„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2016 m. birželio 3 d., Nr.6 (199)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Jaunimo dienose – tikėjimo džiaugsmo patirtys

Biržiečiai Pasvalio
dekanato jaunimo dienoje

Piligriminio žygio džiaugsmas –
kryžiaus nešimas

Minivaidinimas „Tikras
pasirinkimas“ Susitaikinimo pamaldose.
Dešinėje – kun. Ernestas Želvys

Poilsio akimirka Trajoniškio kaime,
prie vyskupo Jono Kaunecko sodybos

Atidžiai skaitantys Šventąjį Raštą turbūt pastebėjo, kad Dievas savo planams įgyvendinti dažnai kviečia jaunus žmones, pirmiausia todėl, kad jų širdys yra pilnos idealizmo, atviros meilei ir pokyčiams. O geriausias laikas ir vieta jauniems žmonėms susitikti ir gilintis į tikėjimo tiesas – Jaunimo dienos, vykstančios įvairiuose Lietuvos dekanatuose. Nuo 2005-ųjų metų katalikiško jaunimo dienas rengia ir pasvaliečiai.

Susitaikinimo pamaldos Krinčine

Saulėtą gegužės 21-osios rytmetį apie 300 jaunuolių iš visų Pasvalio dekanato parapijų ir nemaža grupė į svečius pakviestų biržiečių susirinko Krinčino Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Susitaikinimo pamaldoms. Joms vadovauti šeimininkai pakvietė Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vikarą kun. Ernestą Želvį.

„Atlikti išpažintį – ne informuoti Dievą, nes jis geriau už mus pažįsta mūsų širdis. Atlikti išpažintį – pirmiausia nuoširdžiai pripažinti savo nuodėmes. Susitaikinimo sakramentas mums leidžia patirti beribę Dievo meilę ir atleidimą, padeda priimti Jo gailestingumą ir patiems tapti gailestingais“, – kalbėjo kunigas. Pakvietęs keletą pamaldų dalyvių suvaidinti humoristinį etiudą, kun. E. Želvys kvietė jaunimą nesistengti įtikti ir patikti visiems žmonėms, nes tai neįmanoma. Tikint nereikia galvoti, ką pamanys kiti, nes nėra stipresnės jėgos nei Jėzaus jėga, todėl svarbiausia yra savo gyvenimą patikti Dievui. Kunigas ragino jaunimą peržvelgti savo gyvenimą, susitaikyti su kitais bei savimi ir tokiu būdu susigrąžinti džiaugsmą, pasitikėjimą, sielos ramybę ir gyventi meilėje.

Atlikę išpažintį jauni žmonės dalyvavo šv. Mišiose, kurioms vadovavo Pasvalio dekanas, atsargos kapitonas kun. Jonas Tamošiūnas, koncelebravo Pasvalio klebonas kun. Albertas Kasperavičius, Pumpėnų klebonas kun. Domingo Avellaneda IVE, Krinčino klebonas kun. Algimantas Petkūnas ir Biržų vikaras kun. E. Želvys.

Dekanas kun. J. Tamošiūnas ragino jaunimą nebijoti išsiskirti iš pilkos bendraamžių masės ir būti kitokiais, sakydamas: „Būkite rakštis savo bičiuliams, melskitės už save ir savo bendraamžius, kurie dar nėra radę Kristaus“.

Kunigas Domingo kalbėjo apie krikščionišką šventumą, apie tai, kad kiekvienas krikščionis yra šventas, jei gyvena teisingai – su Dievu ir Jo meilėje. Jis ragino jaunimą būti drąsų, nesigėdyti savo krikščioniško gyvenimo, tinkamai ir su džiaugsmu atlikti pareigas, būti sąžiningą Dievui, kitiems ir sau.

Jaunimo dienų dalyvius sveikino šv. Mišiose dalyvavęs Pasvalio savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas.

Piligriminio žygio patirtys ir džiaugsmai

Artėjant pietų metui, jaunimo dienų dalyviai pradėjo piligriminį žygį į Daujėnus. Maršrutas ėjo per nedidelius Krinčino ir Daujėnų seniūnijų kaimus: Ličiūnus, Girsūdus, Smilgius. Visur pakelėse būriavosi žmonės – mojavo, kalbino, siūlė vandens atsigerti, vaišino naminiais pyragais. Ypač džiaugėsi pagyvenusios moterys, matydamos daug jaunų žmonių, nešančių Jaunimo dienų simbolį – kryžių – ir vėliavas, girdėdamos juos besimeldžiančius ir giedančius.

Pirmasis sustojimas ir pietūs – Ličiūnuose. Neįtikėtinai greitai visi buvo pamaitinti, pavaišinti, pakalbinti ir pagirti. Vietinės moterys linkėjo jaunimui eiti pirmyn ir savo gyvenime priimti krikščioniškus sprendimus. Piligriminio žygio siela – kunigas Domingo – vis pajuokaudamas ir padrąsindamas kvietė tęsti žygį, nes iki Daujėnų dar buvo nemažas kelio gabalas.

Trajoniškio kaime, prie vyskupo Jono Kaunecko sodybos, – dar vienas trumpas stabtelėjimas ir ten – saldžios ūkininkaujančios šeimos vaišės. Pailsėję kryžių neša biržiečiai. Jau vėliau, autobuse grįžtant į namus, kai kurie vaikinai kalbėjo, kad tai buvusi pirma tokia patirtis ir pamąstymas apie Kristaus kryžių ir Jo meilę kiekvienam iš mūsų.

Girsūduose žygio dalyvių laukė kaimo giesmininkai, kviesdami kartu dalyvauti Gegužinėse pamaldose – Mojavoje. Ši šventė, skirta Švč. Mergelei Marijai garbinti, Lietuvoje žinoma nuo XIX amžiaus vidurio, o jos prasmė – ne tik pasimelsti, bet ir pasilinksminti, pabendrauti smagioje gegužinėje. Kartu su kunigais ir vietiniais žmonėmis giedojo ir kai kurie jauni žmonės bei juos lydėję mokytojai, tuo parodydami, kad šiame žygyje nėra tik atsitiktiniai pakeleiviai. Smagiai gegužinei laiko nebuvo, tad visi pasitenkino Girsūdų kaimo bendruomenės vaišėmis.

Šiek tiek nukrypę nuo grafiko Jaunimo dienų žygio dalyviai pasiekė Daujėnus. Priešais Švč. Jėzaus Vardo bažnyčią ateinančiųjų laukė nemažas būrys žmonių, kartu atėjusių pagarbinti Jaunimo kryžių ir paklausyti Panevėžio vyskupijos kurijos kanclerio kun. Sauliaus Černiausko paskaitos. Jos tema jaunimui buvo šiek tiek netikėta – „Kodėl nuobodulys yra naudingas?“ Pavyzdžiais iš gyvenimo ir literatūros kunigas teigė, kad nuobodulys priverčia mūsų protą ieškoti kūrybiškesnių ir originalesnių idėjų, pakeisti užsiėmimą, nes akivaizdu, kad, jei nuobodžiaujame, užsiimame ne tuo, kas mums patinka. „Nuobodulys gali mus padaryti geresnius, nes nuobodžiaudami pradedame galvoti apie gyvenimo prasmę, kitus žmones, o tai gali tapti raktu į laimę“, – kalbėjo kun. S. Černiauskas.

Po paskaitos visų laukė užsiėmimai Daujėnų pagrindinės mokyklos stadione: tinklinis, krepšinis, futbolas, įvairūs žaidimai, muzika, vietos mokinių atliekama programa, agapė.

Pasvalio dekanato jaunimo dienose dalyvavę Biržų „Kaštonų“, „Atžalyno“ pagrindinių mokyklų, Vabalninko gimnazijos moksleiviai bei jaunuoliai, besirengiantys Sutvirtinimo sakramentui, dėkoja renginio organizatoriams už pakvietimą, o Biržų dekanui ir klebonui kun. Algiui Neverauskui, vikarui kun. Ernestui Želviui, grupę lydėjusioms tikybos mokytojoms Sandrai Balodytei ir Nijolei Vasiljevai – už galimybę dieną praleisti tikėjimo džiaugsmo aplinkoje. Duok, Dieve, kad maldos bei broliško bendravimo sustiprinti jaunuoliai sunkumams ištikus nenuleistų rankų, keltųsi ir eitų, nešdami gerumą, tikėjimą, meilę ir viltį.

Stasė Eitavičienė,
Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos parapijietė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija