paveikslas, nutapytas pagal šv. Faustinos regėjimą. Prie šio paveikslo 1993 metais meldėsi Jonas Paulius II. Jaunimas prisiminė, kad popiežiui labai rūpėjo šeimos, todėl meldėsi Gailestingumo vainikėlį už šeimas ir klausėsi s. Dominykos liudijimo apie tai, kaip Jono Pauliaus II žodžiai padėjo geriau suprasti savo tėvą, atgauti ramybę, priimti Dievo tėviškumą.

Lankydamiesi Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčioje piligriminio žygio dalyviai klausėsi spontaniškos Popiežiaus kalbos, kurią jis sakė šioje šventovėje susitikęs su Lietuvos lenkų bendruomene. Jaunimas šioje bažnyčioje meldėsi už tai, kad turėtų drąsos priimti kitas tautas, vieni kitų charakterio skirtumus, giedojo lietuvių ir lenkų kalbomis. Keliaudamas į Vilniaus Aušros Vartus jaunimas meldėsi rožinį, giedojo Švč. Mergelei Marijai skirtas giesmes. Jaunuoliai prisiminė, kad iš Vilniaus Aušros Vartų 1993 m. rugsėjo 4 dieną Popiežiaus vadovaujama Rožinio malda transliuota visam pasauliui.

Piligriminis žygis po popiežiaus Jono Pauliaus II lankytas Vilniaus bažnyčias baigėsi šv. Mišiomis Šv. Teresės bažnyčioje. Joms vadovavo arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, koncelebravo mons. Gintaras Grušas, Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatas užsienio lietuvių sielovadai prel. Edmundas Putrimas, Vilniaus arkivyskupijos Jaunimo centro sielovadininkas kun. Marius Žitkauskas, Šumsko parapijos klebonas kun. Miroslav Grabovski, į Aušros Vartų šventovę atkeliavę pėsčiomis iš Šumsko. Kardinolas homilijoje jautriai pasakojo apie popiežiaus Jono Pauliaus II ilgai puoselėtą troškimą aplankyti Lietuvą, melstis Aušros Vartuose ir prie šv. Kazimiero relikvijų. Nuo pat savo pontifikato pradžios Šventasis Tėvas pasišventė Švč. Mergelei Marijai, pasirinkdamas šūkį: „Totus Tuus“ (Visas Tavo). Labai dažnai prisimindavo Lietuvą, sielojosi dėl visų sunkumų. Kardinolui popiežius įsiminė kaip maldos žmogus, kuris susikaupime ir tyloje praleisdavo daug laiko, net didelės minios tuo metu nuščiūdavo. Popiežius daug melsdavosi ne tik savo gausiose piligriminėse kelionėse, bet ir kiekvieną dieną tarp visų rūpesčių tam atrasdavo laiko. Besimeldžiantis Popiežius tegul įkvepia daugybę jaunų žmonių atrasti maldos svarbą.

Piligriminis Jaunimo žygis Popiežiaus kelionei prisiminti tęsėsi piligrimyste į Šiluvą. Iki Raseinių piligrimai vyko autobusu, o tada pėsčiomis keliavo į Šiluvą, kur taip pat lankėsi Jonas Paulius II. Šiluvoje jaunimas įsitraukė į Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo 400 metų jubiliejaus programą: meldėsi, giedojo, vakarojo su kitų kraštų piligrimais.

Pagal Katalikai.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija