„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. lapkričio 11 d., Nr.11 (144)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Graži mokyklos tradicija

Spalio 24 dieną Rokų vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojai susiruošė į žygį, kurio tikslas buvo sutvarkyti apleistus Vainatrakio senkapių ir Vainatrakio-Raželių piliakalnio kapus. Į žygį susirinko 28 mokiniai ir keturi mokytojai. Per septynias kelionės valandas įveikta daugiau kaip dvidešimt kilometrų. Pirmiausia artėjančių Vėlinių proga sutvarkyti X–XV a. Vainatrakio-Raželių piliakalnyje esantys kapai, dar vadinamame prūskapiais. 1795–1821 metais buvusiose rytprūsių kapinaitėse, ant penkių išlikusių kapų uždegtos žvakutės, mirusieji pagerbti malda.

Vainatrakio senkapius pasiekėme nužygiavę dar tris su puse kilometro. Ten mokiniai galėjo pasigrožėti puikiu akmeniniu paminklu, pastatytu Lietuvos katalikiško jaunimo sąjungos „LKJS Vainatrakio kuopos atminčiai, Dievui ir Tėvynei 1925-12-26“. Čia patriotiški užrašai tebeskelbia: „Vilnius mūsų buvo ir bus“ (tarpukariu Vilnius buvo atplėštas nuo Lietuvos), „Katalikais gimėm, katalikais ir mirsim“. Kapinaitėse dar išlikę čia stovėjusios medinės koplyčios pamatų akmenys, kaltiniai vartai su kryžiumi. Į Vainatrakio kapines atvyko ir Rokų klebonas kun. Virginijus Gražulevičius su Rokų vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Jadvyga Jakubauskiene. Vėl degėme žvakutes, mirusiuosius pagerbėme malda. Iš surinktų šakų sukūrėme laužą ir jėgas atgavome kepdami klebono atvežtas ir savo atsineštas  dešreles.

Grįždami atgal įveikėme dar keletą gamtinių kliūčių (kelyje jų turėjome nemažai – reikėjo penkis kartus šokti per upelius ir kanalus, eiti pelkėtomis vietomis, arimais, pievomis, apaugusiomis dilgėlėmis, kurių aukštis buvo mums virš galvų). Pakeliui užsukome į Gustaitynę pagerbti kunigo M. Gustaičio ir Gustaitynėje žuvusių partizanų Tautmylio, Sapno bei Šturmo atminimo. Prie M. Gustaičio paminklinio akmens ir partizanų kryžiaus uždegėme žvakutes, pasimeldėme.

Kasmet vykstantys žygiai, kurių tikslas sutvarkyti senuosius Rokų apylinkių kapus, tampa gražia mokyklos tradicija.

Žygeiviai Alfonsas Šereckis,
12 klasės mokinys,

Žymantė Saveraitė,
7 klasės mokinė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija