Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Įklimpo ar ne?

Petras KATINAS

Kai kurių šalių spaudoje, tarp jų ir Rusijos, pasipylė straipsniai aliarmuojančiomis antraštėmis, kurias galima apibendrinti taip: „Amerika įklimpo Irake, kaip Rusija Čečėnijoje“.

Iš tiesų Irake vyksta savotiškas karas su buvusio diktatoriaus Sadamo Huseino režimo rinkėjų likučiais. Jį galima vadinti partizaniniu karu, labai panašiu į Čečėnijos karą. Amerikiečių karinės kolonos užpuldinėjamos pagal tą pačią schemą, kurią daugiausia naudoja čečėnų kovotojai. Sprogmenys, minos ar garsiniai sviediniai padedami kelyje, vėliau amerikiečių kariai apšaudomi iš granatsvaidžių ir lengvųjų šaunamųjų ginklų, ir greitai atsitraukiama. Kaip ir rusai Čečėnijoje, taip ir užpulti amerikiečių kariai tokiais atvejais ima atsišaudyti ir taikosi į „viską, kas juda“. Tiesa, amerikiečiai nenaudoja barbariškos rusų okupacinės armijos taktikos – po užpuolimų nevykdo vadinamųjų valymų (začistkų), masiškai suiminėjant taikius gyventojus. Galima palyginti ir kitą panašų dalyką. Pavyzdžiui, du su puse tūkstančio JAV specialiųjų dalinių karių deda visas įmanomas pastangas sučiupti S.Huseiną, bet jau kelis mėnesius negali jo surasti. O rusai jau kelinti metai be jokių rezultatų medžioja čečėnų karo vadą Šamilį Basajevą bei kitus.

Aišku, karas brangiai kainuoja. Oficialiai teigiama, kad amerikiečiams karinės operacijos Irake kas mėnesį kainuoja 3,9 mlrd. dolerių. Įvairiais skaičiavimais, nuo sausio iki rugsėjo JAV išlaidos Irake viršys 35 milijardus dolerių. Tai sudaro net 9,2 proc. viso JAV karinio biudžeto. Kol kas nieko gero neišeina, kaip buvo tikėtasi, jog nemažą dalį tų milžiniškų išlaidų bus galima padengti iš Irako naftos eksporto. Šis procesas vyksta gana sunkiai ir ne tik dėl karinių susirėmimų Irake, bet ir dėl tarptautinių nesutarimų. Užtat džiūgauja Rusijos naftininkai. JAV Valstybės energetikos departamentas pranešė, jog liepos mėnesį buvo užregistruotas rekordinis rusiškos naftos eksportas į amerikiečių rinką. Per mėnesį šios naftos eksportas į JAV išaugo tris kartus ir pasiekė 424 tūkstančius barelių per dieną. Tokiu būdu Rusija tapo šeštąja pagal dydį naftos eksportuotoja į JAV po Saudo Arabijos, Kanados, Meksikos, Venesuelos ir Nigerijos. Agentūra „Platts“ pažymi, jog rusų naftos gamintojai vis labiau taikosi į JAV, kaip į pagrindinę rusiškos naftos realizavimo rinką.

Be to, pačioje Amerikoje, nors ir ne masiškai, kyla pasipriešinimo amerikiečių buvimui Irake banga. Kelia balsą kareivių motinų organizacijos, Vietnamo karo veteranai. Todėl amerikiečiai buvo tiesiog priversti imtis iniciatyvos įtraukti Jungtines Tautas sprendžiant Irako problemą. Sutikdamas su JT vaidmens Irake padidinimu, Vašingtonas reikalauja, kad jau bent kol kas politinę ir karinę Irako kontrolę turėtų JAV.

JAV prezidentas Džordžas Bušas, kalbėdamas Amerikos legiono veteranams Misurio valstijoje, pabrėžė, jog „Amerika niekada nenusileis jokiam spaudimui Irako klausimu“. Prezidentas taip pat sakė, jog Amerikos kariai kaunasi prieš terorizmą Irake ir Afganistane todėl, kad ateityje nebebūtų tokių teroro aktų kaip Niujorke, Los Andžele ir kitur. Tuo tarpu daliai JAV politikų ir karinių ekspertų kelia rimtą susirūpinimą ne tiek užsilikę S.Huseino režimo šalininkai, o islamiškieji teroristai visame pasaulyje, kurie stengiasi paversti Iraką antiamerikietiško džihado centru. Apie tai kalbėjo senatorius Robertas Berdas, pareiškęs: „Mūsų akcija Irake sukėlė masinį nepasitenkinimą pačioje Amerikoje, o tai gali išprovokuoti terorizmo bangą visame pasaulyje“. Todėl senatorius R.Berdas siūlo, kad JAV ryžtingai atsisakytų vienos veikti Irake, o suteiktų galimybę kuo daugiau šalių dalyvauti Irako atstatyme. Įdomų pareiškimą dėl galimo dalyvavimo Irako atstatyme padarė Rusijos Federacijos Tarybos narys, Rusijos karo mokslų akademijos (pasirodo, yra ir tokia) akademikas, atsargos generolas Vladimiras Kulakovas. Jo žodžiais tariant, į Irako problemos sprendimą turi būti įtrauktos Jungtinės Tautos, o tokiu atveju Rusija pasirengusi įnešti į tai svarų indėlį. V.Kulakovas pareiškė, kad Maskva visiškai nėra suinteresuota, kad amerikiečiai įklimptų Irake, ypač jeigu partizaninis karas ten dar labiau išsiplėstų. „Objektyviai žvelgiant, dabar amerikiečiai faktiškai yra mūsų sąjungininkai, kovoje su terorizmu oficialiai paskelbę čečėnų „banditų vadeivas“ Š.Basajevą ir Z.Jandarbijevą pavojingais tarptautiniais teroristais, todėl Rusija irgi turi dalyvauti atkuriant tvarką Irake bei jo ekonomiką. Tuo labiau kad Rusija turi Irake ne tik politinių, bet ir ekonominių interesų“. Generolas ir Federacijos Tarybos narys priminė, kad Irakas skolingas Maskvai aštuonis milijardus dolerių, be to, Rusija tradiciškai palaikė su Iraku ekonominius ir „kitus“ santykius. V.Kulakovas neužsiminė, kas tie „kiti“. Ogi milžiniškos ginklų siuntos tam pačiam S.Huseinui.

Tačiau įdomiausia V.Kulakovo siūlyme pasiųsti į Iraką rusų kariškius padėti Jungtinėms Valstijoms yra generolo ekskursas į istoriją: „Rusija turi didžiulį ir turtingą patyrimą kovojant su vidaus priešais. Prireikė net dešimties metų, kad po didžiojo tėvynės karo sutriuškintų „miško brolius“ Pabaltijyje, „banderovcus“ Užkarpatėje. Jau ne vienerius metus tęsiasi antiteroristinė operacija Čečėnijoje. Todėl galiu prognozuoti, kad amerikiečių Irake laukia kažkas panašaus“.

Taigi karingasis generolas ir karo mokslų akademikas siūlo pasinaudoti sovietų NKVD ir čekistų baudėjų patirtimi „sovietinėje Pribaltikoje“. Apsaugok Viešpatie, Ameriką ir Iraką nuo tokių „pagalbininkų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija