Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nei žuvis, nei mėsa

Duok, Viešpatie, pranašu būt melagingu -
Nuo Volgos mužikai ateis,
Už nebūtas skolas be derybų draugingų
Nustums mus nuo žemės pečiais...

Maironis

Tenka prisipažinti, jog pačiam neteko skaityti spaudoje šių mūsų didžiojo tautos dainiaus eilučių, tačiau žinoma literatūrologė žadėjo atnešti net jų rankraštinę faksimilę. Tai, žinoma, ne taip jau ir svarbu. Maironis rašė šiuos žodžius dar anos nepriklausomybės priešaušryje, anos carinės okupacijos metais, kuri, beje, buvo nepalyginamai švelnesnė nei sovietų okupacijos geležiniai pančiai, neatpažįstamai suluošinę tautos dvasią. Jeigu istorikai beveik ant vienos rankos pirštų suskaičiuoja carinių kolaborantų pavardes, tai dabar tokių - tūkstančiai. Jeigu po pirmojo neokomunistų atėjimo 1992 metų rudenį dar nebuvo taip akiplėšiškai demonstruojamas buvusiųjų sugrįžimas, tai dabar tai tapo "tautos gelbėjimo" šaukliais pasiskelbusiųjų politika, primenanti 1940 metų jų pirmtakų vykdytą valstybės griovimą. Kai dėl "mužikų nuo Volgos", tai jų akiplėšiškumas jau peržengė visas ribas. Kitas dalykas - vietinės mafijos struktūros, glaudžiai susijusios su Rusijos nusikalstamo pasaulio vadeivomis. O tos struktūros yra Kremliaus valdančiojo klano dalis. Gal todėl rusiškoji Lietuvos spauda niekad nemini savo tautiečių pavardžių, įkliuvusių į atšipusios teisėtvarkos nagus. Tiesa, įkliūva tik smulkios žuvelės. Rusų mafijos rykliai Lietuvos sostinėje pusdykiai superka didžiausius objektus ir dar tuo didžiuojasi. Be jokių apribojimų gavę Lietuvos pilietybę vadinamieji rusakalbiai savo spaudoje visaip dergia ir niekina Lietuvos valstybę. Tik, žinoma, nepamiršdami pamokyti vadinamųjų socialdemokratų vadą, kaip jis turi ir privalo elgtis tuo ar kitu klausimu. O ką jau kalbėti apie "rusakalbius" Seimo narius, pakliuvusius į parlamentą pagal neokomunistų sąrašą. Antai seimūnas V.Orechovas po sausio 13-ąją savo bute vykusio baliaus (koks sutapimas!), tariamai pardavus kažkokias jo firmos akcijas, pasigedo beveik 29 tūkstančių dolerių, kuriuos jo svečiai esą ištraukę iš koridoriuje kabėjusios striukės kišenės. Tačiau jau kitą dieną V.Orechovas pareiškė dėl vagystės nesikreipsiąs į policiją. Nesvarbu, kad pavogta ar nepavogta pinigų suma prilygsta beveik visam ketverių metų kadencijos V.Orechovo atlyginimui. Teisingai "Lietuvos ryto" politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka perfrazavo Seimūno mintis: "Mat juos šunes, tuos pinigus, į policiją aš nesikreipsiu, nes nenoriu, jog išaiškėtų, su kuo namuose gėriau sausio 13-ąją".
Dėl šito skandalo nė piršto nepajudino Seimo Etikos komisijos pirmininkas, V.Orechovo bendrapartietis A.Salamakinas. Kodėl gi Rusų sąjungos veikėjas nesikreipė į policiją, jeigu iš tiesų iš jo pavogė pinigus sugėrovai? Matyt, buvo ką slėpti. Gal buvo lėbauta, kad ir su Rusijos ambasados antruoju sekretoriumi Jusčenkovu, kuris, praėjus dviem dienoms po V.Orechovo baliaus, su rožėmis sutiko iš kalėjimo paleistą valstybės nusikaltėlį J.Jermalavičių, pavadindamas jį "garbingu Rusijos piliečiu". Ir ką gi! Nei Premjeras, nei Užsienio reikalų ministerija nepralemeno nė žodžio prieš tokį Rusijos diplomato akibrokštą. Atvirkščiai, tą pačią dieną, kai aukštas Maskvos diplomatas tyčiojosi iš Sausio 13-ąją žuvusiųjų, užsienio reikalų ministras A.Valionis mindžiukavo prie "Gazprom" bosų durų, laukdamas audiencijos pas Rusijos koncerno vadą. Taip pat nuolankiai aiškinosi Kremliaus vadams dėl numatomų vizų Karaliaučiaus gyventojams. Beje, aukštieji Lietuvos pareigūnai kaip ugnies bijo minėti žodį "Karaliaučius". Okupuotam kraštui primestas Stalino pastumdėlio vardas mūsų neokomunistams tebėra šventas kaip ir Rusijos imperininkams. Mūsų užsienio reikalų ministras nė žodeliu neužtarė net Rusijos apkaltintų vagimis ir sukčiais Lietuvos vežėjų. Niekas neneigia, kad dalis tų vežėjų, susijusių su tos pačios Rusijos muitininkais, iš tiesų "šmugeliavo", tačiau visi kiti sąžiningai dirba savo darbą. Nesigirdėjo ir Lietuvos politinių partijų (išskyrus konservatorius) pareiškimų mūsų vežėjų diskriminavimo klausimu. Užtat pareiškimų, nukreiptų prieš Europos Sąjungą, - per akis. Gaila, kad vieninteliu dešiniųjų jėgų lyderiu apsiskelbęs kandidatas į prezidentus K.Bobelis tampa pagrindiniu stojimo į ES priešininku. Praėjusią savaitę Kaune vykusioje Lietuvos krikščionių demokratų jaunimo lygos seminare, skirtame aptarti Lietuvos interesus euroatlantinės integracijos procesuose, K.Bobelis tiesiog netilpo savo kailyje, piktindamasis Lietuvos derybininkais su ES, kurie atseit nereikalauja suteikti finansinę pagalbą mūsų žemdirbiams. "Dešinysis" politikas užsipuolė numatytą Konstitucijos pataisą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, netgi savo epitetais pralenkdamas aršiausių neokomunistų postringavimus tuo klausimu. Dar kartą akivaizdžiai įrodyta, jog K.Bobelis - dar viena komunistų korta būsimuosiuose prezidento rinkimuose. Juk iš tiesų negali žinoti, ką rinkimuose nuspręs neprognozuojamų nupilietintų rinkėjų dauguma. Mat pagal "Baltijos tyrimus" ar "Vilmorus", K.Bobelis lipa ant kulnų net pačiam didžiajam gelbėtojui, jau nekalbant apie Seimo Pirmininką. Todėl tokie pretendento į prezidentus pareiškimai prieš Lietuvos stojimą į ES padaryti pačiu patogiausiu momentu.

Kai K.Bobelis dėstė savo išmintį apie tariamai nepakankamą Lietuvos interesų gynimą, sostinės "Karolinos" viešbutyje, priklausančiame garsiam KGB veikėjui, vyko "istorinis" trečiasis Naujosios sąjungos (socialliberalų) suvažiavimas. Vyko pagal visas geriausias SSKP suvažiavimų tradicijas. Partijos pirmininkas A.Paulauskas gyrėsi savo sukurtos partijos nuopelnais Lietuvai. Ypač džiaugėsi, jog į partijos gretas įsiliejo net du ministrai - sveikatos apsaugos ministras R.Dobrovolskis ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė V.Blinkevičiūtė. Juokingiausia, kad A.Paulauskas paragino savo partiečius griežčiau bausti nusižengusius valdininkus. Tai iš tiesų buvo fantastika! Juk tame pačiame "istoriniame" suvažiavime į partijos tarybą buvo išrinktas ne kas kitas, o skandalingasis Šilutės rajono meras A.Balčytis, kuris visai neseniai netgi buvo pašalintas iš A.Paulausko partijos už piktnaudžiavimą valdžia, kai pasiskyrė savo įmonei didelius pinigus už tariamai padarytą uragano "Anatolijus" žalą. Aišku, tai menkniekis, palyginus su tuo, kiek milijonų nuostolių Lietuvos biudžetui padarė nemokantys mokesčių oligarchai. Kam atstovauja vadinamieji socialliberalai, galima spręsti iš to, jog į partijos tarybą išrinktas būsimasis A.Paulausko pavaduotojas V.Pliusnis, vienas iš garsiosios Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos atstovų.
Didžiausią A.Paulausko partiečių susidomėjimą sukėlė vyresniojo koalicijos brolio premjero A.Brazausko kalba. Jis auklėjo dar nesusipratusius valdžios ištroškusius jaunesniojo partnerio ir statytinio bičiulius nesiveržti stačia galva valdžion, nes vietų visiems vis tiek neužteks. Tuo labiau kad pirmiausia į kėdes bus susodinti Premjero bendražygiai ir rėmėjai. A.Brazauskas šįkart atskleidė visus savo planus, kas visiškai nebūdinga neokomunistams, ypač jų centro komitetui. Premjeras aiškiai nurodė generalinę liniją, jog partijos, kurios renkamos vieną kadenciją, yra ne partijos, o žmonių sambūris. "Mums tokių rezultatų nereikia", - pabrėžė A.Brazauskas ir pridūrė, jog neokomunistams būtina "matyti horizontą" ne vieną kadenciją. Aiškiau nepasakysi.
Beje, kalbėdamas apie "žmonių sambūrį", Premjeras pirmiausia turėjo galvoje besiblaškančius liberalus. Nors galėjo to ir nesakyti. Juk atsiskyręs buvęs dukart "širdžių premjeras" R.Paksas beveik be užuolankų pareiškė, kad jo grupuotė nebus opozicijoje dabartinei Seimo daugumai. Žodžiu, irgi savas. Na, o su besispyriojančiu E.Gentvilu irgi bus susitvarkyta.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija